libidrozdova
12. čer 2015

Ženy umí rodit a děti umí přicházet na svět

V rámci iniciativy Všichni jsou na koníku vítám u nás Ivanu Konigsmarkovou, která je prezidentkou Unie porodních asistentek (UNIPA) v ČR.

Paní Konigsmarková, Vy jste královnou porodních asistentek UNIPA v ČR. Chtěla jste vždy pracovat jako porodní asistentka (PA)? Jaká byla Vaše cesta?

Moje maminka byla dětská lékařka, vyrůstala jsem tedy ve zdravotnickém prostředí. Původně jsem chtěla medicínu vystudovat, ale moji rodiče nebyli v té době těmi “správnými” rodiči, proto jsem kvůli minulému režimu bohužel nemohla jít studovat. Práci porodní asistentky jsem vnímala tak, že PA má určité kompetence a je ženě společníkem, pečuje o ni a zároveň pomáhá. To se mi moc líbilo, proto jsem si vybrala tuto práci.

Jaké musí mít žena předpoklady, znalosti a zkušenosti, aby mohla jako PA pracovat?

Porodní asistentka je zdravotnický pracovník, je dnes vzdělávaná výhradně na vysoké škole, kde studuje péči o ženu a její dítě. Měla by pojmout celé období ženina života od narození až po smrt (měla by umět poradit ženě, která přestává menstruovat, stejně tak jako holčičce, když menstruovat začíná). Jednoznačně největší část její péče se ale soustřeďuje na přivádění dětí na svět. Mám na mysli nejen porod, ale i období těhotenství, péči při porodu a po něm.

A důležité – péče PA zahrnuje ženu i dítě. PA by například měla umět zkontrolovat ženu po porodu, tzn. jestli se jí dobře hojí porodní poranění, jestli nekrvácí, apod. Zrovna tak by měla umět zkontrolovat dítě – jak se hojí pupík, jestli dítě neohrožuje např. novorozenecká žloutenka, měla by umět poradit s kojením a s celkovou péčí o dítě.

Jaký je podle Vás ideální model porodu - k jakému bychom měli všichni směřovat?

Situace u nás je trošku zdeformovaná minulým obdobím, které jsme prožili s takovým tím patriarchálním a direktivním přístupem, který panoval v celé společnosti.

Za prvé:  Žena by měla být partnerem zdravotníků, a ne jejich podřízenou.

Ideální je kontinuální péče, to znamená, že se o ženu a dítě během těhotenství, porodu a po porodu stará jedna jediná PA, nebo jen malý počet, třeba 3 – 4 porodní asistentky.

Jaká je současná situace? Ukážu na příkladu: Vezměme si ženu, která rodí v nějaké větší porodnici, bez problémů otěhotněla, nemá v těhotenství žádné potíže, sama od sebe začne rodit v termínu, žádné komplikace při porodu, porodí zdravé dítě a po porodu jsou ona i dítě úplně v pořádku. O tuto ženu se za celé toto období stará okolo 60 lidí! A ještě ke všemu říkají každý něco jiného.

Takže to vede k tomu, že ženy jsou zmatené a neví, kdo je jejich poskytovatel péče, komu mají důvěřovat, která informace je pravdivá... Člověk se cítí bezpečně ve známých situacích, ve známém prostředí, se známými lidmi. A to je přesně to, co žena u porodu nemá. Čili kontinuální péče je důležitá a její výsledky mohou být daleko lepší než je tomu dnes: Nejen, že jsme to přežili, ale také – že jsme to hezky přežili a prožili!

Za druhé: Následná péče

U nás dříve fungovala. Ženy odcházely z porodnice až týden po porodu, a pak je doma několikrát navštívila porodní asistentka, několikrát dětská sestra a dětský lékař.

Dnes ženu pustíme domů třetí den po porodu, a pak už nikoho nezajímá.

A ona, ať se cítí dobře nebo ne, musí docházet do ordinace dětského lékaře (byť třeba kolikrát nesmyslně), což ji přináší samozřejmě stresy. Přitom by neměl být problém, aby PA docházela k ženě domů, poradila jí, pomohla a zprostředkovala případně další péči. Tak to funguje třeba v sousedním Německu, kdy je porodní asistentce hrazeno až 10 návštěv u jedné ženy. Věřím, že se nám společně podaří toto změnit a nastavit ideální model následné péče.

Pozn.: Ideální model následné péče v ČR bude v příštím článku 

Co byste vzkázala ženám, které plánují  těhotenství nebo už těhotné jsou a porod je čeká?

Je důležité, aby si ženy uvědomovaly, že mají svá práva, že mají svá lidská práva.

Že mají právo především na informace a že by se měly ptát: Co mi chcete dělat? Proč mi to chcete dělat? A co se stane, když se to neudělá?

Pakliže nejsou spokojeny s odpovědí, tak by si měly vyžádat jiný názor.

Hledejte informace, ptejte se a vězte, že ženy umí rodit a děti umí přicházet na svět.

Děkuji za rozhovor.

Aktuálně přidáváme profily všech porodních asistentek v ČR, abyste měly kompletní informace.

např.:

http://www.modrykonik.cz/porodni-asistentka-kohutova-anna/

Pokud máš ve svém okolí PA, můžeš jí doporučit Zápis do naší WIKI encyklopedie. Jde to jednoduše, stačí vyplnit následující dotazník a zdarma vše připravíme:

https://asmira.wufoo.com/forms/rmvjy511l2d94f/

Předem děkujeme.

Libi

Modrykonik Team

Souhlasím s kontinuální péčí minima lidí. Už těžko jsem nesla, kdy mi z kliniky odešla gynekoložka ve 32tt. K nové jsem zatím nenašla důvěru.

12. čer 2015

To je nádherná vize, jsem ráda, že Unipa funguje a bude fungovat dál, protože se věnuje dobrým a potřebným věcem.

15. čer 2015

Já jsem rodila v UK a mela jsem az na posledních 10 min jen PA. Byla můj anděl. Ony totiž PA nejsou sestřičky ale vědmy. Bohužel nastaly komplikace a skončilo to vexem. Ale moje PA byla uzasna. Doktory nesnasim

16. čer 2015

Začni psát komentář...

Odešli