Teď bych se s vámi krátce podělila o něco málo z bosenské kuchyně. Na začátek musím říct, že jídla nejsou náročná na přípravu a většinou se vaří/pečou v jednom hrnci nebo pekáči. "Národním" jídlem jsou "ćevapi u lepini" - čevapčiči v housce, která je trochu namočená ve vodě s máslem a pak rychle opečená tam, kde se smažili čevapčiči, aby chytla jejich šmak. Dalším jídlem je maso se zeleninou připravované pod "sačem" - sač (někde se tomu říká i "peka) je kulatý pekáč, kde se nejdřív orestují větší kusy masa, potom se přidá zelenina dle vlastní chuti, takže nejčastěji brambory, mrkev, cibule, papriky a sač se zavře vyšším polokulatým víkem - zvonem. Zhora se navlékne takový velký prstenec a do něj se nasype žhavé uhlí. Oblíbeným jídlem jsou také "čorby" - čorba je něco jako velmi hustá polívka; fazole, které se vaří spolu s uzeným masem; "musaka" - jídlo z navrstvených brambor a mletého masa; "sarma" - zelný list plněný mletým masem s rýží a vařený - spíš dušený v hrnci. Bosenská kuchyně nabízí i mnoho sladkých jídel, která se ale nikdy nejedí jako hlavní chod, "baklava" je docela známá i jinde, je to druh dezertu z listového těsta, které se vrství a prokládá ořechy, polívá sirupem a medem. Lidi většinou v obchodě nekupují pečivo, protože si pečou doma vlastní chléb - toho je několik druhů a mají různé názvy. Hlavnímu jídlu, které je na stole denně, budu věnovat další KZ i s fotodokumentací postupu 🙂





