icon

Tímto příspěvkem se s vámi rozloučím a pomalu předám žezlo dalšímu týdnu. Doufám, že se vám povídání líbilo. A pro jeho úplnost vám ještě napíšu seznam místních, švábských, jídel, která stojí za ochutnání.

Maultaschen - jsou to taštičky z nudlového těsta, které jsou plněné buď masovou nebo zeleninovou směsí. Jedí se buď v polévce (hovězím vývaru), nebo se krájí na malé kousky a opékají s vajíčkem na pánvi. Jsou také tradičním jídlem na zelený čtvrtek.
Spätzle a Knöpfle - jsou jednou z tradičních příloh k omačkám, masu. Velmi často si je zde můžete dát k takovým jídlům, kde by jste v Čechách volili knedlík. Dále je velmi oblíbeným, a to řekla bych hlavně u dětí, Käsespätzle. Kdy se takové "halušky" smíchají se sýrovou omáčkou a posypají smaženou cibulkou. Základní těsto na Spätzle je pouze voda, vejce a mléko. Jako tradiční se zde podává se Spätzlemi čočka a k tomu párek.
Schupfnudeln - jsou to takové podlouhlé knedlíčky z bramborového těsta. Já osobně je používám, když mám chuť na šišky s mákem. Zde je jedí na sladko třeba se skořicovým cukrem či jablečnou přesnídávkou. Slanou variantou jsou pak šišky se zelím a špekem (toto jídlo velmi často potkáte na různých festivalech či vánočních trzích - ty u nás v Ulmu mimo jiné taky doporučuji).
Pfannkuchen - je to v podstatě palačinka

Z masových jídel pak jsou tradičními - Lammbraten (jehněčí), Zwiebelrostbraten (maso v cibulové omáčce), Sauren Kutteln (dršťky), schwäbische Wurstsalat (je to takový míchaný salát z různých druhů měkkých salámů), Bramborový salát (ten je tu též úplně jiný, než na jaký jsme zvyklý v ČR) - dosti kyselý a jen z mála ingrediencí. No a naposledy nesmíme zapomenout na Bretzel (preclík), ten tady milují snad všechny děti. Buď jen tak samotný do ruky nebo s máslem, či obložený.

Dobrou chuť a dobrou noc vám přeje @chris_n