icon
169 / 247
Tatranská Šarlotka
avatar

http://www.laskominyodmaryny.cz/2014/09/tatrans...
Suroviny na těsto
250 g hrubé mouky
125 g másla
80 g moučkového cukru
1 žloutek
50 g kysané smetany
4 g prášku do pečiva
na špičku nože vanilkového prášku nebo semínka z půlky lusku
špetka soli

Mouku prosejeme spolu s cukrem a práškem do pečiva, zamícháme do ní sůl a vanilku. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, žloutek, kysanou smetanu a vypracujeme těsto. To rozdělíme na poloviny, jednu zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazničky. Druhou půlku rozmačkáme po celé ploše dortové formy o ∅ 23 cm, jejíž dno jsme předem vyložili pečicím papírem. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 30 minut chladit do ledničky.

Jablečná náplň
1½ kg kyselejších jablek
60 g třtinového cukru (podle kyselosti jablek)
2 lžíce mleté skořice
5 lžic strouhanky

Během chlazení těsta si oloupeme jablka, rozkrájíme na čtvrtky a nakrájíme nebo nastrouháme na plátky. Jablka promícháme s cukrem (dosladíme podle chuti) a skořicí.

Strouhanku opražíme na sucho na pánvičce.

Vychlazené těsto ve formě předpečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Na předpečený korpus rozprostřeme strouhanku, na ni navršíme jablka, lehce je přimáčkneme. Nahoru na jablka nastrouháme na struhadle s velkými očky druhou polovinu těsta. Pečeme 1 hodinu v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme úplně vychladnout ve formě.

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem, můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou, kysanou smetanou nebo šlehačkou.

Odpověz
18. říj 2014
avatar

Oli, ty se mi úplně strefujes do chutí😉 Mnaaaam určitě je moc dobrý

Odpověz
18. říj 2014
avatar

Vy teda jedete 🙂 zase mám chuť na sladké 🙂

Odpověz
18. říj 2014
avatar

@budlina1 už někdy od minulého víkendu jsem se na něj třásla a je výborný! dokonce mám pocit, že něco podobného dělávala mamka, když jsem byla malá, budu se jí muset zítra zeptat, jestli tenhle recept zná🙂

Odpověz
18. říj 2014
avatar

@lucy029 já jakmile nemám každý den něco k zakousnutí, tak jsem nervní a nesvá...tohle mám od doby, co je Olí na světě, stal se ze mě závislák😀

Odpověz
18. říj 2014
avatar

@oliinka_k mne zaujal tento a ten jablečný s kokosovou drobenkou a tymianem- nezvykla kombinace! a jednoznacne ten dynovy kolac na slano- na ten se chystam brzo 🙂

Odpověz
18. říj 2014
avatar

@budlina1 jj, ten s tymiánem jsem taky zkoumala a láká mě ho zkusit🙂 a dýňový koláč...myslíš ten s lučinou? nad tím jsem už taky slintala😀

Odpověz
18. říj 2014
avatar

@oliinka_k jj ten 🙂 ten musim zkusit 🙂 my ted jedem v dyni- dneska dynove rizoto a dynovy kolac s cokoladou 🙂

Odpověz
18. říj 2014
avatar

@budlina1 prostě máme stejný chutě...na podobné recepty jsem taky koukala, jenom už nevím, kde to bylo...vždycky projíždím různé oblíbené stránky a pak nevím, co kde bylo🙂

Odpověz
18. říj 2014
avatar

@oliinka_k 🙂 ....já pekla z blogu: chutě světa🙂 a v apetitu koláče je také recept na dýnovo-cokoládový koláč

Odpověz
18. říj 2014
avatar

@budlina1 teď jsem na něj koukala a ten je teda...už se těším na tvoje fotečky🙂

Odpověz
18. říj 2014
avatar

mňam, další velká dobrota, ten budu muset určitě vyzkoušet - teď se recept s jablíčky určitě hodí 🙂

Odpověz
19. říj 2014
avatar

Ten je krasny a musi to byt vyborne 🙂

Odpověz
19. říj 2014
avatar

@zzuzziik
@steffa holky, jděte do něj, je krásně křehký a moc dobrý! a děkuju vám za pochvalu🙂

Odpověz
19. říj 2014