@sudylichozrout fakt? a normalne v obchodu nebo na trhu?
A odkud je? V anglicky mluvicim svete (ziju na NZ a zila jsem v Britanii, mam par americkych karadu), zvlaste v posledni dobe kdy roste popularita veganstvi, jsou polivky bez masa naprostou samozrejmosti - dynova, porkovo-bramborova, hraskova, rajska, thajska kari laksa (ok, ta je s morslymi plody, to se asi da povazovat za maso)... ja naopak znam jen par polevek, kde by se maso vyskytovalo. Samozrejme kdo chce, muze si do tech zeleninkvych polevek dat masovy vyvar, ale standardne se pracuje se zeleninovym.
@sudylichozrout A ja je chtela delat cca pred 10ti lety, kdyz jsem je v anglii mohla koupit kdekoliv a kdykoliv a na Morave je v obchode nikde nemeli. A to jsem je prosla skoro vsechny.
ja teda nevim jak v obchodech a na trzich, ale prarodice pestovali fazolky co si pamatuju a pamatuju jak je babicka obirala, ale kdyz si tak ted vybavim kdyz jdu na nakup, tak fazolky sem snad nikdy nevidela🤷♀️😂
@berumedvidkova Ale jooo, maji je. Ja si je furt pletu s hraskem 🙂
@kateczka No ono do hodne zeleninovych polevek se opravdu ma davat vyvar. Ale chutna to i bez nej.... A ty fazolky vubec netusim. Pamatuju si jen ten hnus v bile kmacce s knedlikem ze skolni jidelny a tomu by nepomohla ani fazolka cerstva🤣🤣🤣Kazdopadne, co jsem cetla o pestrosti zeleniny za totace ( a pamatuji), tak komousi zamerne eliminovali pocet druhu plodin na minimum a i lide, co si pestovali neco doma, tak treba pasovali seminka na zajimavejsi odrudy ( dyne, cukety a podobne) z rakouska, nemecka.... Jako duvod si uz nepamatuju, asi aby se to dobre kontrolovalo....Ja se kolikrat divim, jak jsme vubec na te zaplave knedliku a solamylovejch omacek prezili......
@sudylichozrout no nevim, ptala jsem se i segry a to bydli ve vetsim meste a rikala, ze je taky vidi malokdy a to bylo par let zpatky
@rezusesmichy me to tolik neva, ale manžel mne dost zmlsal, to je pravda.
Ja delam zeleninove polevky jen ze zeleniny 🙂 O fazolovych luscich nevim, bo je nejim-spatne vzpominky z detstvi na tu hnusnou kejdu 🙂)
))
Holky a ještě jeden dotaz. Když je děláte, vytahujete z nich takovou tu nit nebo jak to rict? Já orezavam konce, ale tu nit z toho netaham. A to je vlastně ten kámen úrazu. 🙈Tím to všechno vlastně zacalo. Ze nevěří, ze jsme je doma nikdy nedělali a nevytahovali z toho tu blbou nit. Jemu to tam vadí, me ne 🤣
@kateczka jak kdy - nektere (asi starsi, prezralejsi?) Jsou hodne drevnate a z tech to vytahuju. Kdyz jsou cerstve a mladoucke tak tam skoro zadna nit neni a neni treba nic vyndavat. Takze asi dle sezony. Jinak je zvlastni, ze se na fazolky ze skolni jidelny nepamatuju. Mozna jsem nepoznala co to je. Zacala jsem yo registrovat az nekdy v 15, kdy jsem si v restauracich rada davala fazolky na slanine jako prilohu.

@sudylichozrout jojo verim akorat u nas teda dost dost dost sporadicky, se na ne schvalne ted budu soustredit letos😂...
@zlorenka hahaaaa a zrovna dneska sem to takhle delala jako doplnek k masu misto dusenyho hrasku s mrkvi😂😂
@raniha to se u nas varilo taky s vajickem😂👍

Tata to kupoval uz v devasesatkach, miluje je. A moril me s tim, ja fazole nesnasim 😀