Cuketová bábovka podle kuchařky Albert
oliinka_k
autor@budlina1 chuťově je moc dobrá, krásně vláčná a jemná, Olince taky moc chutnala🙂 ale v životě se mi to snad nestalo a teď, co jsem dvakrát pekla něco z cukety, tak mi to vždycky po vyndání z trouby spadlo☹ ještě ve formě byla ta bábovka tak krásně naběhlá, normálně jsem ji vyklopila a když jsem pak po chvíli přišla, tak prostě klesla...nevím, čím to je, ale naštěstí na chuti to nic nemění🙂
Odpověz
15. říj 2014
oliinka_k
autor@wallii tenhle je z Ikey za nějakých 350,- ...toužila jsem po něm už dlouho a pak jsem si v obchodě vždycky řekla, že to je zbytečnost, bude mi doma překážet atd pořád dokola, ale teď naposled jsem už nevydržela a mám ho a jsem ráda, jednak to krásně vypadá a druhak je i praktický🙂 teď ještě pro něj vymyslet místo ve skříni, to jsem zatím nenašla🙂
Odpověz
26. říj 2014

150g cukety
špetka soli
4 vejce
1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
150g másla
130g moučkového cukru
1 kelímek husté zakysané smetany
250g polohrubé mouky
1 sáček kypřícího prášku
Cuketu nastrouhejte nahrubo, v míse ji smíchejte se špetkou soli a nechte 10 minut stát, aby pustila vodu. Z bílků a citronové šťávy vyšlehejte pevný sníh. Máslo, oba cukry a žloutky šlehejte asi 7 minut do světlé a nadýchané pěny. Pak zlehka vmíchejte zakysanou smetanu a poté postupně i mouku smíchanou s kypřícím práškem. Z cukety vymačkejte tekutinu a pak ji přidejte do těsta. Nakonec přimíchejte i vyšlehané bílky. Pečte v troubě vyhřáté na 150°C asi 50-60 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli.