icon
148 / 247
Hruškovo-čokoládovo-ricottový koláč podle zářijového Apetitu
avatar

teeeda Olí, ten se ti mooc povedl 🙂 krásné fotky

Odpověz
15. zář 2014
avatar

Na těsto:
150g hladké mouky
55g moučkového cukru
30g mletých mandlí
25g kakaa
špetka soli
130g vychlazeného másla
1 žloutek

Na náplň a drobenku:
110g mandlí, loupaných
110g krupicového cukru
500g ricotty
30ml muškátového vína
1 vejce
najemno nastrouhaná pomerančová kůra
šťáva z 1/2 pomeranče
100 tmavé čokolády, nadrobno nakrájené
2 zralé hrušky máslovky, nakrájené každá na 5-6 klínků
20g hladké mouky
10g změklého másla

Na těsto promíchejte suché přísady, pak přidejte máslo a poté žloutek. Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočívat do lednice.
Na mírně pomoučněném vále rozválejte těsto a pak jím vyložte dno a stěny koláčové formy o průměru 24 cm. Dejte znovu na hodinu do lednice.
Předehřejte troubu na 180°C. Dno těsta propíchejte vidličkou a pak pečte vyložené pečícím papírem a zatížené luštěninami asi 6-8 minut, aby okraje mírně ztmavly a zkřupavěly. Odstraňte papír a zátěž a pečte, aby dno bylo křupavé 4-5 minut, pak odložte.
Mandle umelte s cukrem v robotu nahrubo. Pak čtvrtinu směsi odložte do misky. Do nádoby robotu přidejte ricottu, víno, vejce, pomerančovou kůru a šťávu a vše zamíchejte. Přidejte čokoládu a náplň naneste na korpus a poklaďte hruškami.
Do odložených mandlí vmíchejte mouku a máslo a zpracujte na drobenku. Posypte jí hrušky a pečte, aby drobenka zezlátla a náplň ztuhla ( 40-45 minut )

Odpověz
15. zář 2014
avatar

@budlina1 jéé, moc děkuju🙂 ale jsem z něj nějak zklamaná...vzhled převyšuje chuť, alespoň pro mě...je dobrý, ale čekala jsem od něj malinko víc...☹

Odpověz
15. zář 2014
avatar

@oliinka_k no jako já z něj také nebyla úplně odvařená! první den mi vůbec nějak nechutnal, druhý den po uležení už chutnal líp, ale třeba mojí babičce a tetě chutnal moc- že si ho už pekly doma! ale za mě, také po druhé ho péct nebudu...

Odpověz
15. zář 2014
avatar

@budlina1 no tak nějak...vypadá úžasně, ale měla jsem už větší chuťový bomby, Vašek to má taky tak...a přijde mi, že ty mandle by klidně mohly být jenom nahoře v drobence, docela mi v tý náplni vadí...

Odpověz
15. zář 2014
avatar

@oliinka_k to souhlasím, už jsem také jedla větší bomby 🙂 ale vyzkoušet jsem ho musela 🙂

Odpověz
15. zář 2014
avatar

@budlina1 fotka mě taky hodně nalákala🙂

Odpověz
15. zář 2014
avatar

@oliinka_k
@budlina1
Holky, tak vás tedy zklamal, jo ☹ ? Mně právě už nalákala Bára, svojí krásnou fotkou, tak jsem si říkala, jaká to bude dobrota ......
Jinak vypadá samozřejmě krásně 🙂

Odpověz
16. zář 2014
avatar

@steffa no jako musím říct, že já bych ho už nepekla po druhé...ale jak jsem psala, třeba mojí babí a tetě chutnal moc, že si ho hned upekly doma znova!

Odpověz
16. zář 2014
avatar

@budlina1 Jasně, každý má jiné chutě...... Tak zařadim do seznamu někam naspod, až nebude co dělat 😀

Odpověz
16. zář 2014
avatar

@budlina1 tak jsi měla pravdu, druhý den je opravdu mnohem lepší, už jsem ho vzala na milost🙂

Odpověz
16. zář 2014