Vyvolání kvůli předchozí abrupci. Mohu to odmítnout?

nikolnatka
6. zář 2019

Ahoj, mám dotaz....První těhu skončilo abrupcí placenty v 34tt, malá byla drobná, léčena na neonatologii ale vše ok. Nyní jsem 37+3, malá má odhad 2500g, průtoky v pořádku. Byla jsem dnes na kontrole v porodnici, kde mi hned řekla, že ve středu nástup na vyvolání porodu, kvůli předchozímu těhu a abrupci. Tak mě to dostalo, že jsem ze sebe nevydala hlásku. Po cestě domu pročítám různé weby a ženy s abrupcí měly přirozené porody, donosily do 40tt. Jste tu taky někde? Odmítly jste vyvolávání? Mohu ho odmítnout? Děkuji

alcar
6. zář 2019

Můžeš samozřejmě odmítnout, ale já osobně bych to nedělala. Doktoři ví, co dělají a mají určitě zkušenosti. Jsi brána jistě jako riziková. Mimčo je už také bráno jako donošené a vyvolávaný porod nelze apriori posuzovat jako zlo. Někdo s ním byl v pohodě, někdo ne. Nezavrhuj to předem. Žádné riziko pro malou to nepředstavuje, spíš naopak.

nikolnatka
autor
6. zář 2019

@alcar jako riziková brána nejsem. Celý průběh těhu v pořádku, žádné komplikace a nikde nálepku "riziková"nemám.

alcar
6. zář 2019

@nikolnatka ale jednou to mas v anamneze a lekari to vidi. Proto ti to doporucuji. Ale je to na tobe.

katherinka33
6. zář 2019

@alcar
@nikolnatka Je to trochu mimo... Ale nedávno jsem rodila a porod byl vyvoláváný. Dostala jsem před zavedením tablety k podpisu takový "souhlas" a v něm bylo mimo jiné uvedeno, že stahy vyvolané tabletou mohou abrupci placenty způsobit. Tak mi to jen nedává smysl, že Ti tohle hrozí a vlastně Ti tohle doporučuji... Možna je tohle bezpredmetny dotaz, ale zajímá mě to. Před tím porodem mě to vyděsilo, tak si to pamatuji.

nikolnatka
autor
6. zář 2019

@katherinka33 ano máš pravdu, to jsem se už ze souhlasu z různých porodnic dočetla a taky, že to způsobuje rupturu apod...prostě po císaři to přináší rizika a nejen po něm a pokud se maličké u mě daří tak se mi moc nelíbí jí
"vyhánět" ven.

katherinka33
6. zář 2019

@nikolnatka Já Tě chápu. Taky bych nevěděla, co si vybrat...

fujarka22
6. zář 2019

U prvniho mimca jsem mela abrubci a ihned zemrel 31tt,u druheho ve 37tt to same...jiz mi nedoporucovali rodit a nyni tobude cisarem protoze stahy delohy zpusobuji abrubci pokud je tam problem

katherinka33
6. zář 2019

@nikolnatka Ale jak to čtu ty zkušenosti a přemýšlím o tom... asi by mi přišel tedy vice logicky plánovaný CS a ne vyvolavaci tableta, která to snad ještě může způsobit. Nezeptala jsi se na to?

alcar
6. zář 2019

@nikolnatka tam jde spis o ten tyden porodu. Cim drive, tim lepe. A pokud je mimco zdrave a donosene a ty mas z predchoziho tehotenstvi v anamneze abrupci, tak jsou lekari opatrni. Je rozdil, kdyz k abrupci dojde v porodnici nebo doma. A zase je lepsi vyvolavany vaginalni porod nez SC. V pripade jakychkoliv komplikaci budes v porodnici pod kontrolou a kdykoli se ten SC muze do 15min. udelat. Doma v 38.tt tezko. Ackoli teda nevim, jestli “stari” placenty (tt) ma na pripadnou abrupci vliv.

