Perníkové muffinky s překvapením + fotopostup
Miluju vláčný a voňavý perník. A protože jsem setsakra zmlsaná, tak se nespokojím jen tak s nějakou "dusivkou". Proto jsem si více než oblíbila následující muffinky. Jsou to takové roztomilé jednohubky, které v sobě skrývají jedno nečekané (ale neuvěřitelně lahodné) překvapení.

Na asi 20 kousků budeme potřebovat:
- 280 gramů (2 hrnky) hladké mouky
- 160 gramů (3/4 hrnku) cukru krupice
- 1 balíček kypřicího prášku do perníku
- 1 vajíčko
- 120 mililitrů (1/2 hrnku) rostlinného oleje 120 ml (používám slunečnicový)
- 120 mililitrů (1/2 hrnku) mléka
- 1 polévková lžíce povidel
- 1 polévková lžíce medu
- 2 lžíce kakaa
- vypeckované sušené švestky (předem namočené do rumu nebo čaje)
- krystalový cukr na posypání

Jdeme na to:
Alespoň hodinu předem si namočíme sušené švestky do rumu. Pokud budeme muffinky podávat i dětem, švestky naložíme do čaje. Je jen na vás, jestli sáhnete po ovocném nebo černém, záleží na chuti. Sušené švestky krásně nasají chuť rumu i horkého čaje a stanou se neuvěřitelně šťavnatými.

Dnes jsem dělala jen poloviční dávku na jeden plech, ale když nepůlím, pak jednu formu na muffinky naplním švestkami pro dospělé a druhou pro děti. Pak už to jen nepoplést při servírování – v tom případě si pomáhám tak, že muffinky s čajovými švestkami na závěr zdobím třeba bílou čokoládou, brusinkami, oříšky a podobně. Vy si jistě poradíte. Byla by škoda se ochudit o tu poctivou rumovou příchuť, to mi věřte!
A jdeme na samotné těsto. Je to tak jednoduché, že to zvládnou i děti. Klidně je přizvěte na pomoc. Pozor ale, ať neujídají švestky, pro jistotu jich naložte o něco víc.
Takže: ve velké míse smícháme všechny suroviny (kromě švestek – ty nasávají). Začínám těmi sypkými: moukou, cukrem, kakaem a práškem do perníku. Pak přidám pořádnou lžíci povidel a medu(nikdy je předtím nezapomenu ochutnat, co kdyby, že jo. Takže ve finále si raději připravte dvě lžíce povidel a medu).

Když už jsem u toho olizování:NIKDY nestrkejte do sklenice špinavou (ať už třeba jen od marmelády, cukru a podobně) nebo již olíznutou lžíci. „Infikovala“ by zbylý obsah a příště byste pod víčkem mohli najít plíseň. A to by byla velká škoda. Obzvlášť v případě domácí výroby: mě zásobila maminka a děda.
Potom do mísy klepneme jedno celé vajíčko, přilijeme olej a mléko. Kdo chce, ovoní těsto ještě citrónovou kůrou, skořicí, mletým hřebíčkem nebo jiným perníkovým kořením.
Formu na muffinky vyložíme papírovými košíčky a troubu předehřejeme na 180°C.

Do připravených košíčků dáme lžíci těsta (asi 1/3 košíčku).

Poté vložíme nasosanou švestku...

....kterou přikryjeme další lžící těsta. Košíčky by měly být naplněny asi do 3/4 – v troubě ještě povyskočí, tak ať vám neutečou.

Na závěr muffinky posypeme cukrem (nebo dozdobíme oříškem, čokoládou a podobně) a šup s nimi do rozpálené trouby.

Pečeme 20 minut. Propečenost vyzkoušíme zapíchnutím špejle nebo párátka. Když vyjdou zpátky čisté, máte hotovo.

Necháme vychladnout a pak se do nich pustíme.

Perníkovými muffinkami jsem pohostila mou kamarádku, pro kterou jsem tyhle neodolatelné rošťáky dozdobila Nutellou.
A co vy? Máte raději "nahé" muffinky nebo s krémovou čepicí ve stylu "cupcake"?
Začni psát komentář...


Mnam! Me by zajimal ten krem nahore.. to urcite neni samotna nutela?