Mrkvový koláč alá perník s čokoládou 🙂
Má drahá sestřenice mi jednou poslala vyzkoušený recept na mrkvový koláč, který je plný skvělých surovin a já si ho okamžitě zamilovala...Nejen pro jeho zajímavou chuť, ale taky jednoduchost 🙂 Navíc se dá upravit na různé způsoby podle toho, co má člověk rád. Já ho dělám s čokoládovou polevou a kakaem (hlavně kvůli mému drahému, který zbožňuje čokoládu). Takže mi nakonec vyšlo něco jako perník s čokoládou 🙂
Budete potřebovat:
- 4-5 větších mrkví
- 3 jablka (já dávám někdy cuketu pokud mám a upravím počet mrkví a jablek)
- cca 1/2 až 3/4 drcených vlašských ořechů
- půl hrnku kokosového nebo řepkového oleje
- 4 vajíčka celá (nejlépe domácí)
- 3/4 hrnku jakékoliv "zdravé" mouky (špaldová, celozrnná..)
- 5 lžic třtinového cukru nebo medu (dle chuti)
- cca půl pytlíku sáčku skořice (dle chuti)
- cca lžíce kvalitního kakaa
- ani né půl pytlíku prášku do pečiva (samozřejmě bezfosfátového - koupíte v jakékoliv zdravé výživě)
- alespoň 80% hořkou čokoládu a trošku smetany na polevu
Postup:
Na jemném struhadle si nastrouhám ovoce a zeleninu. Vyšlehám si vyjíčka s cukrem/medem. Smíchám sypké suroviny a přidám olej. Vše dám do velké mísy a smíchám dohromady a nakonec ochutnám, abych nezanedbala skořici nebo med/cukr, které mají být v koláči dominantní. Peču na 180° cca 30-35 min. (dle trouby, špejle je jistota🙂 Až je koláč hotový, nechám ho chvilku odležet a navrh naleju čokoládovou polevu. Pokud uděláte bez polevy, je také velice dobrý, jen můžete přidat jednu lžíci medu/cukru navíc 🙂
Tip: Pokud chcete udělat mlsným jazýčkům ještě větší radost, tak jsem vyzkoušela dát navrh lžíci šlehačky, kterou jsem posypala borůvkama. To stříhali ušima opravdu všichni, co ochutnali :D
Dobrou chuť! 🙂*
Doporučujeme
Začni psát komentář...

