ČERNÁ ČOČKA s mrkví a volským okem
Černá čočka, neboli Beluga, je drobná čočka, která se nemusí předem namáčet, je rychle uvařená a po uvaření perfektně drží tvar. Název získala díky svému vzhledu - když se uvaří, je lesklá a vypadá jako černý kaviár Beluga. Můžete si ji uvařit jako běžnou čočku, nebo ji použít do salátu, na ozdobu chlebíčků aj.... Já jsem ji připravila s orestovanou mrkvičkou a dokutila kari, zázvorem, lžičkou jablečného octa a špetkou třtinového cukru..
Budeme potřebovat:
- 200 g černé čočky
- 2 mrkve
- 1 cibule
- lžíce másla a lžička např. olivového oleje, ne za studena lisovaného (nebo řepkového, či jakéhokoliv jednodruhového)
- 1/2 lžičky kari
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru (mletého)
- sůl (mám ráda Himalájskou)
- vejce domácí (na volské oko)
Postup:
Černou čočku nejdříve propláchnu, pak přendám do hrnce a zaleji vodou. Vaříme cca 20 min. do změknutí. Během této doby si na másle s trochou oleje orestuji nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidám očištěnou a na plátky (na hrubém struhadle) nastrouhanou mrkev a restuji ještě dalších cca 5 min. Na závěr okořenímm a nakonec vmícháme uvařenou čočku. Podávám s volským okem, které lehce osolím a opepřím.
TIP: Vzhledem k tomu, že u nás doma frčí i klasická čočka, která má svou známou sladkokyselou chuť, přidala jsem do této čočky trošku vinného octa, třtinového cukru a špetku kmínu i pro lepší trávení 🙂
Dobrou chuť 🙂*
Doporučujeme
Začni psát komentář...


To zní moc dobře!