icon
182 / 247
Vepřový vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem
avatar

recept na vrabce a špenát jsem dělala podle Vaňkovy kuchařky Poklady klasické české kuchyně
-maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, potřeme ze všech stran rozetřeným česnekem a posypeme čerstvě drceným kmínem
-na dno pekáčku rozprostřeme cibuli nakrájenou nadrobno a vložíme na ni maso
-podlijeme cca 250 ml vody a dáme péct do trouby na 160°C asi tak dvě hodiny, než je maso měkké-
maso občas promícháme a kdyby se cibulka přílíš připalovala, podlijeme ještě trochou vodou
-upečené měkké maso vyndáme z pekáčku a doděláme šťávu
pekáč postavíme na sporák a výpek z masa vyrestujeme na tuk, odvaříme vodu, lehce zaprášíme moukou a orestujeme dozlatova
-vzniklu jíšku zalijeme vodou, promícháme a necháme povařit za občasného míchání ještě tak minimálně 20 minut-
provařenou šťávu podle chuti dosolíme a maso vrátíme zpět do šťávy

-na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme prolisovaný česnek a chvilku restujeme, poté přidáme špenát (já použila mražený listový v kostkách) a povaříme
-špenát dochutíme solí a pepřem ( ten jsem nedávala ), přidáme trochu mléka nebo smetany, rozklepneme vejce a zasypeme strouhankou

-brambory uvaříme ve slupce a poté je oloupeme
-ještě teplé brambory nastrouháme nebo prolisujeme, smícháme s hrubou moukou, osolíme, přidáme vejce a spojíme všechno dohromady
- z těsta uválíme šišky, které vaříme cca 20 minut a poté krájíme na plátky

Odpověz
17. lis 2014
avatar

máš to parádní! 🙂 Ani jsem nečetla recept a tipla jsem si, jestli to náhodou není od Vaňka 😀 Nemáš náhodou i tu novou jeho kuchařku o rychlém vaření?

Odpověz
18. lis 2014
avatar

@zzuzziik přesně tak,Vaněk 🙂 tu novou mám taky,nesmí nám chybět do sbírky,ale rozbalíme si ji az pod stromečkem,už se na ni moc těšíme, prý je super🙂

Odpověz
18. lis 2014