icon
avatar
lusynkova
23. led 2017
6583 

Med necukernatí

     Když vyčtete včelaři, že jeho med zcukernatěl, možná si ho trochu popudíte... 🙂

     Zaprvé - med necukernatí, med krystalizuje. Včelaři jsou docela hákliví na slovo „cukernatění“. Je to totiž naprosto nevypovídající pojem a navíc zavádějící. Říct někomu naprosto neznalému, že něco „cukernatí“, mohl by si myslet, že se to něco přetváří v cukr (zcukernatělý, podobně jako zkamenělý). Zřejmě i díky tomu si dnes spousta lidí myslí, že pokud med tuhne – krystalizuje, děje se tak proto, že je v něm přidaný cukr. Jistě, když se podíváme na strukturu některých zkrystalizovaných medů, je to snadná představa přimíchání krystalového cukru.

     A za druhé - pravý český med, stejně jako všechny středoevropské medy, díky specifickému chemickému složení a vlivem fyzikálních zákonů vytváří krystaly – tedy správně krystalizuje. Pokud se tak neděje, může být med poškozený, nebo šizený. Nebo to prostě není český med. Krystalizace je tedy jakousi známkou kvality českého medu. 

Co dělat, když chcete mít tekutý med

     Krystalizovaný i pastový med lze zahříváním opět uvést do tekutého stavu. Pokud má být zachována původní kvalita medu, nesmí jeho teplota převýšit 45 °C. Pokud chcete rozehřát zkrystalizovaný med, dejte jej přes noc na topení. Při rozpouštění v lázni na sporáku hůře uhlídáte správnou teplotu (bez teploměru vůbec). Nikdy neohřívejte med v mikrovlnné troubě!

     Kdo má med jen do čaje, nemusí mu krystalizace vadit, med ale nerozpouštějte v horkém čaji (hned po zalití), vysokou teplotou se ničí drahocenné látky jako enzymy, vitamíny aj.

avatar

jůůůů to jsem nevěděla...já fakt myslela,že krystalizuje...díky za osvětu..teď můžu machrovat 😀

Odpověz
23. led 2017
avatar

Úplně mě zaráží, kolik lidí si již článek přečetlo... Není někde chyba?? 😀

Odpověz
23. led 2017

Začni psát komentář...

sticker
Odešli