icon
183 / 277
Domácí meduňkový sirup právě dodělaný.
avatar

teď jsem postavila vodu na převaření a jdu taky vyrábět!!! tak jsem zvědavá! dělám poprvé.

Odpověz
21. čer 2015
avatar
jana974
autor

@karos já dělala meduňkový také poprvé a chutná tedy výborně . Letos se nám meduňka dost rozrostla, tak asi nezůstane jen u jedné dávky 🙂

Odpověz
21. čer 2015
avatar

@jana974 já mám taky v plánu, že to udělám vícekrát. no, my jsme si asi 2 roky mysleli, že to co je meduňka, je máta. aspoň tak mi to hlásila tchýně! jinak by byl sirup už možná minulý rok. letos jsem dělala i bezový a ten je taky bombovní!!!

Odpověz
21. čer 2015
avatar
jana974
autor

recept :
asi dvacet delších stonků meduňky
1 kg krystalového cukru
1 sáček (20g) kyseliny citrónové
2,5l převařené vody
....................................................................
Stonky otrháme, lístky namočíme do vychladlé převařené vody a necháme 48h louhovat v chladném místě.
Pak přecedíme, nejlépe přes plátno do hrnce, dáme na plotnu , zvolna zahříváme, přidáme cukr, kyselinu citronovou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Necháme potom max. 3minuty přejít varem a je hotovo.
Lahve vyvaříme a lijeme trochu chladnější do horkých , vysušených lahví.
Bezvadný na uklidnění, na lepší spaní, v létě na žízeň, na bolesti hlavy, na zklidnění žaludku ...........

Odpověz
21. čer 2015