icon
avatar
ketkovice
31. bře 2016
27 

Amarantový e-shop

Vítejte ve voňavém obchůdku, pojmenovaném podle nádherné a zázračné rostliny!
Amarantový e-shop vznikl z mého velkého zájmu o Amarant a najdete v něm to, co pro mě
s Amarantem nějak souvisí. Spoustu lidí jsem už svojí amarantovou posedlostí nakazila.

Všechno se totiž změnilo, když jsem poznala Amarant.
Pěstujeme ho na poli, o které jsme pár let neměli zájem, ale teď naše rodina poznává a prožívá tuto dávnou plodinu indiánů.
Amarant je úžasná rostlina, zpracovávají se její zelené listy, ze kterých je zdravý špenát nebo salát, její zrna, z těch je pak bezlepková mouka a úžasný olej.
Amarant má všestranné použití. V kuchyni pro běžnou a zdravou výživu, v kosmetických salonech pro svůj olej s nevyšším podílem skvalenu (až 8%) a také při výrobě krmiva pro naše domácí mazlíčky.

Je to rostlina s nádhernými barevnými květy. Proto mám spoustu amarantových fotek, ze kterých vyrábím šperky. Amarantové motivy používám prostě všude, v keramice, malování na sklo, modelování ...
Amarant mě přivedl k vyrábění přírodní kosmetiky, mýdel a šamponů.
To je teď moje nejmilejší činnost a krásný odpočinkový relax.
Domácí přírodní kosmetika s přidaným amarantovým olejem je skutečně kvalitní a účinná.
Zkusíte to taky? Stačí malý vzorek amarantového oleje.

K nákupu v Amarantovém e-shopu přidávám zrníčka Amarantu. Pokud je zasadíte do zahrádky, uvidíte tu krásu obrovských rostlin a květů.
Děkuji

Příběh amarantu

Amarant neboli Kiwicha, česky Laskavec
Amarantu se daří kdekoliv na světě. Ve střední Evropě roste od nepaměti. Pravěké nálezy dokazují, že zrna amarantu měli pevné místo už v jídelníčku našich předků. Z nějakého důvodu se ale konzumovaly převážně zelené listy amarantu.
Úplně jinak tomu bylo jinde ve světě. Amarant totiž znali už Mayové, pěstovali ho hlavně Inkové a Aztékové. Indiáni jako první využívali výjimečných nutričních hodnot amarantového zrna a určitě o stravování tolik nepřemýšleli, jako lidé v dnešní době.
Každopádně si amarantu velice považovali a prohlásili Kiwichu za posvátnou rostlinu, kterou používali při náboženských obřadech. Poznali, že pokrmy z amarantu nejsou jako pokrmy z obilovin a věřili v jejich zázračnou sílu. Amarant nahradil indiánům i potraviny jako maso, mléko, vejce a ryby.
Bohužel spousta lidí netuší, že tohle všechno umí amarant.
Bílkovina amarantu je svojí kvalitou podobná bílkovině živočišné, ale neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol.
Zrno amarantu obsahuje čtyřikrát více vlákniny než jiné obilniny, má vysoký obsah cenných nenasycených kyselin, zcela mimořádný obsah železa, vápníku, hořčíku a zinku. To všechno a ještě víc je Amarant.
Pěstování vysoce kvalitních zrn amarantu zajistilo hodnotné stravování pro indiány. Dá se říct, že potřebovali celkem malý prostor na zajištění své obživy. Pěstováním amarantu byla zajištěna kvalitní výživa pro asi sedmnáct milionů Inků a Aztéků.
Amarant však jakoby zmizel ze světa, protože kromě indiánů nikoho moc nezajímal a nikdo netušil jeho nutriční hodnoty.
Španělští dobyvatelé věděli o amarantu jen tolik, že je to posvátná rostlina indiánů a vadilo jim uctívání amarantu nebo čehokoli jiného. Kvůli podmanění a donucování domorodců na křesťanskou víru amarant zakázali.
Zřejmě považovali amarant za obilovinu, nařídili pěstování kukuřice, prosa a jiných obilovin s tím, že amarant nebude nikomu chybět a zbaví se posvátného uctívání. Jenže indiáni tím ztratili hodnotu svého stravování.
Nedostatek amarantu a naprostá změna jídelníčku znamenalo pro domorodce výživovou katastrofu. Indiáni začali trpět podvýživou a na následky zákazu amarantu zemřelo téměř 2/3 domorodců během několika let, tj. přibližně 11 milionů lidí.
Kdo by tenkrát tušil, že amarant je pseudoobilnina a že plně nahradí živočišnou bílkovinu a další a další …vitamíny …minerály …(o léčivém oleji z amarantových zrníček, který obsahuje až 8% skvalenu je jiný článek)
A to by byl smutný konec indiánského příběhu, takže pokračujeme. Pěstování amarantu samozřejmě také pokračovalo, ale velice omezeně.
V polovině 20. století byl amarant podroben objevnému vědeckému zkoumání a byly oficiálně stanoveny jeho nutriční hodnoty. Myslím, že každý, kdo má zájem, najde potřebné informace o amarantu. Není vhodné je tady opisovat z netu. Moje rodina a blízcí známí jsme zařadili amarant do jídelníčku, někteří dobrovolně a někteří pod mým nátlakem. Tak to prosím zkuste taky.
Každopádně amarant neboli kiwicha nebo česky laskavec na svoji největší slávu zatím čeká. Ale už je považován za plodinu budoucnosti. Magdalena Klusáková

Začni psát komentář...

sticker
Odešli