Většina dětí má ráda sladkosti, to jste ve Vídni skutečně na tom nejsprávnějším místě. Místní lidé si pochutnávají (i muži!) na sladkostech ráno, dopoledne, při obědě, odpoledne i večer.
Vídeňské zákusky od sladkých topfentascherlů (tvarohové taštičky) po kastanienreis (kaštanové pyré) obsahují velké množství přísad. Mouku přitom často nahrazují mandle či lískové oříšky.
Mezi nejoblíbenější jídla v tomto případě patří jablečný závin s hrozinkami, posypaný moučkovým cukrem a prodávají ho teplý i studený. Výborný je Mohr im Hemd, což je čokoládový moučník, který se vaří v páře a přelije se čokoládovou polevou. Zdobí se šlehačkou. Topfenknödel jsou zase knedlíky z tvarohového těsta. Ty se obalí ve strouhance (nebo mletých ořeších) a osmaží se na másle do zlatova a křupava. Dává se k nim ještě ovocný kompot.
Vůbec nejsladším vídeňským dortem je Esterházytorte s tlustou polevou. A rozepisovat se o slavném dortu Sachr je úplně zbytečné 🙂 Řekla bych, že ve Vídni bude dobrý snad všude nebo máte někdo doporučení na ten nejlepší?