@rendisa
@vercajur
@septums
recept jsem nějak zkombinovala z pradobrot a časopisu a taky podle sebe🙂 Pro dortovou formu - průměr 27cm
korpus:
260 g máslových sušenek (domácí, nebo třeba BE-BE)
120 g másla
Nadrtíme sušenky. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
ovocné pyré
1 kg (ostružiny a borůvky)
150g cukru (ale řídit se podle chuti)
Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (to jsem ani neděla, semínka nám nevadí).
Pyré rozdělíme do tří mističek - do první dáme 4 díly, do druhé 2 díly a do třetí 1 díl.
krém
750g mascarpone
750g tvarohu (použila jsem ve vaničce)
210 ml smetany ke šlehání
300g moučkového cukru (část může být vanilkový)
12 plátků želatiny (úplně stačilo)
Mascarpone a cukr vyšleháme do hladkého krému. Pak po lžících zašleháme tvaroh. V druhé míse si do tuha vyšleháme smetanu a opatrně jí přidáme k tvarohovému krému a promícháme dohladka. Rozdělíme si na tři části.
První patro:
Připravíme si 5 plátky želatiny, ovocné pyré s nejvyšším obsahem (to se 4 díly) a první část krému.
Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.
V rendlíku si ohřejeme ovocné pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymačkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme dohladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme dohladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
Výsledkem je celkem řídký, tmavě fialový krém.
Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny (raději 3-4).
Druhé patro:
Připravíme si 4 plátky želatiny, ovocné pyré ze 2 dílů a druhou část krému.
Postupujeme stejný způsobem jako u prvního patra. Vznikne krém o tón světlejší než první patro. Tento krém nalijeme na ztuhlé první patro a dáme opět vychladit alespoň na 2 hodiny.
Třetí patro:
Připravíme si 3 plátky želatiny, ovocné pyré z 1 dílů a poslední část krému.
Postupujeme opět stejným způsobem, vznikne nejsvětlejší krém, který nalijeme na druhé patro a necháme vychladit alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
Dokončení:
Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy - oddělila jsem opatrně jen vrchní vrstvu. Sundáme formu (dejte pozor, ať vám spodní část formy neumaže horní patra). Ozdobíme vršek libovolným čerstvým ovocem a podáváme.
Formu jsem ještě raději vystříkala sprejem (olejem) a vysypala moučkovým cukrem. Nedošlo k žádné nehodě🙂))
Je z toho tedy neskutečný binec (těch špinavých mističek a rendlíčků
Mmmm vypada luxusneeee !
To je nádhera!


Ten vypada luxusne 🙂 muzu recept?