icon
10 / 43
Pohankový borůvkový koláč s drobenkou
avatar

Borůvkový koláč (podle Šárčiny školy vaření http://dolcevita.blog.cz/)
250 g pohankové celozrnné mouky
125 g moučkového cukru
125 g másla
špetka soli
1 vejce
lžíce strouhanky (já použila rozdrcené blp piškoty)

na žmolenku:
máslo
cukr (krupice)
blp mouka
Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Používám mísu, do které se vejde pohodlně jedna ruka, protože s tou si při přípravě zpočátku vystačíme. Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme. Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme (třeba na pracovní desce). Jde to snadno, jako každé tukové těsto. Na chvilku ho odložíme na chladné místo. Vymažeme dortovou formu tukem a dno vyložíme pečícím papírem. Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto bude lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody a jde to jako po másle. Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech. Zlehka posypeme jemně mletou strouhankou/piškoty atp. V tento moment rozpálíme troubu na 180 °C. Nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou. V troubě pečeme asi 30 minut. Doporučuji nechat trochu zchladnout, bude se vám lépe krájet i servírovat.

Odpověz
2. čer 2013