kittyy17
6. zář 2019

@nikolnatka miminko je už donošene, a vzhledem k minulému porodu a komplikacím bych nic neriskovala a šla na vyvolání.

korneliusa
7. zář 2019

Já bych zase neriskovala vyvolávat. Ne vždy doktoři vědí co dělají. A rozhodně tady neplatí, že je lepší vyvolávat, než císař! Tady je veliká pravděpodobnost, že to skončí akutním císařem a to je mnohem horší možnost, než plánovaný. Pokud odmítneš vyvolávat, tak se ale připrav na peklo. Budou vyhrožovat, zastrašovat, manipulovat s fakty a tlačit na tebe. Já tím prošla nedávno a kdo není dostatečně informovaný nemá šanci to ustát. Doporučuji ti to zkonzultovat v jiné porodnici, klidně ve více, máš-li tu možnost. Co na to říká tvůj gynekolog?

marcicek84
7. zář 2019

Nemela jsem stejne komplikace,zazila jsem dlouhy vyvolavany porod ktery skoncil po 14 h cisarem,kdyby chteli u dalsiho vyvolat,souhlas k tomu nedam,sla bych jen do planovaneho cisare,rupturu delohy nechci zazit...navic na to mit porezane bricho i spodek?ja po cisati byla za 9 dni uplne ok,kamaradka po normal porodu to teprve za 3 tydny trochu slo sedet...takze asi tak...

lenkajan
7. zář 2019

O vyvolávaném porodu vám polovina žen řekne, že byl rychlý a bez komplikací a druhá polovina naprostý opak. Tohle je individuální. Ale stejně tak individuální je porod, který se rozběhl samovolně. Polovina žen ho bude mít rychlý a bez komplikací, polovina zase opačně.
Rodila jsem jednou bez vyvolání a podruhé vyvoláváně. A druhý, vyvolávaný porod, byl naprosto bez komplikací, bez jakékoliv medikace (kromě vyvolávací tablety) a od první velké kontrakce byl malý za tři hodiny venku.
Pokud je porod vyvolávaný v porodnici, žena je pravidelně kontrolována a při jakýchkoliv komplikacích je pod dohledem lékaře, který může včas zasáhnout.
Já bych se lékaře zeptala, jaká je šance, že se situace z prvního porodu bude opakovat. Pokud porod chtějí vyvolávat, tak předpokládám, že to nějaké reálné opodstatnění má.

nikolnatka
autor
7. zář 2019

@korneliusa do jiných nemocnic samozřejmě zajedu, mám jich v dobré dojezdové vzdálenosti hned několik, v pondělí se na to vrhám. Na svojí gyndu jdu taktéž v pondělí. Zrovna gyndařka by těhu nechala "doklepat" až by se malé chtělo samo, dokonce mám v kartičce napsané termíny porad až do porodu 😀. Bohužel, na čtvrteční kontrole jí vyšlo, že malá má 2200gramů, tak mě předala do péče nemocnici. Tam den na to váhový odhad 2500g. My v rodině máme malé miminka, máti 3 holky a žádná z nás 2500 při narození neměla.

nikolnatka
autor
7. zář 2019

@marcicek84 právě te ruptury se bojím nejvíce, navíc nemám absolutně připravené porodní cesty, takže si myslím, že tak rychle by to vyvolání nebylo. V pondělí zkusím jiné porodnice, mám výhodu, že jich mám v dojezdové vzdálenosti hned několik.

alcar
7. zář 2019

@korneliusa prosim te, kde jsi prisla na tu “velikou pravdepodobnost, ze to skonci akutnim cisarem”? To mas necim podlozene? Jsi odbornik?
Kazdy vyvolavany porod je jiny. Ja mela prvni porod vyvolavany a krome dlouhe (take nepripravene porodni cesty), lec bezbolestne pripravy 48hod, jsem mela pak jen 2,5hod bezproblemovy porod bez nastrihu. Navic, tazatelka ma miminko male, takze by to mohl byt opravdu bezproblemovy porod.
Fakt nechapu, jak nekdo po prvnim komplikovanem porodu s abrupci placenty nebere doporuceni lekaru jako opodstatnene.

