@kachulinka
@niki_nka
@ametob Holky, tolik nádherných slov. Úplně se červenám😍 Moc děkuji❤
@kachulinka
@ametob
Tak jsem právě dopsala recept😀
Dort s lesním ovocem
Těsto:
500g hladké mouky
300g cukru
4 vajíčka (větší)
1 lžička soli
220g Hery
480ml podmáslí
2 lžička sody
2 lžička octa (nejlépe jablečného)
vanilkový extrakt
Nejprve promícháme mouku se solí (doporučuji přesít). Vyšleháme změklou Heru s cukrem, za stálého šlehání přidáme po jednom celá vajíčka a vanilkový extrakt. Nakonec postupně všleháme na střídačku mouku a podmáslí (po částech). Sodu zalijeme v malém hrníčku octem, směs vzkypí a ihned ji nalijeme na těsto a jemně vmícháme. Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní polovinu těsta a pečeme. Respektujte svoji troubu a přizpůsobte dobu pečení. Testujeme špejlí, pokud ji vytáhneme čistou, je korpus hotov. Upečeme i druhý korpus. Po dopečení necháme korpus vychladnout, poté příborovým nožem oddělíme od formy. Je dobré dort překlopit "vzhůru nohama" - vrch dortu je potom krásně rovný. Každý korpus jednou proříznout.
Vnitřní krém (náplň):
500g mascarpone
500g tučného tvarohu
50g cukru (nebo podle chuti, krém osladí bílá čokoláda)
250ml smetany 33%
150 g bílé čokolády
Svaříme smetanu s bílou čokoládou. Necháme vychladit v lednici (12hodin). Mascarpone vyšleháme s tvarohem a cukrem. Smetanu s čokoládou vyšleháme a přimícháme k tvarohové směsi.
Bílkovo–máslový krém
4 bílky
220 g cukru krupice
240 g másla
růžová gelová barva
Bílky s cukrem dám do kovové misky, tu postavím na hrnec s trochou vody a dám vařit. Nad vodní párou pak drátěnou metlou šlehám tak dlouho, až se cukr rozpustí – to poznám tak, že když bílky promnu mezi palcem a ukazovákem, směs musí být hladká, bez známek zrníček cukru. Misku sundám z páry a elektrickým šlehačem šlehám na nejvyšší rychlost až do vychladnutí. Získám tak hustý, mírně lepkavý sníh, který visí poddajně z metly dolů, ale ani se nehne. Měkké (opravdu hodně měkké) máslo zamíchám do bílkového sněhu, až se vše dobře spojí. Někdo máslo do sněhu zašlehává, mně se krém tímto způsobem srazil, tak jen vmíchávám. (U sraženého máslového krému se vše napraví tak, že se krém dá nahřát nad vodní páru, on povolí a spojí se, jen je pak trochu řidší a musí se nechat před použitím znovu trochu ztuhnout v lednici. Krém rozdělit na dvě části a obarvit růžovou barvou (světlejší a tmavší).
Zdobení dortu:
malinová marmeláda
jahody (nakrájet na kostičky)
maliny
borůvky
zmrzlinový kornoutek
čokoládová poleva (rozpustit ve vodní lázni 80g čokolády s 40ml smetany)
Oba korpusy jedenkrát prořízneme, dostaneme tak 4 pláty. Spodní plát korpusu potřeme marmeládou, rozetřeme 1/4 tvarohového krému (náplně) a posypeme nakrájenými jahodami, přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme marmeládou, 1/4 krému a posypeme borůvkami, stejně postupujeme i s třetím plátem – jen posypeme malinami. Nakonec přiklopíme čtvrtý plát a trochou krému potřeme celý dort, stačí tenká vrstva, tím se uhladí a zarovnají boky a zafixují případné drobečky. Dort necháme alespoň hodinu vychladit v ledničce, aby náplň ztuhla.
Nachystáme si i bílkovo-máslový krém. Obarvený krém postupně naneseme na boky dortu, nejlépe to jde cukrářským sáčkem s kulatou zdobící špičkou. Cukrářskou stěrku nebo špachtli přiložíme k dortu a plynulými pohyby kolem dokola krém uhladíme. Postupujeme velmi pečlivě a opatrně, aby se jednotlivé barvy příliš nesmíchaly. Na vrchním okraji krém uhlazujeme směrem doprostřed, tím získáme ostré okraje po obvodu. Dort necháme vychladit.
Poté si připravíme čokoládovou polevu. Necháme vychladit na pokojovou teplotu, ideálně 30 °C. Čokoláda o této teplotě krásně stéká po bocích dortu a zároveň nehrozí, že by rozpustila krém. Polijeme část dortu, položíme zmrzlinový kornoutek (můžete naplnit zbytkem krému) a dozdobíme ovocem (jahody, borůvky, maliny, meduňka…)
Snad jsem malinko pomohla😉
Děkuji

Wau ten je krásný 😍Mohla bych poprosit o recept. Děkuji