Králík na způsob svíčkové s medvědím česnekem a houbami (bez mouky)
Jako malá jsem nesnášela králíka na talíři. Nejen kvůli chuti, ale také kvůli tomu, že jsem si s nim hrávala u babičky na zahradě, ideálně pojmenovala jménem Karel a pak ho našla na talíři a věděla, že je to Karel.... nesnášela králíka nejen na smetaně, ale jakkoliv upečeného a několik let ho nemohla ani cítit...
A pak přišlo období, kdy mi záleží na tom, aby můj syn, který není zrovna velký jedlík, nezažil s králíkem tu samou zkušennost. V králikárně už ho sice nemáme, ale chutnat může pořád stejně, jak to napsat slušně, nedobře 🙂
Zkusila jsem tedy upéct králíka tak, jak jsem si říkala, že by chutnal i mě a vzhledem k tomu, že miluju svíčkovou a syn taky, udělala jsem ho na způsob svíčkové. Ten samý den jsme byli ještě s manželem na houbách, tak jsem jich tam taky pár přidala.
Ale jak je to vždycky, základem jsou kvalitní suroviny. Já měla doma zbytek králíka - resp. králičí stehna.
Ingredience:
- 1 celý králík nebo králičí stehna
- hrst nakrájeních lesních hub
- kořenovou zeleninu
- medvědí česnek (sušený, může být i čerstvý)
- větší kus špeku nebo anglické slaniny
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- 2 větvičky rozmarýnu
- sůl
- 1 dcl smetany na vaření
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- pár kapec citrónu
Postup:
Králičí stehna osolíme, okmínujeme a necháme stranou (králíka ještě prošpikujeme). Na kouskách špeku osmažíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a koření, orestujeme, přidáme houby, nakrájené stroužky česneku včetně medvědího česneku, osolíme, okmínujeme a ještě chvilku restujeme. Směs přendáme do pekáčku, na pánvi orestujeme králičí stehna aby se zatáhla a vložíme též do pekáčku na zeleninu. Na králíka dáme plátky slaniny/špeku a větvičky rozmarýnu. Podlijeme ideálně vývarem a dáme péct na 180° cca 1,5 hod.
Po vyndání dáme stranou králičí stehna včetně plátků slaniny a rozmarýnu, zbytek rozmixujeme, propasírujeme a přidáme smetanu a pár kapek citrónové šťávy. Pokud dělám pro syna, dochutím troškou třtinového cukru, nebo medu.
Můžeme podávat např. s batátovou kaší, těstovinami, knedlíkem... Na talíř položit králíka i s vypečenou slaninou/špekem (to zase spíš pro pány) a čerstvou větvičkou rozmarýnu.
Dobrou chuť!
Jako vždy tip na závěr: pokud máte litinový hrnec, je to ideální pomocník k tomuto receptu 🙂

Doporučujeme
Začni psát komentář...

