icon
274 / 279
Kynutý borůvkový koláč s mandlovou drobenkou (bez BKM, bez vajec)
avatar
kaca68
autor

Kynuté už patlám dost od oka, ale:
250g mouky (kombinace polohrubé špaldové a celozrnné špaldové)
Půl kostky droždí
1 lžička cukru
2 lžíce vanilkové Hrašky
1 cm sádla + 1 cm Alsanu
Asi 150 ml rostlinného mléka
Špetka soli
Ostrouhaná citrónová kůra

Kvásek - rozklechtat droždí se lžičkou cukru a mouky, dvěmi lžičkami vlažného mléka, nechat vzejít
Přidat do mouky se solí a Hraškou, zalít vlažným oslazeným mlékem a vypracovat tuhé těsto, nechat vykynut, vymačkat na plech, posypat hooodně borůvkami a drobenkou a nechat vykynout, než se trouba rozehřeje na 200. Pak ztlumit na 160 a hezky upéct.
Drobenka - mleté mandle, hrubá špaldová mouka, kostičky měkkého másla a cukr - zežmoulat do kypré, ale sypké hmoty, díky mandlím je potřeba méně tuku

Odpověz
11. črc 2016
avatar
kaca68
autor

Mléko osladit čímkoliv - rýžový sirup, cukr, med...

Odpověz
11. črc 2016
avatar

@kaca68 máslo v drobence je myšleno jaké? Nějak nejsem spokojena s Alsanovou ani kokosovou variantou a sádlová se děsně rozteče ☹ My bohužel musíme dávat ještě bacha.

Odpověz
11. črc 2016
avatar

@alneka a nezkoušlas ghí? České ghíčko má i na obale napsané, že je bez bkm 😉

Odpověz
11. črc 2016
avatar
kaca68
autor

@alneka já Alsan, ale snese i máslo, u našich jsem dělala z másla a v klidu... díky těm mandlím je tam fakt ždibec, jinak je to hodně mastný... sádlo by se mi tam nelíbilo 🙂

Odpověz
12. črc 2016
avatar

@katyxq asi jdem do něj, jen se mi nechce dávat za něj ty peníze. Co když nám bude chutnat 😀

Odpověz
12. črc 2016