icon
202 / 247
Hovězí maso na víně se žampiony
avatar

recept je podle únorového Apetitu

1kg hovězí kližky či krku
3 lžíce olivového oleje
2 mrkve, nakrájené nahrubo
1/4 celeru, nakrájeného na silnější plátky
1 pastinák ( ten jsem nesehnala, tak jsem použila petržel ), nakrájený na plátky
150g šalotek, větší přepůlené
150g anglické slaniny, na proužky
2 lžíce rajčatového protlaku
500ml suchého červeného vína
2 řapíky celeru, na špalíky
150g drobnějších žampionů, větší přepůlené
svazek petrželky, bobkového listu, tymiánu a rozmarýnu
5 kuliček pepře a sůl
hovězí vývar, podle potřeby
50g másla

-pro vaření jsem použila tlakový hrnec místo pečení v troubě, jak je psáno v originálním receptu
-na rozpáleném oleji opečte kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu a dejte stranou na talíř
-do hrnce dejte maso nakrájené na větší kostky a opečte ho ze všech stran, osolte, vmíchejte protlak a také ho opečte
-přilijte 100ml vína, odmíchejte výpečky a nechte zredukovat
-pak přilijte zbylé víno a přihoďte řapíkatý celer, žampiony, bylinky a koření
-přilijte tolik vývaru, aby bylo maso ponořené, přiklopte poklicí a vařte v papiňáku asi tak 30-45 minut
-je-li třeba, tak šťávu dochuťte a zahustěte škrobem smíchaným s vodou ( asi tak 3 lžíce ) a vmíchejte máslo

bramborové pyré s pastinákem:
750g pastináku, oloupaného a nakrájeného na kousky ( já použila zbytek petržele )
750g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
2 stroužky česneku, rozpůlené
3 lžíce olivového oleje
150-200ml mléka
sůl
100g másla

-v kastrolu rozpalte olej a opečte na něm pastinák do zlatova
-přidejte brambory a česnek, ztlumte plamen a krátce osmahněte
-vše zalijte mlékem, osolte a vařte pod poklicí doměkka
-brambory a pastinák rozšťouchejte s mlékem, v němž se vařily a zašlehejte máslo

Odpověz
8. únor 2015
avatar

Dobrota, viď? 🙂

Odpověz
9. únor 2015
avatar

@zzuzziik veliká☺tohle máme moc a moc rádi☺

Odpověz
9. únor 2015