antmi
16. říj 2017
1245 

Udělat si doma jogurt není žádná věda. Nevěříte?

Poctivý domácí jogurt z čerstvého mléka je prostě pochoutka. Vyjde levněji než kupovaný, jeho příprava není nikterak náročná a přesně víte, z jakých surovin je. Tak proč si ho nezkusit vyrobit?

                                                                foto: pixabay.com

Na výrobu cca 1 litru domácího jogurtu potřebujeme:

  • 1l mléka
  • 2 lžíce bílého jogurtu 

Mléko je nejlepší čerstvé, od farmáře nebo z trhu. O něco méně dobrá varianta je čerstvé mléko z obchodu (vždy naleznete v chladícím boxu). Trvanlivé mléko (krabicové, ošetřené UHT) k přípravě jogurtu nedoporučuji, chuť ani konzistence není dobrá. Výborné je i kozí mléko, ale jogurt z něj je vždy řidší.

Jogurt nám dodá prospěšné bakterie mléčného kysání. Je důležité, aby to byl jogurt, ve kterém jsou bakterie živé a nejsou přidány žádné zahušťující látky. Takové jogurty mívají ve složení napsáno pouze mléko (případně i sušené mléko nevadí) a jogurtové kultury.

Samozřejmě budeme ještě potřebovat kuchyňské náčiní - hrnec (nejlépe se silným dnem), metličku na míchání, misku, naběračku, sklenice na hotový jogurt a nezbytně nutný je kuchyňský teploměr. Ten si určitě pořiďte, využijete ho třeba i při zavařování.

Při výrobě jogurtu je důležitá hygiena. Veškeré nástroje, které přijdou do styku s mlékem musí být čisté, aby nedošlo ke kontaminaci jogurtu špatnými mikroorganismy. V tom lepším případě by se zkrátila doba trvanlivosti jogurtu nebo by utrpěla chuť, v tom horším byste si mohli přivodit i nepříjemné zdravotní komplikace.

Jak na to?

1. Mléko nalijeme do hrnce a zahříváme na 97°C. Pokud nemáme hrnec se silným dnem, zahříváme zvolna a mícháme metličkou. Dobře hlídejte, ať vám mléko z hrnce neuteče. Tento krok lze vynechat, ale jogurt bude mít horší konzistenci (bude slizovitý).

2.  Mezi tím si připravíme čisté sklenice a víčka. Já je vždy proliji horkou vodou a dám vyschnout do trouby se zapnutým ventilátorem a nízkou teplotou (70°C).

3. Po dosažení teploty 97°C mléko odstavíme. Je třeba ho rychle zchladit. Nejlépe to jde ve dřezu napuštěném studenou vodou. Mléko občas promíchejte a kontrolujte teplotu. Potřebujeme dosáhnout teploty mezi 42-47°C. Vytáhneme suché sklenice z trouby, aby stihly vychladnout.

Dejte si raději kohoutek stranou, jako já. Již několikrát jsem si do mléka omylem                                         napustila vodu a celé dílo putovalo do výlevky.

4. Máme mléko teplé 42-47°C. Vytáhneme hrnec ze dřezu; nyní postupujeme rychle, aby nám mléko zbytečně nevychladlo. Naběračkou nalijeme trochu mléka do malé misky a v něm rozmícháme dvě lžíce jogurtu. Po rozmíchání toto mléko s jogurtem nalijeme zpět do hrnce a promícháme.

5.  Naběračkou plníme připravené sklenice a zavřeme. Já si je skládám do plastového boxu. Potřebujeme sklenice udržet v teple 6-8 hodin. Nejlepší je, prostě je zastlat do peřin. U nás k tomuto účelu perfektně slouží dětská postýlka.

Vpravo dole vidíte malou skleničku, kterou si schovám pro přípravu další várky. Takto to můžete udělat až 3x po sobě. Pak už bakterie začínají "divočet" a jogurt ztrácí                                 kvalitu. Na fotce jsou asi 4 litry jogurtu.

6. Po uplynutí 6-8 hodin kysání přemístíme jogurt do lednice, alespoň na 10 hodin, aby ztuhl. A poté již můžeme konzumovat výborný domácí jogurt!

Jogurt s ovesnými vločkami, semínky, rozinkami a trochou javorového sirupu.                                                                         Mňam!

Tip: Když dáte jogurt do cedníku vystlaného plátýnkem a necháte jej 12 hodin stát, vykape z něj syrovátka a vy získáte chutný měkký sýr - labneh (čti labne). Ten je výborný na pečivo, jako základ pro pomazánky nebo pro výrobu domácí lučiny (tam patří ještě smetana).

Děláte si domácí jogurt? Pochlubte se nám, jak ho máte rádi zrovna u vás doma! Nebo se podívejte pro další inspiraci do koníkovské skupiny Výroba sýrů, jogurtů a potravin z mléka.

Začni psát komentář...

Odešli