
Králík na způsob svíčkové s medvědím česnekem a houbami (bez mouky)
Jako malá jsem nesnášela králíka na talíři. Nejen kvůli chuti, ale také kvůli tomu, že jsem si s nim hrávala u babičky na zahradě, ideálně pojmenovala jménem Karel a pak ho našla na talíři a věděla, že je to Karel.... nesnášela králíka nejen na smetaně, ale jakkoliv upečeného a několik let ho nemohla ani cítit...
A pak přišlo období, kdy mi záleží na tom, aby můj syn, který není zrovna velký jedlík, nezažil s králíkem tu samou zkušennost. V králikárně už ho sice nemáme, ale chutnat může pořád stejně, jak to napsat slušně, nedobře 🙂
Zkusila jsem tedy upéct králíka tak, jak jsem si říkala, že by chutnal i mě a vzhledem k tomu, že miluju svíčkovou a syn taky, udělala jsem ho na způsob svíčkové. Ten samý den jsme byli ještě s manželem na houbách, tak jsem jich tam taky pár přidala.
Ale jak je to vždycky, základem jsou kvalitní suroviny. Já měla doma zbytek králíka - resp. králičí stehna.
Ingredience:
- 1 celý králík nebo králičí stehna
- hrst nakrájeních lesních hub
- kořenovou zeleninu
- medvědí česnek (sušený, může být i čerstvý)
- větší kus špeku nebo anglické slaniny
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- 2 větvičky rozmarýnu
- sůl
- 1 dcl smetany na vaření
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- pár kapec citrónu

Cheesecake - ze všech "cheesecakes ten nejcheesecakeovatejší"!
Po dlouhém zkoumání a hledání receptů pro cheesecake, jsem nakonec po mnoha experimentech dala dohromady recept, který se mi zdá jako nejlepší a hlavně nejjednodušší ;)
Suroviny:
250 g sušenek Lotus - Biscoff
80 g másla
600 g krémového sýra (Lučina, Palouček, smetanový sýr, tučný měkký tvaroh, ricotta, mascarpone, ideálně jejich kombinace)
250 g zakysané smetany
Co jí mé roční dítě 🙂
Často se mě lidi ptají, co jí můj roční chlapeček. A tak mě napadlo, dát to sem a i já pak, pro srovnání, jestli vyjde někdy druhé mimi, budu vědět, jak jsem ho krmila a čím 🙂
Co jí a kdy:
Snídaně:
Budí se cca v 8:00 hod. a snídá ještě mateřské mléko (MM).
Svačina:
Ke svačině kolem 9:30 hod. má většinou jogurt (kupuju Selský - Hollandia) a přidávám banán a jablíčko, nebo hrušku, nebo jiné ovoce, pokud nemám jogurt, vařím jáhlovou jaši, nebo rýžovou, nebo pohankovou, tu většinou z pohankových vloček).
Mrkvový koláč alá perník s čokoládou 🙂
Má drahá sestřenice mi jednou poslala vyzkoušený recept na mrkvový koláč, který je plný skvělých surovin a já si ho okamžitě zamilovala...Nejen pro jeho zajímavou chuť, ale taky jednoduchost 🙂 Navíc se dá upravit na různé způsoby podle toho, co má člověk rád. Já ho dělám s čokoládovou polevou a kakaem (hlavně kvůli mému drahému, který zbožňuje čokoládu). Takže mi nakonec vyšlo něco jako perník s čokoládou 🙂
Budete potřebovat:
- 4-5 větších mrkví
- 3 jablka (já dávám někdy cuketu pokud mám a upravím počet mrkví a jablek)
- cca 1/2 až 3/4 drcených vlašských ořechů
- půl hrnku kokosového nebo řepkového oleje
- 4 vajíčka celá (nejlépe domácí)
- 3/4 hrnku jakékoliv "zdravé" mouky (špaldová, celozrnná..)
- 5 lžic třtinového cukru nebo medu (dle chuti)
- cca půl pytlíku sáčku skořice (dle chuti)
- cca lžíce kvalitního kakaa
- ani né půl pytlíku prášku do pečiva (samozřejmě bezfosfátového - koupíte v jakékoliv zdravé výživě)
- alespoň 80% hořkou čokoládu a trošku smetany na polevu
Postup:
Na jemném struhadle si nastrouhám ovoce a zeleninu. Vyšlehám si vyjíčka s cukrem/medem. Smíchám sypké suroviny a přidám olej. Vše dám do velké mísy a smíchám dohromady a nakonec ochutnám, abych nezanedbala skořici nebo med/cukr, které mají být v koláči dominantní. Peču na 180° cca 30-35 min. (dle trouby, špejle je jistota🙂 Až je koláč hotový, nechám ho chvilku odležet a navrh naleju čokoládovou polevu. Pokud uděláte bez polevy, je také velice dobrý, jen můžete přidat jednu lžíci medu/cukru navíc 🙂
Tip: Pokud chcete udělat mlsným jazýčkům ještě větší radost, tak jsem vyzkoušela dát navrh lžíci šlehačky, kterou jsem posypala borůvkama. To stříhali ušima opravdu všichni, co ochutnali :D
Makové mléko
Pro dostatek vápníku a při překyselení organismu. Navíc skvělá náhrada mléka kravského ;)
- 200 jemně namletého máku
- 1,7 l vody
Postup:
Namletý mák zaliji vodou a nechám stát při pokojové teplotě alespoň 3 hodiny. Mák si bude sedat ke dnu, tak je nutné ho občas s vodou promíchat.
Po uplynutí doby celý obsah přeliji do mixéru a nechám 2 - 3 minuty na nejvyšší výkon mixovat. Potom nápoj přecedím přes jemné sítko cca 3x.
TIP: Pokud chcete mít mléko co nejčistší a zbavené veškerého máku, sceďte nápoj nakonec přes plátýnko.
ČERNÁ ČOČKA s mrkví a volským okem
Černá čočka, neboli Beluga, je drobná čočka, která se nemusí předem namáčet, je rychle uvařená a po uvaření perfektně drží tvar. Název získala díky svému vzhledu - když se uvaří, je lesklá a vypadá jako černý kaviár Beluga. Můžete si ji uvařit jako běžnou čočku, nebo ji použít do salátu, na ozdobu chlebíčků aj.... Já jsem ji připravila s orestovanou mrkvičkou a dokutila kari, zázvorem, lžičkou jablečného octa a špetkou třtinového cukru..
Budeme potřebovat:
- 200 g černé čočky
- 2 mrkve
- 1 cibule
- lžíce másla a lžička např. olivového oleje, ne za studena lisovaného (nebo řepkového, či jakéhokoliv jednodruhového)
- 1/2 lžičky kari
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru (mletého)
- sůl (mám ráda Himalájskou)
- vejce domácí (na volské oko)
Postup:
Černou čočku nejdříve propláchnu, pak přendám do hrnce a zaleji vodou. Vaříme cca 20 min. do změknutí. Během této doby si na másle s trochou oleje orestuji nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidám očištěnou a na plátky (na hrubém struhadle) nastrouhanou mrkev a restuji ještě dalších cca 5 min. Na závěr okořenímm a nakonec vmícháme uvařenou čočku. Podávám s volským okem, které lehce osolím a opepřím.
TIP: Vzhledem k tomu, že u nás doma frčí i klasická čočka, která má svou známou sladkokyselou chuť, přidala jsem do této čočky trošku vinného octa, třtinového cukru a špetku kmínu i pro lepší trávení 🙂
