icon
193 / 279
Troška alchymie - fermentované kešu žervé se sušenými rajčaty a petrželkou
avatar
kaca68
autor

1 šálek kešu ořechů - namočit přes noc, scedit, propláchnout
2 kapsle probiotik Colon Dophilus (nebo jiných)
1/2 šálku vody

tyto suroviny rozmixovat dohladka několik minut a vzniklou sádru 🙂 dát do hustého cedníku, přikrýt mikrotenem, utěrkou a zatížit, nechat přes noc/přes den v pokojové teplotě fermentovat

Dále je potřeba:
1 vrchovatá lžička agaru (pro tuhý sýr asi mnohem víc, toto je pomazánka)
Citrónová šťáva dle chuti
Sůl dle chuti
1 vrchovatá lžička lahůdkového droždí
3-4 v oleji naložená sušená rajčata
Bylinka (bazalka, petrželka...)

Agar přivést v troše vody k varu, vařit 5minut a nechat za ćastého míchání vychladnout do vlažna, vmíchat spolu s ostatními surovinami do sýru vyklopeného z cedníku do misky, mixovat už netŕeba (původně jsem chtěla, ale bylo by to zbytečné patlání přístroje), dochutit dle sebe, šťávy to chce podle mě hodně...nechat ztuhnout v lednici, ale moc mi to neztuhlo, ale chuť je opravdu vynikající, prostě jako žervé z toho mělkého kelímku 🙂

Odpověz
25. zář 2015
avatar
kaca68
autor

Jsem zvědavá, co řekne Fanda...většinou tyhle patlavé objevy vůbec nejí 🙂...ale tady bych ho mohla nalákat na slanou chuť, neboť na sladké jogurty mi kašle 😉

Odpověz
25. zář 2015
avatar

@kaca68 paráda, vypadá to jak tvarohová pomazánka, kterou mi dělávala mamka. To ještě kasein byl můj přítel 🙂 Takže v misce, neodkapat a nechat při pokojové teplotě?

Odpověz
25. zář 2015
avatar
kaca68
autor

@eva2bb já to nechala vykapat v cedníku, ale v misce bylo jen maličko tekutiny...

Odpověz
25. zář 2015
avatar

dobrá dobrá ... zařazuju to mezi výzvy do nové kuchyně (až bude a budeme tedy přestěhovaní). Plus kokos. jogurt, bezmléčné tiramisu a paleo věnečky.

Odpověz
25. zář 2015
avatar

teď makám na receptu na čokokokosky 😉 ... jen mi kakao a kokos lezou málem i ušima, tak budu pokračovat za pár dnů 😀

Odpověz
25. zář 2015
avatar

Tak už je v lednici, dva kelímky s pažitkou, jeden malý pro mrně jen se zrnkem soli. Zatím se mi z toho jen odděluje voda 😀
Na zítra tu mám nachystanou várku na odkapání, uvidíme, co z toho vyleze.

Odpověz
21. říj 2015
avatar
kaca68
autor

@alneka je to alchymie, no 🙂

Odpověz
21. říj 2015
avatar

@kaca68 hlavně mimiňákova verze je bez lahůdkového droždí a nic se neodděluje, to je největší prča 😕

Odpověz
21. říj 2015
avatar
kaca68
autor

@alneka to je divný...mně se teda nic neoddělovalo a při dalším pokusu jsem dala víc agaru a byla úplně tuhoš 🙂...ale vykapávat jsem tedy nechala vždycky, na hodně hustém cedníku při té fermentaci

Odpověz
21. říj 2015
avatar
kaca68
autor

@alneka a taky mixér - kešu snesou i horší, ale mám to úplně jemné, ta natural verze po dokapání je jak sádra

Odpověz
21. říj 2015
avatar

@kaca68 délka mixování bude kamenem úrazu 🙂 Ale výsledek předčil má očekávání, i dětská verze bez droždí a soli je mňam.

Odpověz
22. říj 2015
avatar
kaca68
autor

EDIT - v současné době vykapaný základ s agarem promixuju tyčákem, dělají se mi tam agarové hrudky

Odpověz
2. led 2016