korneliusa
7. zář 2019

@alcar Mám to přímo od lékařů. Zrovna nedávno jsem podepisovala spoustu poučení a informovaných nesouhlasů.

katherinka33
7. zář 2019

@korneliusa
@alcar Tak já jsem to měla naprosto opačně. Mám za sebou jeden porod přirozený, jeden vyvoláváný tabletou. První byl přirozený. Trval 11 hod. těch středně silných stahu po 3 minutach. Po 10 hodinách jsem už nemohla, bylo to vyčerpávající, ač ne tak bolestivé. Naštěstí už se za tu dobu cesty připravily a malá šla za hodinu těch silnejsich kontrakci ven. Po porodu jsem se cítila naprosto dobře, síly byly hned zpět. Šla jsem dokonce manžela vyprovodit z oddělení porodnice. Druhý porod. Praskla mi voda, doktoři byli hned poskocni mi nabízet vyvolavacku a pod. Když přišel druhý doktor s tímhle nápadem, tak jsem na to kývla a pak jsem se trochu lekla toho, co podepisuji. Po zavedení tabletky asi 4 hodiny nic a pak přišla smršť. Takové nepřirozene bolesti, měla jsem pocit, že mě to zevnitř roztrha. Takovou bolest jsem u prvního vůbec nezažila. Nebyla jsem skoro schopna ani mluvit. Po 30 minutách jsem chtěla, ač se za to dodnes stydím, raději umřít, než v tom pokračovat. Pak mě vzali na sál a za 5 minut se malá narodila. Ani si nepamatuji, jestli jsem zatlačila. Tělo si dělalo co chtělo. Naprosto nepopsatelna nefyziologicka bolest a tlak. Po porodu, který oproti prvnímu trval cca 45 min. jsem byla tak vyčerpaná a vyklepana, že jsem se sotva držela na nohou ještě druhý den. Takže já už bych do té tablety nikdy nešla. Sama se divím, že mi někde něco neprasklo. Ale každá to máme jinak...

katherinka33
7. zář 2019

@nikolnatka Držím pěsti, ať vše dopadne dobře, ať to bude jak to bude. Verim, že si vyberete tu nejlepší cestu porodu pro vás i dítě. A přeji hodně sil!

alcar
7. zář 2019

@korneliusa ty mas od lekaru, ze porod @nikolnatka skonci s “velikou pravdepodobnosti akutnim cisarem”? Ano, vzdy je u indukce jakesi riziko, ze to skonci SC, ale jen urcite procento. Taktez u normalniho porodu je vzdy riziko ukonceni SC. Zneni, jake uvadis ty, rozhodne neni v informovanem souhlasu urcite psano a tady v diskuzi pusobi spis zastrašujícně.

kittyy17
7. zář 2019

@nikolnatka teď to čtu, že už máš císaře. V tom případě rozhodně žádné vyvolávání, pokud si doktoři myslí, že by miminko mohlo být ohrožené, neváhej a jdi na císaře...

korneliusa
7. zář 2019

@alcar Tak 25% není zrovna jakési určité procento. To je celkem dost. A nepíšu nic o informovaném souhlasu.

alcar
7. zář 2019

@korneliusa odkud mas tech 25%?

Nicmene je jaksi bezpredmetne resit tuto statistiku. Zakladatelka je uz sama o sobe zatizena dosti zavaznou anamnezou, o ktere lekari vi, takze tam by to nemelo byt o tom jestli ted nebo potom, ale jedine ted a jakym zpusobem. O tomhle je tato diskuze, ne o statistice indukovanych porodu.
Podle toho, co jsem si dnes k tomu precetla konci abrupce placenty v drtive vetsine umrtim plodu. Ja bych neriskovala a vubec nebagatelizovala doporuceni lekaru. Proste to brat jako fakt a nespekulovat. Dite na prvnim miste.

