LEPEK - PŘÍTEL NEBO NEPŘÍTEL?
V současné době hodně lidí přechází na bezlepkovou stravu. Ba, řekla bych, že spousta lidí přímo zavrhuje lepek a stal se pro ně nepřítel „číslo 1“. Jak to tedy s lepkem je?

Nu, každá věc může sloužit pro nás a nebo proti nám. Mnohdy záleží jen na našem způsobu použití a na správném využití.
Stejně tak je to i s lepkem. Znám spoustu lidí, kteří dodržují bezlepkovou „dietu“ a opravdu jim to prospívá. Nemusím chodit moc daleko. Můj manžel, již víc než rok jí bezlepkově a musím říci, že se opravdu dějí změny (k lepšímu).
Ale pěkně od začátku.
Lepek je složen z bílkovin. Jedna se jmenuje glutenin a druhá gliadin. Způsobují pružnost a tažnost těsta. Bez těchto dvou bílkovin, by jsme z těsta měli kaši. Vůbec by nedrželo pohromadě. Vyskytují se hlavně v pšenici. Lepek mají i jiné obiloviny, ale jsou trochu jiného složení. Nicméně, lepek najdete v tolik oblíbeném pečivu a chlebu. To jen tak na úvod, aby jste věděli, co vlastně lepek je, a s kým máte tu čest.
Abych vám lépe připodobnila celou situaci, použiji přirovnání o plynu. Jde mi o jeho využití. My jej známe jako úžasného pomocníka při vaření a hlavně při topení. Jednoduše nám hodně usnadňuje život a ten, kdo ho používá, si bez něj nedovede život vůbec představit. Co na to ale budou říkat lidé, kteří se s ním setkali za druhé světové války a díky plynu, mnoho lidí (a byly to miliony) přišlo o život? Ty budou mít asi jiný názor. A ve skutečnosti, vůbec nejde o plyn. Ve skutečnosti jde o člověka. Vždy jde o to, jak danou věc (ať už je to plyn, či lepek) využije.
A tady je to nejdůležitější, co vám chci říci. Lepek (stejně jako plyn) není nepřítel. Člověk s ním jen neumí zacházet. To je celé. S plynem, jak se zdá, se člověk naučil zacházet. A co s lepkem?
Než začnete řešit jestli lepek ano, či ne, nejdříve si zjistěte následující věci:
- Jaké množství lepku jíte. Jestliže ho jíte ke každému jídlu, tak je to určitě zbytečné. Pokud máte denně pět jídel, je vhodné alespoň u dvou jídel lepek vynechat.
- Kdy lepek jíte. Ideální je jíst lepek spíše v dopoledních a odpoledních hodinách. Nejpozději do tří hodin odpoledne. Pokud toto dodržíte, vaše tělo tak připravíte na noc, kdy tráví, opravuje vše potřebné v těle a taky hubne. Zde využíváte samoobnovující a samouzdravující schopnost vašeho těla.
- S čím lepek používáte. To znamená co si s lepkem (chlebem, rohlíkem) nejčastěji dáváte. Musíte mít máslo, sýr i šunku zároveň? Určitě je lepší méně kombinací. Držte se hesla: k jednomu rohlíku, jedna kombinace.
Až toto všechno zjistíte, pak můžete případně něco měnit.
Moje doporučení je následující.
- Není vhodné, úplně vyřadit lepek. Pokud to uděláte, postupem času (jde řádově o roky) váš organismus přestane produkovat enzymy, které pomáhají vstřebávat lepek a vaše tělo tím ztratí schopnost lepek zpracovat. Ale ještě jednou upozorňuji, že jde opravdu o roky. Pokud chcete pročistit organismus, lepek klidně na měsíc i dva vysaďte. To není žádný problém a tělu pomůžete.
- Dále doporučuji jíst lepek (a všeobecně pečivo) spíše v dopoledních a odpoledních hodinách. Nejpozději do tří hodin odpoledne (jak už jsem psala). Po této době jezte spíše zeleninu, mléčné výrobky, maso a ryby.
Tak tolik o lepku. Pokud budete mít nějaké dotazy, napište. Ráda vám je zodpovím.
Přeji všem pěkný den.
Začni psát komentář...