icon
201 / 247
Můj první kváskový chleba
avatar

recept na kvásek jsem použila podle této stránky a zvolila jsem variantu číslo tři, která byla vítězná
http://conovehonakopci.cz/?p=105

postup na chleba:
-z připraveného kvásku odebereme 300g ( zbytek si uložíme do lednice pro další pečení, odkud budeme brát vždycky tzv. lžíci ), přidáme 300g mouky ( zvolila jsem 200g pšeničné chlebové a 100g žitné chlebové ) a 170-200ml vody
-ingredience smícháme a hněteme tak dlouho, dokud se přestane těsto lepit na mísu
-z prodělaného těsta vytvarujeme bochník ( vzala jsem horní část, vytáhla a přeložila ke středu, pak jsem vzala levou část a udělala to samé, stejně jako pravou a spodní...snad je to srozumitelné )
-připravený bochník jsem dala do kovového cedníku ( ošatky, mísy ), který jsem vyložila utěrkou a tu jsem hojně zasypala klasickou hladkou moukou a přikryté nechala kynout asi tak 4-6 hodin
-troubu jsem zapnula na max, dala jsem do ní nahřát i plech vyložený pečícím papírem a nechala pořádně vyhřát
-do správně vyhřáté trouby jsem na plech přendala vykynuté těsto a na max jsem pekla 15 minut, poté jsem teplotu ztlumila asi tak na 180°C a pekla dalších 15 minut
-upečený pecen jsem vyndala z trouby a nechala na mřížce vychladnout ( nevydrželi jsme a ještě vlažný jsme nakrojili alespoň patku a mohli se po něm utlouct😀 )

Odpověz
8. únor 2015
avatar

-ještě jsem zapomněla napsat, že pro další pečení si vždycky vezmu lžíci kvásku z lednice, ke které přidám 150g žitné chlebové mouky a 150g vody, vše smíchám a nechám kynout ( čas zatím nemám vyzkoušený, budu muset ještě dohledat )
-k takto připravenému novému kvásku pak přidávám těch 300g mouky a 170-200ml vody a postupuji, jako obvykle

Odpověz
8. únor 2015
avatar

je perfektní!!!

Odpověz
9. únor 2015
avatar

to je nádhera, Olí! moc se ti povedl...tohle je pro mne výzva, snad se do něho taky nekdy pustím 🙂

Odpověz
9. únor 2015
avatar

@zzuzziik
@budlina1 holky,díky moc☺ jen jsem zapomněla ještě napsat,že jsem pak do těsta přidala ještě asi lžíci soli a drcený kmín tak nějak od oka☺

Odpověz
9. únor 2015