recept je z březnového Albert magazínu - mrkvové dorty bývají většinou na jedno brdo, chuťově stejně dobré, ale u tohoto receptu mě zaujal krém, do kterého se dává kokosový pudink a je to teda pecka, kam se na to hrabou ty ostatní..mamka se ho mohla užrat, tak jsem jí domu naložila poctivý kus😀
5 vajec, bílky a žloutky zvlášť 1 sáček vanilkového cukru 100 g krupicového cukru špetka soli 100 g třtinového cukru šťáva z 1 citronu kůra z 1 citronu, nastrouhaná 200 g hladké mouky 2 lžičky jedlé sody 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva 300 ml oleje 500 g mrkve, nastrouhané najemno 150 g vlašských ořechů, jemně mletých 100 g mletého kokosu máslo a mouka na vymazání formy Na krém 400 ml mléka 1½ sáčku kokosového pudinkového prášku 200 g bílé čokolády, nalámané 350 g másla 100 g moučkového cukru Troubu rozehřejte na 180 °C. Z bílků, vanilkového a krupicového cukru a soli vy- šlehejte sníh. Žloutky s třtinovým cukrem vyšlehejte do pěny, pak přidejte citronovou šťávu a kůru a dobře promíchejte. Sníh i žloutkovou pěnu pak opatrně smíchejte ve větší míse. Postupně vmíchávejte mouku prosetou s jedlou sodou a kypřicím práškem, pak ostatní přísady. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru 22 cm a v předehřáté troubě pečte 45 minut. Vyndejte z trouby, korpus propíchejte špejlí a nechte 5 minut odstát, pak ho vyklopte z formy a nechte hodinu chladnout. Z mléka a pudinkového prášku uvařte hladký hustý pudink. Až začne houstnout, přidejte nalámanou bílou čokoládu a za stálého míchání ji nechte rozpustit a pudink tuhnout. Odstavte a nechte chladnout, občas zamíchejte, aby se nevytvořil škraloup a zůstal hebký. Mezitím utřete máslo s cukrem. Až pudink zchladne na pokojovou teplotu, zašlehejte ho po částech do utřeného másla. Vychladlý korpus rozkrojte na 3 díly, potřete je polovinou krému. Přiklopte a namažte boky i vrch dortu zbylým krémem.
@budlina1 Baru,děkuju🙂 musím říct,ze se mi povedl přesně tak,jak jsem chtěla,mám z nej velkou radost...a ty vlaječky to ještě umocnily a to jsem je dělala na poslední chvíli🙂
@oliinka_k 😀 Já přemýšlela, jestli udělám ten z Apetitu, nebo tenhle a nakonec jsem kvůli ceně mascarpone ( nechtělo se mi kupovat) udělala tenhle a je fakt super.
recept je z březnového Albert magazínu - mrkvové dorty bývají většinou na jedno brdo, chuťově stejně dobré, ale u tohoto receptu mě zaujal krém, do kterého se dává kokosový pudink a je to teda pecka, kam se na to hrabou ty ostatní..mamka se ho mohla užrat, tak jsem jí domu naložila poctivý kus😀
5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
1 sáček vanilkového cukru
100 g krupicového cukru
špetka soli
100 g třtinového cukru
šťáva z 1 citronu
kůra z 1 citronu, nastrouhaná
200 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
300 ml oleje
500 g mrkve, nastrouhané najemno
150 g vlašských ořechů, jemně mletých
100 g mletého kokosu
máslo a mouka na vymazání formy
Na krém
400 ml mléka
1½ sáčku kokosového pudinkového
prášku
200 g bílé čokolády, nalámané
350 g másla
100 g moučkového cukru
Troubu rozehřejte na 180 °C. Z bílků,
vanilkového a krupicového cukru a soli vy-
šlehejte sníh. Žloutky s třtinovým cukrem
vyšlehejte do pěny, pak přidejte citronovou
šťávu a kůru a dobře promíchejte. Sníh
i žloutkovou pěnu pak opatrně smíchejte
ve větší míse. Postupně vmíchávejte
mouku prosetou s jedlou sodou a kypřicím
práškem, pak ostatní přísady. Těsto vlijte
do vymazané a vysypané formy o průměru
22 cm a v předehřáté troubě pečte 45 minut.
Vyndejte z trouby, korpus propíchejte
špejlí a nechte 5 minut odstát, pak ho vyklopte
z formy a nechte hodinu chladnout.
Z mléka a pudinkového prášku uvařte
hladký hustý pudink. Až začne houstnout,
přidejte nalámanou bílou čokoládu
a za stálého míchání ji nechte rozpustit
a pudink tuhnout. Odstavte a nechte
chladnout, občas zamíchejte, aby se nevytvořil
škraloup a zůstal hebký. Mezitím
utřete máslo s cukrem. Až pudink zchladne
na pokojovou teplotu, zašlehejte ho
po částech do utřeného másla.
Vychladlý korpus rozkrojte na 3 díly,
potřete je polovinou krému. Přiklopte a namažte
boky i vrch dortu zbylým krémem.