icon
avatar
barciba
8. únor 2017
86 

ČERNÁ ČOČKA s mrkví a volským okem

Černá čočka, neboli Beluga, je drobná čočka, která se nemusí předem namáčet, je rychle uvařená a po uvaření perfektně drží tvar. Název získala díky svému vzhledu - když se uvaří, je lesklá a vypadá jako černý kaviár Beluga. Můžete si ji uvařit jako běžnou čočku, nebo ji použít do salátu, na ozdobu chlebíčků aj.... Já jsem ji připravila s orestovanou mrkvičkou a dokutila kari, zázvorem, lžičkou jablečného octa a špetkou třtinového cukru..

Budeme potřebovat:

  • 200 g černé čočky
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • lžíce másla a lžička např. olivového oleje, ne za studena lisovaného (nebo řepkového, či jakéhokoliv jednodruhového)
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru (mletého)
  • sůl (mám ráda Himalájskou)
  • vejce domácí (na volské oko)

Postup: 

Černou čočku nejdříve propláchnu, pak přendám do hrnce a zaleji vodou. Vaříme cca 20 min. do změknutí. Během této doby si na másle s trochou oleje orestuji nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidám očištěnou a na plátky (na hrubém struhadle) nastrouhanou mrkev a restuji ještě dalších cca 5 min. Na závěr okořenímm a nakonec vmícháme uvařenou čočku. Podávám s volským okem, které lehce osolím a opepřím.

TIP: Vzhledem k tomu, že u nás doma frčí i klasická čočka, která má svou známou sladkokyselou chuť, přidala jsem do této čočky trošku vinného octa, třtinového cukru a špetku kmínu i pro lepší trávení 🙂

Dobrou chuť 🙂*

avatar

To zní moc dobře!

Odpověz
8. únor 2017

Začni psát komentář...

sticker
Odešli