O medech a "nemedech" 🙂
Určitě už jste slyšeli o medu lipovém, akátovém, lesním, pastovém... ale i pampeliškovém, pekařském aj. Tento článek bude právě o těchto medech a "nemedech" 🙂
Pohankový, lipový a jiný „ochucený“ med
Když mluvíme o medu lipovém, akátovém, javorovém, pohankovém, malinovém aj., máme na mysli med v drtivé většině z květů těchto rostlin a stromů. Včely mají totiž úžasnou vlastnost být věrny jednomu konkrétnímu květu – tedy druhu rostliny. V určitém časovém období sbírají nektar např. jen z řepky (řepkový med). Samozřejmostí je dostatek těchto rostlin a stromů v okolí, to je řešeno přistavěním úlů např. k řepkovému poli, lipové aleji aj. Je pak už jen na včelaři, dokáže-li tento druhový med zpracovat – oddělit. V žádném případě se tedy nejedná o příchuť uměle do medu přidanou (toto pak musí být uvedeno na etiketě - med s mateří kašičkou, med s ořechy apod.). Např. na polském trhu se lze setkat s medy míchanými s bylinkami aj..
Co je to ta medovice?
Medovice je hustá (lepkavá) sladká tekutina produkovaná různými mšicemi a jiným hmyzem, souhrnně označovaným jako producenti medovice. Ti při sání rostlinné šťávy filtrují bílkoviny a přebytečnou sladkou šťávu vylučují na listy rostlin a stromů, jehličí i větvě, aniž by prošla jejich zažívacím traktem. Medovice tedy není výkalem. Tuto sladkou tekutinu včely sbírají a tvoří z ní tzv. medovicový med (nepřesně označován jako lesní).
Pastový, pastovaný med
Pastový (nesprávně pastovaný) med je krémovité konzistence, kterou si uchovává už natrvalo (nedojde-li k zahřátí medu) a má vždy světlejší barvu než původní med, někdy až bílou připomínající sádlo. Pastování využívá krystalizace medu, kdy jsou krystaly pomalým častým mícháním rozmělňovány na mnohem jemnější strukturu. Ti, kdo nemají rádi zkrystalizovaný nebo naopak tekutý med, volí právě pastový med, který se snadno nabírá a roztírá. Pastový med má také jednu velkou výhodu – zde s jistotou poznáte, že med nebyl nijak šizený, ředěný sirupem nebo přehřátý (aby nekrystalizoval). Pastovat lze jen pravý a neporušený med.

Pampeliškový (ne)med
To, co většina lidí zná pod tímto pojmem, není žádný med. Jde o hustý zkaramelizovaný sirup získaný převařením cukru s pampeliškovými květy, případně dalšími dochucovadly. Jde sice o zdravou domácí potravinu, ale ta nemá s medem mnoho společného. Pokud včely nosí nektar z luk hojně porostlých pampeliškami, může včelař použít přívlastek „pampeliškový“. Označení ale má správně být: Med květový (nebo nektarový) pampeliškový.
Pekařský (ne)med
Pekařský nebo také průmyslový med. Už název naznačuje, že nejde o poctivý pravý včelí med. Jde o méně kvalitní či poškozený med pro kuchyňské použití. Vyhláška uvádí pod definicí pekařský med nebo také průmyslový med jen takový, který je určený výhradně pro průmyslové použití nebo jako složka do jiných potravin. Může mít cizí příchuť nebo pach, může vykazovat počínající kvašení nebo mohl být zahřátý tak, že jeho přirozené enzymy byly zničeny nebo neutralizovány. Když vezmeme v potaz, že i medy v obchodech jsou různě pančované i přes zákazy, nedovedeme si představit, co všechno se pod touhle definicí může skrývat 🙂 Každopádně je určený jen na vaření a pečení.
Doporučujeme
Začni psát komentář...



Dekuji za tento clanek,zase jsem chytrejsi a vim pro co v obchode sahnout😉.