icon
avatar
milik24
20. dub 2017
224 

Jak pomocí stravy zvýšit svou obranyschopnost během těhotenství

Během těhotenství jste náchylnější k nákaze různými nemocemi: „Těhotenství potlačuje imunitní systém organismu (aby plod neodmítal jako cizí těleso), což znamená, že vaše tělo má menší schopnost odrazit infekce a nemoci, je také náchylnější k nachlazení a chřipce,“ říká britská specialistka na výživu Dr. Marilyn Glenville. Proto je důležité obranyschopnost přirozeně posilovat, například vhodnou stravou.

Nejen pravidelné cvičení a dostatek spánku vám mohou pomoci k lepšímu zdraví. Také správná výživa je důležitá. Kromě užívání prenatálních doplňků (například kyseliny listové), se těhotným ženám doporučuje jíst hodně ovoce a zeleniny, které jsou nejlepším zdrojem antioxidantů, vitaminů a minerálních látek.

„Pokud uvažujete o tom, že budete doplňovat vitaminy a minerály, kupujte jen ty, které jsou speciálně určené pro těhotné ženy, protože obsahují beta-karoten místo vitaminu A, který je spojený s rizikem vrozených vad,“ říká Dr. Glenville.

Svačina z mandlí

Ořechy mají mnoho zdravotních výhod, avšak podle nedávné studie jsou nejlepším pomocníkem v boji proti virům mandle, které obsahují látky, jež pomáhají bílým krvinkám detekovat viry a bojují proti šíření viru. Autoři studie naznačují, že pravidelná konzumace mandlí může mimo jiné urychlit i zotavení z nemoci.

Mandle jsou mimo jiné bohaté na mangan, riboflavin a měď, které pomáhají při tvorbě energie, jakož i vápník a fosfor, které posilují kosti a zuby. Najdete v nich i chemickou látku fenylalanin nezbytný pro zdravé fungování mozku, jsou také dobrým zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj nervového systému dítěte.

Nezapomínejte na“ sluneční“ vitamin

Těhotným ženám se doporučuje užívat vitamin D již od začátku těhotenství a pokračovat i po porodu během kojení. Tento „sluneční“ vitamin mimo jiné pomáhá posilovat imunitní systém, jak zjistili dánští vědci.

Především během zimního období nezískáme dostatek vitaminu D ze slunečního záření, proto jej musíme doplňovat například konzumací tučných ryb a vajec. Těhotným ženám je doporučováno jíst dvě porce ryb týdně, ale vyhýbat se syrovým mořským plodům (např. ústřicím nebo tepelně nezpracovanému suši). Vyšší konzumace ryb než dvě porce za týden není vhodná, protože většina z nich obsahuje stopy methylrtuti, která může ve vysokých dávkách uškodit rostoucímu mozku plodu.

Pomůže vám i zinek

Nedávná studie zjistila, že lidé, kteří začali užívat zinek ihned po začátku nachlazení, se uzdravovali rychleji než ti ostatní. Zinek se vyskytuje v mnoha potravinách včetně mléčných výrobků, některých korýšů, fazolí, ořechů a obilných výrobků, jako jsou například pšeničné klíčky. Přestože nejbohatším přírodním zdrojem tohoto prvku jsou ústřice, těhotným ženám nejsou doporučovány kvůli riziku nemocí ze syrového masa a vysoké hladině rtuti, kterou mohou obsahovat.

Onemocněla jste během těhotenství chřipkou? Podívejte se na zkušenosti ostatních maminek z Modrého koníka. 

Myslíte, že jsou výživové doplňky nezbytné nebo stačí zdravá strava? Názory ostatních maminek se dozvíte tady

Zdroj: Pixabay.com

Začni psát komentář...

sticker
Odešli