kittyy17
7. zář 2019

@alcar přesně, dítě na prvním miste

marcicek84
8. zář 2019

Dite na prvnim miste a proto je cisar na miste,zadby vyvolavany porod po jednem cisari se nic vyvolavat nema,opravdu velke riziko ruptury delohy...jit do jine porodnice!!! Nebo ve vyvbrane odmitnout podepsat vyvolani tabletama...
Me po 14 h neprirozenych kontrakci,kdy jsem take nemohla ani mluvit a myslela,ze me to roztrha zevnitr,a to byly co 1 min. a trvaly 40 s,20 s klid a dalsi,opravdu to bylo jako by me to melo zabit,po 8 h jsem dekovala za epidural,nedoporucuju ...stejbe jsem na cisari skoncila,otevrela jsem se na 6 cm pouze...pri riziku ruptury delohy do zadneho vyvolani by me nikdo nedotlacil ani nedotlaci...kamaradka co rodila v srpnu s diagnozou preeklapsie,taky nutili do vyvolavaneho porodu,to odmitla,praskla ji voda a kotrakce nikde tak ji druheho cisare nakonec udelali...

korneliusa
8. zář 2019

@alcar No právě proto, že dítě je na prvním místě, není v tomto případě na místě vyvolání.

lennus
8. zář 2019

@nikolnatka Ahoj, já měla abrupci placenty ve 23.t., šlo o předčasný porod, abrupce byla komplikace během porodu, skončilo to sekcí minor, malý zemřel. Bylo to moje čtvrté těhotenství, první syn se narodil 33+1, druhé těhotenství skončilo jako zamlklé v 11.t.
Teď moje poslední těhotenství bylo bráno jako vysoce rizikové, docházela jsem do Podolí, kde jsou rizikové případy a nikdy nepadlo slovo o vyvolání dřív, spíš chtěli sekci, nakonec jsem si s paní doktorkou vykomunikovala přirozený porod, pokud bude miminko hlavou dolů, dobrý odhad váhy a porod se rozjede do termínu. Po něm už mi napsala termín na sekci.
Malá se narodila dva dny před termínem, přirozeně, porod byl rychlý a krásný, měla jsem tam i dulu.
Zkus napsat dotaz třeba dr Kouckému, je z Apolináře, kde řeší rizikové případy, já s ním konzultovala, on spolupracuje s dr Malíčkovou, která se zabývá komplementopatií, což byl asi můj problém, co se týče předčasných porodů a nedonošení dítěte.
Prostě jestli máš pochybnosti o postupu lékařů, ptej se i jinde, také moc nechápu to vyvolání.
Uvedu ještě příklad, že postupy lékařů se můžou lišit. Muj gynekolog dělá vnitřní vyšetření rukou v těhotenství, mně to pocitově příjemné není, v Podolí mi řekli, že tam to dělají jen na začátku a konci, že mi tam může zavést i infekci, což v mém případě samozřejmě bylo rizikové. Tak jsem odmítla. Věřila jsem jim tam, jsou tam odborníci, vzdělávají se v zahraničí a vždy se mnou všichni jednali profesionálně.
Držím palce!

lennus
8. zář 2019

@lenkajan Ta abrupce se neopakuje, pokud ano, je to vzácná výjimka, to mi řekla jedna lékařka.
@katherinka33 Četla jsem práci zdravotní sestry a u vyvolaného porodu jsou prý větší bolestí, dává to i smysl, tělo a miminko nejsou připravené.

Vím, že v Podolí nevyvolávají, takže já bych si nechala čas do termínu a pak by se vidělo, ale vážně se ptej jinde.

lennus
8. zář 2019

@nikolnatka * oprava - to tehotenstvi ve 23.t. bylo moje třetí, teď naposledy čtvrté

nikolnatka
autor
8. zář 2019

@lennus moc mě to mrzí :( ale správně jsi mě pochopila! Pokud vše bude ok, chci rodit přirozeně, dát malé šanci ať si to rozhodne sama, kdy přijít na svět. Po termínu bych samozřejmě taky neváhala a s císařem souhlasila.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru