tibecinan
12. led 2021
469 

Pořizujeme mazlíčky - zakrslý a malý králíček

Dnes se zaměříme na pořizování králíčků, jako domácích mazlíčků. Kolem chovu králíčků totiž koluje mnoho chybných informací.

Králíček jako takový bývá jedním z levnéjších mazlíčků a přesto se dokáže naučit třeba přivolání, jako pes.

Výbavička:

Napřed, než si králíčka pořídíme bychom měli pořidit vhodnou výbavičku. 

Mezi ní patří:

Klec s minimální délkou 120 cm ( případně lze pořidít jen ohrádku)

Napáječka - doporučuji raději tu s tyčinkovým kapátkem, než s kuličkou

Jesle na seno

Záchůdek - ideální a hygieničtější je s roštem

Pelíšek - lze i kobereček

Hračky z přírodních materiálů

Nutno dodat, že jesličky mají být zavěšené z venkovní strany, protože si králíček může o ně zlomit například nožičku. Králíčci totiž rádi skáčou na jesličky a zpět.

Nedoporučuji kupovat domeček, protože i zakrslý králíček mů že vyrůst až do velikosti 2,5 kg.

Vhodné krmivo:

Dospělý králíček by měl mít jídelníček složený převážne z kvalitního sena a vody. Zelenina a ovoce je pouze jako občasný doplněk, avšak nepohrdne třeba natí z mrkve nebo listy z ředkivček.

Králíčka můžeme i v dospělosti dokrmovat granulemi. Chovné březí samice lze dokrmovat i vločkami.

Mezi vhodné granule patří : Beaphar Nature, Versele laga Crispy Pellets, Vitacraft Verde, JR FArm Grainless Complete, Versele laga Cuni Complete a Cunipic Alpha.

Granule jako jsou třeba Brit, či barevná krmiva z marketů jsou naprosto nevhodná. Krmivo nemá obsahovat luštěniny, protože králíčka mohou ucpat a může dojít až na operaci nebo úhyn zvířete. Taktéž barviva nejsou vhodná, ale to pro žádná zvířata.

Nikdy však nekrmíme zakrslé králíčky pečivem.  Tím se vykrmují masní králíčci, u kterých se předem počítá, že poslouží, jako potrava pro masožravce nebo lidi.

Nutno dodat, že by se měla před prvním zavedením čerstvé stravy dělat na veterině koprologie.

Pamlsky: Nejvhodnějšími pamlsky jsou květy pampelišek, okvětní lístky růží, listy maliníku a podobně...

Lze si ,,upéct,, i vlastní pamlsky, tip najdete například zde: https://www.zakrslykralicek.cz/domaci-susenky .

Zdraví králíčka:

Jako milující majitelé bychom měli dbát na spravné očkování a používání přípravků. Určitě nedoporučuji na králíčka používat antiparazitika s chemií, ale pouze domácí sprej, který můžeme vytvořit například takto:

1 l vody dát svařit, přidáme levanduli, rozmarýn. Poté nechat louhovat, dokud nevychladne. Nakonec scedíme a přidáme 1-2 lžíce jablečného octa. Nalijeme přípravek do rozprašovače a králíčka tím postříkáme.

Vitamíny:

Pro králíčky je důležitý hlavně betaglukan, ale pozor, nekupujeme betaglukany vhodné pro děti! Doporučuji například Betaglukan Maxcell. 

Očkování:

Očkuje se proti králičímu moru a myxomatoze. Jde o Pestorin Mormyx, který obsahuje obě vakcíny.

Očkování proti těmto nemocem je velmi důležité, protože králíček může i zemřít. Obě nemoce přenáší bodavý hmyz, takže je nutné očkovat i domácí králíčky.

Cena očkování je kolem 400 Kč, avšak velkochovatelé mohou sehnat i za 50 Kč.

První očkování se provádí od 10. týdnu života králíčka.

Odkud je vhodné si vzít králíčka?

Všobecně nedoporučuji kupovat králíčky ze zverimexů, kteří povětšinou pochází od množitelů a nemají jasný genetický původ.

Můžou se u nich objevovat například přerůstající zoubky, či vnitřní genetické vady, díky nevhodnému křížení.

Ideální je vybrat si nějáké plemeno a oslovit registrovaného chovatele s PP( u králíčků neexistuje chovatelská stanice, jako je tomu například u psů). Určitě nekupujeme králíčka s VP (pokud nejde o sportovně založený chov), protože VP není totéž, co PP. Jde pouze o Výpis předků, nikoliv o průkaz původu. Výpis předků si totiž může kdokoliv sepsat tzv. na kolenou. Avšak se vétšinou s ničím jiným u chovatelů, co se zaměřují na sport králičí hop nesetkáte.

Další možností je králíčka si adoptovat, často jej můžeme vidět k adopci v útulku Anidef nebo například ve specializovaném azylu pro hlodavce a králíčky. 

Na Facebooku mají například skupinu:  

♥ KRÁLÍČCI A HLODAVCI V NOUZI ♥ (DRUHÁ ŠANCE)

Některá plemena zakrslých a malých králíčků:

Dlouhosrstá plemena: Teddy králíček, Angora

Krátkosrstá plemena:  Bílopesíkatý, Rhonský, zaječí 

Plemena se zvláštní strukturou srsti: Rexové (avšak ten se vyskytuje pouze ve velikostním rázu ,,malý,,)

Autor komentář smazal

@luciealex úžasňáci <3 my také, akorát díky covidu nejspíš pujde do svéta chovná holčina

12. led 2021
Autor komentář smazal
12. led 2021
12. led 2021

@luciealex blbě jsem to napsala, ona právě díky covidu chovná není a v paneláku nemám bezedné místo 😀 pořizovala jsem ji před první vlnou covidu s tím, že ji dám ohodnotit a budeme chovat...no jenže už ji je rok a nebylo kde a kdy, díky nařízením...tak pujde někam na mazlíčka 🙂

12. led 2021

Pestorin Mormyx nedoporučuju, lepší je naočkovat mor a myxomatózu zvlášť. A ještě bych do článku doplnila informace o novém typu moru, protože už se vyskytuje i v ČR.

