icon
127 / 247
můj první pokus o domácí punčák ke Staníkovým narozeninám
avatar

Juuu mohla bych poprosit o recept???

Odpověz
25. črc 2014
avatar

Mnaaaam....jako toto je silná provokace 😀

Odpověz
25. črc 2014
avatar

Ten teda je 🙂 Nádhera 🙂

Odpověz
25. črc 2014
avatar

@kleous je to podle Vaňka, až budu mít chvilku, tak recept přepíšu

Odpověz
25. črc 2014
avatar

jsi fakt výborná cukrářka, smekám 🙂 boomba

Odpověz
25. črc 2014
avatar

@budlina1 moc děkuju, ale tenhle dort není těžký, jen to vypadá efektně🙂 já nikdy nechápala, jak tam dělají ty barevný pruhy a ono je to celý taaak jednoduchý, stačí jenom nahňácat😀

Odpověz
25. črc 2014
avatar

@oliinka_k fakt? vypadá, že je to složité, stejně jsi moooc šikovná 🙂 a ty dorty, a nejen je, fakt umíš krásně! .....já dneska delala dort red velvet a nějak se mi při chladnutí srazil, spadnul. no deš...ještě, že to pod krémem není vidět 🙂

Odpověz
25. črc 2014
avatar

@budlina1 red velvet si pořád říkám, že udělám a ještě na něj zatím nedošlo...budu se muset polepšit🙂 no taky ne vždycky je posvícení...naposled minulý týden, když jsem dělala dortíky pro Olí, tak mi ztuhla želatina dřív, než jsem ji stihla smíchat s tím krémem a já blbec ji tam do toho nalila, jestli se tomu tak vůbec dá říkat...takže jsem v tom měla cucky jako k..a, ale pak jsem si vzpomněla na máminu radu a ve vodní lázni jsem to celý zahřála a povedlo se🙂 ale jak jsem se bála, aby to neudělalo neplechu s vyšlehanou smetanou a správně to zatuhlo, ti ani nemusím říkat🙂

Odpověz
25. črc 2014
avatar

@oliinka_k 🙂 🙂 🙂 stane se 🙂 ale jsi dobrá, že sis takhle poradila 🙂

Odpověz
25. črc 2014
avatar

@oliinka_k - prosím o receptík... Miluju punčák.

Odpověz
16. srp 2014
avatar

@kleous
@helcenka

suroviny na korpus:
12 vajec
330g cukru krupice
400g hladké mouky
100 ml oleje
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva

suroviny na punčový rozvar:
1l vody
750g cukru krupice
100ml rumu
2 lžíce ovoželu
žluté a červené sypké potravinářské barvivo

suroviny na dokončení:
200g jahodového nebo meruňkového džemu
300g čokoládové polevy

Postup na korpus:
Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny. Mouku smícháme s kypřícím práškem. ručně ji po částech vmícháme do vaječné hmoty. Nakonec tenkým pramínkem vlijeme olej a pečlivě promícháme.
Těsto rozlijeme do dvou dortových forem vyložených pečícím papírem do výše 3/4. Pečeme v troubě rozehřáté na 160°C 30 minut. Upečené korpusy vyjmeme z trouby a formy otočíme dnem vzhůru, aby se korpusy srovnaly. Necháme je vychladnout. Vychladlé korpusy opatrně vyjmeme z formy.

Postup na rozvar:
Cukr nasypeme do hrnce s vodou a necháme přejít varem. Přidáme ovožel a necháme povařit dvě minuty. Nakonec přilijeme rum a už nevaříme. Rozvar rozdělíme na dvě stejné části a každou obarvíme jinou barvou.

Dokončení:
Jeden korpus rozřízneme podélně napůl a každou polovinu namažeme džemem na řezné straně.
Jednu polovinu položíme do čisté formy, druhou necháme stranou, použijeme ji na přikrytí dortu.
Druhý korpus rozřízneme na čtyři soustředné kruhy, které rozřízneme v polovině. První a třetí kruh namočíme do ještě horkého žlutého cukrového rozvaru a druhý a čtvrtý do červeného rozvaru. Kruhy musí nasáknout veškerý rozvar. Pokud se korpus rozlomí, nevadí to, seskládáme ho do formy, tak jak by měl být. Hotové obarvené kruhy sesadíme do dortové formy podle velikosti na připravený korpus s džemem. Přiklopíme posledním korpusem namazanou stranou dolů.
Hotový dort zatížíme prkýnkem, na které položíme hrnec naplněný vodou, aby se všechny korpusy spojily dohromady. Necháme odležet v lednici alespoň 6 hodin.
Druhý den formu s dortem otočíme dnem vzhůru, formu sejmeme, dort lehce potřeme džemem a potáhneme rozpuštěnou čokoládou. Necháme vychladit.

Odpověz
16. srp 2014