icon
1 / 1
avatar

tak ten je ! Poradíš postup ? Děkuji

Odpověz
12. dub 2017
avatar

@stratford
těsto:
200g másla
200g cukru (já dávám trochu méně)
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
350 g polohrubé mouky
4 vejce
250 ml mléka
1 lžička citronové kůry
50 g čokolády (nasekat)
50 g rozinek
2 lžíce kandovaného ovoce
2 lžíce ořechů (nasekané)

Změklé máslo utřeme s cukrem i vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přimícháváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vejce. Nakonec přimícháme mléko. Hmotu vymícháme na hladké těsto.

Nakonec do těsta nasypeme ořechy, rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru a kousky čokolády. Těsto dobře promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy.

Beránka vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 60 minut na 160 °C.

Upečeného beránka vyklopíme z formy, necháme vychladnout. Já jsem potřela čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni s trochou smetany.

Sněhové zdobení: na 1 bílek cca 70g cukru (použila jsem 2)
Bílky nejdřív ušleháme samostatně ( pořádně vychlazené) na pevný sníh, pak postupně zašleháváme cukr. Když je zašlehaný, dáme to nad hrnec s vroucí vodou a šleháme dokud sníh "nedělá špičky"- při vytažení metliček zůstávají špičky sněhu vzhůru- neklesají zpět. Pak to sundáme z hrnce a ještě chviličku šleháme mimo- asi minutku. A zdobit sáčkem se špičkou🙂

Odpověz
12. dub 2017
avatar

@luciska82 díky, šlo mi o to zdobení, pak jak to nazdobíš to jen necháš zaschnout ? Děkuji

Odpověz
12. dub 2017
avatar

@stratford přesně tak. Krásně to samo zaschne a nepatlá se to🙂

Odpověz
12. dub 2017
avatar

@luciska82 tak to taky zkusíme, včera jsme večer pekli vajíčka a beránky sušenky, tak dnes večer upečeme perníkového beránka. 🙂

Odpověz
12. dub 2017