9 / 18
    Naše domácí verze hry Qwirkle.

    "Qwikle je jednoduchá abstraktní hra, která je založena na bodování kamenů v řadách a sloupcích. Přiložený kámen se musí vždy shodovat právě v jedné ze dvou svých vlastností (barva a tvar). Při přikládání kamenů si tedy musíte hlídat, aby se v případě shodného tvaru lišila barva symbolu a v případě shodné barvy lišil jeho tvar.

    Zároveň se snažíte přikládáním kamenů získat co nejvíce bodů. Musíte tedy správně odhadnout, kdy je nejlepší chvíle pro zahrání konkrétního kamene. Když jej zahrajete příliš brzy, soupeři získají bodů více, když bude ale příliš otálet, mohou vás ostatní předběhnout."

    Je lepší hrát na zemi, hra obsahuje celkem 108 kartiček. Honzíkovi se líbila, s pravidly potřeboval trochu pomáhat. Po zkušenosti jsem zredukovala počet kartiček o jednu barvu, protože poskládat těch 108 už bylo na něj docela zdlouhavé. Každý si vždy vylosoval kartičky, aby jich měl 6. Poté se snažil je všechny umístit - utvořit řádek nebo sloupec se stejným tvarem nebo barvou. Po každém kole jsme si opět dobrali kartičky do celkového počtu 6.
    Hra je podle mě velmi dobrá, pro starší se dá využít i systém bodování, my ji hráli jen tak. Dobré na logické uvažovaní, možná i na taktizování. Lze jednoduše vyrobit doma a ušetřit více jak 400,- Kč za originál 🙂

    12. dub 2014

    my to hrajeme takto:
    Každému hráči rozdáme pět kartiček. Účelem je zbavit se těchto kartiček. První hráč se je snaží poskládad buď tak, že dá do řady či sloupce tvary, které jsou stejné (ale v jednom sloupci či řadě se nesmí opakovat stejný tvar se stejnou barvou) nebo dá do sloupce či řady tvary, které mají stejnou barvu (ale opět, nesmí se opakovat dva stejné tvary). Další hráči pak navazují na to, co poskládal první. Přidávají do řad/sloupců chybějící barvy či tvary, přičemž musí dodržet, aby se barva či tvar neopakovaly a zároveň aby jedna řada nesplývala s další řadou nebo sloupcem, se kterými nesouvisí.
    Žádné body nepočítáme, účelem je zbavit se všech pěti kartiček. Po každém kole rozdáváme další, tak aby každý hráč měl opět pět kartiček. Je to skvělé na kombinaci, pozornost a postřeh.

    Snad jsem to vysvětlila srozumitelně. Myslím, že až to začnete hrát, tak vám to samo vyplyne, nebo si to uzpůsobíte podle svých schopností. My tu hru máme rádi, i když jsme zatím počet kartiček zregulovali na polovinu, tj. od každého tvaru a barvy máme 2 ks. Jinak to bylo moc dlouhé.

    17. bře 2015