Cheesecake - ze všech "cheesecakes ten nejcheesecakeovatejší"!


Po dlouhém zkoumání a hledání receptů pro cheesecake, jsem nakonec po mnoha experimentech dala dohromady recept, který se mi zdá jako nejlepší a hlavně nejjednodušší ;)
Suroviny:
250 g sušenek Lotus - Biscoff
80 g másla
600 g krémového sýra (Lučina, Palouček, smetanový sýr, tučný měkký tvaroh, ricotta, mascarpone, ideálně jejich kombinace)
250 g zakysané smetany
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr (ne vanilinový!)
Pár kapek vanilkového aroma (není nutné)
1 lžička citrónové šťávy
3 vejce + 1 žloutek
Poleva
150-200 g hořké čokolády
cca 1dl smetany
cca 10 g másla
Postup přípravy receptu
Korpus
Troubu rozhřejeme na 200° C. Do spodní části trouby dáme nádobu s vodou (není nutné, dort je ale po upečení vláčnější).
Do robotu dáme rozdrtit sušenky, male kousky nevadí, přidáme změklé máslo ( ne rozteklé, ale pouze změklé) a vytvoříme kompaktní hmotu. (Jde to i ručně - v mikrotenovém šáčku sušenky drtíme válečkem nebo paličkou na maso.)
Hmotu upěchujeme na dno kulaté otevírací dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Zbytek formy je potřeba vytřít máslem. Dáme do trouby na 10 min.
Náplň:
Mezitím se pustíme do přípravy krému. Smetanový sýr ušleháme dohladka, přidáme cukr, opět zašleháme a stejně zapracujeme i ostatní suroviny - tedy zakysanou smetanu (250 g) a citrónovou šťávu, vanilkové aroma. Vajíčka a žloutek vmícháme na závěr, jedno po druhém a krém nalijeme na sušenkový podklad. Necháme 5 minut stát v pokojové teplotě a vložíme do trouby. Po deseti minutách snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších cca 30 minut. Troubu po celou dobu neotvíráme! Vypneme troubu, pootevřeme dvířka (pokud mají tendenci se zavírat, strčíme mezi ně a sporák vařečku) a necháme dort asi 1,5 hod. pozvolna vychládat. Hotový dort poznáme podle toho, že je na okrajích pevný a uprostřed, když s ním zastřeseme, tak je asi jako rosol (nebo břicho krátce po porodu) 😂🙈. Než vychladlý dort zakryjeme a uložíme do ledničky, opatrně nožem oddělíme korpus od formy, aby nám při vychládání nepraskl. Dort necháme v lednici ideálně do druhého dne.
Poleva:
Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu, přidáme máslo a smetanu. Cca 5 minut necháme vychladnout a nalijeme na vychladlý dort. Dáme zvovu do lednice, dokud není vše ztuhlé ( cca alespoň hodinu, ideálně 3 hod.).
Tip!: Dort je skvělý v tom, že ho můžete ozdobit dle libosti 🙂 Já mám nejraději na čoko polevu kombinaci malin, jahod a borůvek. Skvělá je i poleva želatina s lesním ovocem, citronová poleva atd. Pokud použijete alespon některé domácí suroviny, nebo např. zakysanou smetanu přímo z kravína, výsledek bude o to lahodnější! Dobrou chuť! 🍰
Doporučujeme
Začni psát komentář...


Není zbytečné předpékat korpus ze sušenek, které už někdo upekl? Ještě jsem to neslyšela. Umačkám korpus ze sušenek, navrstvím náplň a upeču. Hrnek s vodou dávám do trouby vždy.