icon
184 / 247
Skládaná perníková brioška
avatar

vypadá božsky! moc se ti povedla

Odpověz
21. lis 2014
avatar

Prosím ťa, aký je recept? Vyzerá to úžasne a ani nie príliš náročne.

Odpověz
21. lis 2014
avatar

recept je z nového Apetitu prosinec 2014
na těsto:
1 sáček sušeného droždí ( 7g )
55g jemného třtinového cukru
80ml vlažného mléka
465g hladké mouky
2 lžičky vanilkového extraktu
4 zarovnané lžíce perníkového koření
100g rozinek sultánek naložených 24h předem v rumu
175g rozpuštěného másla + 60g navíc na potření
2 vejce
110g krupicového cukru

na polevu:
100g čerstvého sýra ( philadelphia či lučina )
1 lžíce nastrouhané kůry z citronu
100g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy

-droždí, 1 lžičku třtinového cukru a mléko dejte do mísy a na teplém místě nechte 5 minut stát, až vzejde kvásek
-pak přidejte mouku, zbývající třtinový cukr, vanilku, polovinu perníkového koření, okapané sultánky a máslo a v robotu s hnětacím hákem míchejte minutu
-postupně přidejte vejce a hněťte 5 minut, až vznikne hladké a trochu lepivé těsto
-přesuňte do mísy a na teplém místě nechte hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem
-vykynuté těsto rozválejte na obdélník 50x25cm, příčně ho rozkrájejte na 5 stejných pásů
-v misce smíchejte krupicový cukr a zbývající perníkové koření
-první pás potřete máslem a posypte perníkovým cukrem, zakryjte dalším pásem a postup opakujte
-vzniklý útvar napříč rozkrojte na 6 stejných kousků a ty naskládejte za sebe do chlebíčkové formy ( 26x11 cm ) řeznou stranou nahoru
-překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout ještě další hodinu
-troubu předehřejte na 180°C, briošku pečte 30-35 minut dozlatova, potom ji vyndejte z trouby a nechte chladnout 15 minut ve formě, pak ji vyjměte a nechte vychladnout na mřížce
-utřete všechny přísady na polevu a před podáváním jí briošku ozdobte

Odpověz
21. lis 2014
avatar

Taky sr na ni chystám

Odpověz
21. lis 2014
avatar

@lucy029 poprvé jsem něco pekla ze sušeného droždí a úspěch🙂 je to hodně žravé🙂

Odpověz
21. lis 2014
avatar

@oliinka_k no už teď se mi sbíhají sliny. Teď jen aby to vypadalo aspoň trochu tak,jako to máte vy 🙂 tak já sušené droždí používám celkem často,je to moje nouzovka 🙂

Odpověz
21. lis 2014
avatar

@lucy029 určitě se povede🙂 příště se pokusím udělat tu polevu hustší, docela mi stékala dolů...

Odpověz
21. lis 2014
avatar

Wow!!! Krása, moc se ti to povedlo!

Odpověz
22. lis 2014
avatar

@steffa Štěpánko, moc děkuju🙂

Odpověz
22. lis 2014
avatar

super a určitě velká dobrota! Líbí se mi, jakou máš pomocnici při pečení 😀

Odpověz
24. lis 2014
avatar

@zzuzziik ha, Olinka byla odhalena😀

Odpověz
24. lis 2014
avatar

Vypadá to parádně 🙂 Asi vyzkouším, milujeme trhací buchtu a toto vypadá podobně žravě 🙂

Odpověz
13. led 2015