Mohla jsem dostat listeriózu z nesprávně skladované zeleniny?
ZodpovězenéDobrý den,
chtěla bych se poradit ohledně mých problémů během těhotenství, aktuálně 27+0 týdnů. Začnu tím, že jsem během těhotenství dávala pozor na stravu – nejím nic nepasterizovaného, ani syrové maso, ale stal se mi takový incident, že jsem před týdnem rozmrazovala mraženou zeleninu při pokojové teplotě (večer jsem ji vyndala a ráno tepelně upravila, mohlo to být i 11 hodin). Sáček nebyl otevřený. Následně jsem ji tepelně zpracovala na pánvi, dokud nebyla mrkev uvařená. Po konzumaci jsem neměla žádné potíže.
Asi 2–3 dny po této konzumaci se mi vrátily těhotenské nevolnosti, jako v 1. trimestru, ale zvracení nenastalo. Den na to jsem cítila bolest a slabost v kotnících, kolenou, později i v rukou. V rukou je to spíše takové brnění, které směřuje k loktům až k ramenům. Dnes jsem se začala i více potit, teplotu nemám. Mám hrozný strach, že by to mohla být listerióza.
Měla bych jít pro jistotu na testy?
Děkuji.
Dobrý den,
dle popisu je riziko nákazy listeriózou ve Vašem případě velmi nízké. Rozmrazení mražené zeleniny při pokojové teplotě sice není ideální postup, ale pokud byl sáček uzavřený a zelenina následně důkladně tepelně upravená (např. až do změknutí mrkve), bakterie Listeria monocytogenes by byla zničena.
Typické příznaky listeriózy zahrnují horečku, zimnici, bolesti svalů a celkovou schvácenost, nikoli brnění či bolesti kloubů, které spíše souvisejí s otoky a útlakem nervů běžným v těhotenství. Absence teploty a zažívacích potíží také nesvědčí pro infekci.
V tuto chvíli proto není nutné testování, pokud by se však objevila horečka, zimnice, bolesti břicha či snížení pohybů plodu, vyhledejte ihned lékaře. Pro jistotu můžete konzultovat své obtíže i s gynekologem, který zhodnotí, zda je vhodné doplňující vyšetření.
Přeji Vám krásný den,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň