avatar
barciba
20. srp 2019    Čtené 555x

Králík na způsob svíčkové s medvědím česnekem a houbami (bez mouky)

Jako malá jsem nesnášela králíka na talíři. Nejen kvůli chuti, ale také kvůli tomu, že jsem si s nim hrávala u babičky na zahradě, ideálně pojmenovala jménem Karel a pak ho našla na talíři a věděla, že je to Karel.... nesnášela králíka nejen na smetaně, ale jakkoliv upečeného a několik let ho nemohla ani cítit...

A pak přišlo období, kdy mi záleží na tom, aby můj syn, který není zrovna velký jedlík, nezažil s králíkem tu samou zkušennost. V králikárně už ho sice nemáme, ale chutnat může pořád stejně, jak to napsat slušně, nedobře 🙂

Zkusila jsem tedy upéct králíka tak, jak jsem si říkala, že by chutnal i mě a vzhledem k tomu, že miluju svíčkovou a syn taky, udělala jsem ho na způsob svíčkové. Ten samý den jsme byli ještě s manželem na houbách, tak jsem jich tam taky pár přidala. 

Ale jak je to vždycky, základem jsou kvalitní suroviny. Já měla doma zbytek králíka - resp. králičí stehna.

Ingredience:

  • 1 celý králík nebo králičí stehna  
  • hrst nakrájeních lesních hub
  • kořenovou zeleninu  
  • medvědí česnek (sušený, může být i čerstvý)
  • větší kus špeku nebo anglické slaniny  
  • 10 kuliček pepře  
  • 5 kuliček nového koření  
  • 5 bobkových listů  
  • 2 větvičky rozmarýnu   
  • sůl  
  • 1 dcl smetany na vaření  
  • 1 cibule  
  • 3 stroužky česneku  
  • pár kapec citrónu
avatar
barciba
13. bře 2019    Čtené 1965x

Cheesecake - ze všech "cheesecakes ten nejcheesecakeovatejší"!

Po dlouhém zkoumání a hledání receptů pro cheesecake, jsem nakonec po mnoha experimentech dala dohromady recept, který se mi zdá jako nejlepší a hlavně nejjednodušší ;)

Suroviny:

250 g  sušenek Lotus - Biscoff

80 g másla

600 g krémového sýra (Lučina, Palouček, smetanový sýr, tučný měkký tvaroh, ricotta, mascarpone, ideálně jejich kombinace)

250 g zakysané smetany

avatar
barciba
13. bře 2017    Čtené 370x

Co jí mé roční dítě 🙂

Často se mě lidi ptají, co jí můj roční chlapeček. A tak mě napadlo, dát to sem a i já pak, pro srovnání, jestli vyjde někdy druhé mimi, budu vědět, jak jsem ho krmila a čím 🙂

Co jí a kdy:

Snídaně:

Budí se cca v 8:00 hod. a snídá ještě mateřské mléko (MM).

Svačina:

Ke svačině kolem 9:30 hod. má většinou jogurt (kupuju Selský - Hollandia) a přidávám banán a jablíčko, nebo hrušku, nebo jiné ovoce, pokud nemám jogurt, vařím jáhlovou jaši, nebo rýžovou, nebo pohankovou, tu většinou z pohankových vloček).

avatar
barciba
10. únor 2017    Čtené 98x

Mrkvový koláč alá perník s čokoládou 🙂

Má drahá sestřenice mi jednou poslala vyzkoušený recept na mrkvový koláč, který je plný skvělých surovin a já si ho okamžitě zamilovala...Nejen pro jeho zajímavou chuť, ale taky jednoduchost 🙂 Navíc se dá upravit na různé způsoby podle toho, co má člověk rád. Já ho dělám s čokoládovou polevou a kakaem (hlavně kvůli mému drahému, který zbožňuje čokoládu). Takže mi nakonec vyšlo něco jako perník s čokoládou 🙂

Budete potřebovat:

  • 4-5 větších mrkví
  • 3 jablka (já dávám někdy cuketu pokud mám a upravím počet mrkví a jablek)
  • cca 1/2 až 3/4 drcených vlašských ořechů 
  • půl hrnku kokosového nebo řepkového oleje
  • 4 vajíčka celá (nejlépe domácí)
  • 3/4 hrnku jakékoliv "zdravé" mouky (špaldová, celozrnná..)
  • 5 lžic třtinového cukru nebo medu (dle chuti)
  • cca půl pytlíku sáčku skořice (dle chuti)
  • cca lžíce kvalitního kakaa
  • ani né půl pytlíku prášku do pečiva (samozřejmě bezfosfátového - koupíte v jakékoliv zdravé výživě)
  • alespoň 80% hořkou čokoládu a trošku smetany na polevu

Postup:

Na jemném struhadle si nastrouhám ovoce a zeleninu. Vyšlehám si vyjíčka s cukrem/medem. Smíchám sypké suroviny a přidám olej. Vše dám do velké mísy a smíchám dohromady a nakonec ochutnám, abych nezanedbala skořici nebo med/cukr, které mají být v koláči dominantní. Peču na 180° cca 30-35 min. (dle trouby, špejle je jistota🙂 Až je koláč hotový, nechám ho chvilku odležet a navrh naleju čokoládovou polevu. Pokud uděláte bez polevy, je také velice dobrý, jen můžete přidat jednu lžíci medu/cukru navíc 🙂 

Tip: Pokud chcete udělat mlsným jazýčkům ještě větší radost, tak jsem vyzkoušela dát navrh lžíci šlehačky, kterou jsem posypala borůvkama. To stříhali ušima opravdu všichni, co ochutnali :D

avatar
barciba
8. únor 2017    Čtené 105x

Makové mléko

Pro dostatek vápníku a při překyselení organismu. Navíc skvělá náhrada mléka kravského ;)

  • 200 jemně namletého máku
  • 1,7 l vody  

Postup:      

Namletý mák zaliji vodou a nechám stát při pokojové teplotě alespoň 3 hodiny. Mák si bude sedat ke dnu, tak je nutné ho občas s vodou promíchat.

Po uplynutí doby celý obsah přeliji do mixéru a nechám 2 - 3 minuty na nejvyšší výkon mixovat. Potom nápoj přecedím přes jemné sítko cca 3x.

TIP: Pokud chcete mít mléko co nejčistší a zbavené veškerého máku, sceďte nápoj nakonec přes plátýnko. 

avatar
barciba
8. únor 2017    Čtené 86x

ČERNÁ ČOČKA s mrkví a volským okem

Černá čočka, neboli Beluga, je drobná čočka, která se nemusí předem namáčet, je rychle uvařená a po uvaření perfektně drží tvar. Název získala díky svému vzhledu - když se uvaří, je lesklá a vypadá jako černý kaviár Beluga. Můžete si ji uvařit jako běžnou čočku, nebo ji použít do salátu, na ozdobu chlebíčků aj.... Já jsem ji připravila s orestovanou mrkvičkou a dokutila kari, zázvorem, lžičkou jablečného octa a špetkou třtinového cukru..

Budeme potřebovat:

  • 200 g černé čočky
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • lžíce másla a lžička např. olivového oleje, ne za studena lisovaného (nebo řepkového, či jakéhokoliv jednodruhového)
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru (mletého)
  • sůl (mám ráda Himalájskou)
  • vejce domácí (na volské oko)

Postup: 

Černou čočku nejdříve propláchnu, pak přendám do hrnce a zaleji vodou. Vaříme cca 20 min. do změknutí. Během této doby si na másle s trochou oleje orestuji nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidám očištěnou a na plátky (na hrubém struhadle) nastrouhanou mrkev a restuji ještě dalších cca 5 min. Na závěr okořenímm a nakonec vmícháme uvařenou čočku. Podávám s volským okem, které lehce osolím a opepřím.

TIP: Vzhledem k tomu, že u nás doma frčí i klasická čočka, která má svou známou sladkokyselou chuť, přidala jsem do této čočky trošku vinného octa, třtinového cukru a špetku kmínu i pro lepší trávení 🙂