icon
27 / 416
Perníkový jáhlový dort s jablky
avatar
sookie
autor

Na formu o průměru 15cm

Korpus
3/4 hrnku jahel uvařených v 1,5 hrnku vody doměkka
2 lžíce kokosového oleje
1 lžíce raw kakaového prášku
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky perníkového koření
1/4 lžičky mletého kardamomu
2 lžíce javorového sirupu
- vše smícháme a uhladíme do formy vyložené fólií, dáme na chvíli chladit

Želé:
450ml jablečného pyré (asi 6 jablek, podušených a rozmixovaných)
5g práškového agaru
1 lžička vanilkového cukru
-agar dobře rozmícháme v 50ml studené vody, smícháme s pyré a vanilkovým cukrem, uvedeme k varu a pak nalijeme na korpus.
- dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc

Odpověz
7. říj 2015
avatar

mnam mnam. poradíš mi? na neděli musim udělat nějaký dort. budeme slavit aniku u táty. a chtěla bych udělat nějaký jednoduchý, bezlepkový dort, který mě finančně nezruinuje 🙂

Odpověz
7. říj 2015
avatar

Ty jáhly mají být asi už úplně studený, že? 😀 😉

Odpověz
7. říj 2015
avatar
sookie
autor

@zuzkaamichal a má to být zdravý bezlepkový dort nebo jen bezlepkový dort? víš, jaký mám názor na narozeninové dorty a jak vypadají ty moje😀

Odpověz
7. říj 2015
avatar
sookie
autor

@vendulak vůbec nemusí, nechám je po uvaření 15 minut odpočívat pod pokličkou a pak hned vyrábím, ono se to i dobře spojí, když nejsou úplně studené🙂

Odpověz
7. říj 2015
avatar

@sookie Díky, taky jsem to udělala prostě tak nějak když byli ještě teplé ale né úplně horké 🙂. A už ho tu máme 🙂. Je to moc dobré! Jedl ho i manžel 😀. Díky za tip 😉

Odpověz
7. říj 2015
avatar

@sookie tak nějaké malé zhřešení tam asi může být ale málo. znáš me...

Odpověz
7. říj 2015
avatar
sookie
autor

@vendulak to zírám, u nás to vždycky jím jen sama!🙂 jsem ráda, že vám chutnalo🙂

Odpověz
7. říj 2015
avatar
sookie
autor

@zuzkaamichal co nějaká jednodušší verze http://kitchenette.cz/clanek/6-cokoladovo-malin... ? krásný, ne?🙂

Odpověz
7. říj 2015
avatar

@sookie krásný, ale divočina. asi zůstanu zas u toho mojeho 🙂

Odpověz
7. říj 2015
avatar
sookie
autor

@zuzkaamichal a co anice nějakou jinou divočinu a pro sebe něco malého bezlepku, abys tam neseděla jen tak...? jednou jsme taky takhle dělala dva dorty a bylo to ok, všichni se cpali cukrem, já jáhlama😀

Odpověz
7. říj 2015
avatar
sookie
autor

@zuzkaamichal http://www.coolest-birthday-cakes.com/minnie-mo... co z nějakého bezlepkového piškotu?

Odpověz
7. říj 2015
avatar

@sookie já jsem hodně velký lempl, takže udělám jen jeden a tuším asi jaký. ten co vždycky 🙂 ale díky

Odpověz
7. říj 2015
avatar

@sookie tak to by se jí líbilo. nikdy jsem ale s marcipánem ani fondánem nedělala a nějak se mi to ted učit nechce.koukala jsem ale na svíčky s minnie ale to by asi nestačilo přijít poštou. tak to budu muset napravit dekoracemi. talířky s minnie, možná čepka. trocha kýče ale když to udělá radost...

Odpověz
7. říj 2015
avatar
sookie
autor

@zuzkaamichal ok, snažila jsem se😀

Odpověz
7. říj 2015
avatar

@sookie já vim. díky moc, se mnou je to těžký.

Odpověz
7. říj 2015
avatar
sookie
autor

@zuzkaamichal tenhle je určitě s čokoládou a pak nějaký bíly krém, fondán bych ti nenutila;) upečeš jeden velký kulatý piškot, dva menší místo uší, promázneš džemem, navrch namažeš kvalitní doma dělanou čokoládovou polevu, ten bíly krém třeba z lučiny... dozdobíš čokoládou, dorůžova krém obarvíš šťávou z řepy, mašli uvážeš látkovou...

Odpověz
7. říj 2015
avatar
sookie
autor

@zuzkaamichal a už radši mlčim😀 já bych si s tim vyhrála, narozeniny jsou jednou za rok, ať má na co vzpomínat...

Odpověz
7. říj 2015
avatar

@sookie za to co předvedla včera za peklo nemam chut pro ní něco chystat. byl to masakr.

Odpověz
8. říj 2015
avatar
Odpověz
8. říj 2015
avatar

Moc mě zaujaly tyto vaše koláčky s jáhlovým základem a ovocno-agarovým vrškem 🙂 Akorát bych ráda nahradila kokosák, který se tam objevuje, nemáte nějaký tip čím by to šlo? Nějak mu nevěřím...

Odpověz
14. lis 2015
avatar
sookie
autor

@vesanus a proč ne? používám jen bio panenský za studena lisovaný koksový olej a na něm podle mě není vůbec nic špatného, naopak, v malém množství nám prospívá!🙂 asi bych ho ničím nenahrazovala, spíš úplně vynechala, ale mám zkušenost, že díky němu hmota po zchladnutí výborně drží pohromadě...

Odpověz
15. lis 2015
avatar

Nejsme odborníci (což většinou taky nestačí :D ) , čili je to čistě otázka čemu se rozhodneme věřit, ale objevují se názory, že to s tou prospěšností v kuchyni vzhledem k extrémně vysokému obsahu nasycených mastných kyselin (obecně v palmojádrových tucích) nebude tak horké... No a to vše podbarveno obrovským boomem jak je naopak všemocný - a mě osobně takovéto propagace spíše hází na opačnou stranu 🙂 (Jako takhle, i kdyby byl nezdravý, tak jíme pravděpodobně větší svinstva a ve větších množstvích, o to nejde, kor když jsou ho v receptech 2 PL, spíš mi jde o princip, že když si vařím něco zdravého, tak ať tam jsou jen takové věci🙂 )

Odpověz
16. lis 2015
avatar
sookie
autor

@vesanus jo takhle, ano, beru ho, jako ze ma hodne nasycenych MK, ale sama za sebe, myslim, ze jich jinak moc nepřijímám a taky ho nesnim moc a uz vůbec ne každý den. dobry je pro me v tom, ze obsahuje kyselinu kaprylovou, která hubí kvasinky, se kterými bojuji. a hlavne mi moc voni a chutna😀 a moc rada ho pouzivam do "studenych" dezertu, bajecne drzi hmotu pohromadě, aby se mi nerozpadala...

Odpověz
16. lis 2015
avatar

Cháápu 🙂 Apropo, na ty kvasinky je prý dobré máznout si ho i tam dole když jsou v začátcích, anebo používat preventivně jako lubrikant (ale nic z toho jsem nezkoušela), doufám že tu tímto nikoho nepohoršuji 🙂

Odpověz
17. lis 2015