12. led 2021

@lenka_o každý má jiné zkušenosti. Jinak je to hodně hrubý výtažek z chovu králíčku, o nových nemocech u zvířat si musí člověk najít info sám.

12. led 2021

Dívej na ni 😂😂😂

12. led 2021

@tibecinan mě zarazila ta cena očkování. Před pár lety mne tedy zarazil i náš vet. když chtěl za očkování králíka asi 30kč. Chodíme každoročně a už se cena zvedla, ale furt to je do stovky 🙂

12. led 2021

@konidana Ježíši to je nádhera, my v de platíme cca 1400.... A mají to všici v okolí 100km,volala jsem všude...

12. led 2021

@konidana No, ono fakt jak kde... dávala jsem tady na jedné z klinik 370

12. led 2021

@luciealex ta je sladká <3

12. led 2021

@tibecinan pipina urážlivá to je, jen co jsem ji vrátila do pokoje kde mají klec si urazene zalezla do skrabadla pro kočky 😂😂😂😂

12. led 2021
12. led 2021

A Hop (kluk a holka on je kastrovany) je zase utekař😂🙄 jen špatně zavřeme dveře a už je v obýváku a na*er si paničko 🙄😂😂😂 a to mají pro sebe celý pokoj s klecí, koupelnu s vyhrivanou podlahou a Alexuv pokoj... A milostpánovi to nestačí 🙄😂😂😂

12. led 2021

@luciealex my musíme pouštět jen v jednom pokoji, jinak by pes nebo kočky měli barf :D

12. led 2021

@tibecinan barf😂😂😂😅 Hop má cca 1100g a Bublina 1230 takže kočky když už se tam dostanou si moc netroufnou a Hop je hodně rychlý 😂

12. led 2021

A samozřejmě pokud možno kočky tam nesmí

12. led 2021

@luciealex Ony ty ceny za veterinární ošetření budou asi celkově úplně jinde než u nás, ne? Já očkuju králíky za 17 korun 😀 Ty na maso teda, takže ne jednodávkovou vakcínou 🙂

12. led 2021

@lenka_o ano úplně jinde.. I králíka tu (v obchodě) koupíš nejlevněji 35/40€ kus a dle § musíš mít společenská zvířata minimálně 2....

12. led 2021

@luciealex alespoň to tam takhle máte ošetřený, je hrozný když si i morče pořizují samotné

12. led 2021

@tibecinan to jo ale ty ceny....

12. led 2021

@luciealex no to je horší

12. led 2021

@luciealex to se ti vyplatí koupit s PP... 1500 jsem dávala za tu do chovu

12. led 2021

@tibecinan no tady jde chovná od 3000tis Kč a výš....

12. led 2021

@luciealex jj vím, chtěla jsem si nechat dovézt anglického berana, ten vyjde cenově skoro jak pes 🙂 ale furt přemýšlím, jestli to zkusit znovu a nebo skončit opět u naháčku 🙂

12. led 2021

@tibecinan jako je to tu neuvěřitelně drahé...
Proto jsem si i kočky (ještě v normální době) přivezla z ČR.

12. led 2021

Dobry den, uvažujeme že si Králíčka - mazlíčka pořídíme. Zajímá mě jak řešíte schody. Máme mimoúrovňový byt (asi 25 schodů do bytu a 3 schody z obýváku do kuchyně a další 3 schody z kuchyně do koupelny). Bojí se aby nespadli nebo dat nějakou zábranu? Děkuji za info.

12. led 2021

Mám tři králinky takže se hodně zabaví mezi sebou, ale i tak je s nimi dost práce. Lidi si často myslí že králík je náročností podobný jako třeba morče, ale je to úplně naopak. Méně práce budete mít s kočkou 🙂 rozhodně bych ze článku vyhodila kobereček!! Někteří králíci koberec můžou začít baštit vlákna a takto umřel mladý králík známým ... u doktora pak zjistili že měl plný žaludek koberce. Koberec rozhodně ne!

15. led 2021

@veronika9595 nesouhlasím, králíci jsou méně nároční než kočky a též i levnější...

15. led 2021

@evcounek Dobrý den, lepší by byla zábrana, kort pokud ty schody jsou jen z latěk.

15. led 2021

@tibecinan asi záleží na úhlu pohledu a na povaze zvířete. Je fakt že micina vyjde časem dráž, ale zase čištění klecí (mám králičí apartmány celkem 3m dlouhé 😅) a celkově úklid po nich je pro mě náročnější a také mají na svědomí víc nezbedností než míca 😂 ale zase jsou to 3 králíci proti 1 kočce... nicméně nemůže nikdo popřít že náročností je králík blíže kočce než morčeti 🤷🏻‍♀️

15. led 2021

@tibecinan děkuji za odpověď. Urcite než budeme pořizovat nějak zajistíme.

16. led 2021

@veronika9595 my máme stejný počet koček jak králíku a je to o dost složitéjší s kočkami

16. led 2021

Ctu tady o narocnosti kraliku vnporovnani s morcaty - muzu se zeptat, v cem? Mela jsem 2x dve morcata a krome udrzby chlibku a sberu bobku po pulce bytu (mely volny vybeh) mi to prislo dost v pohode. Do budoucna zvazuju kralika/y kvuli vetsi cistotnosti, tak sbiram info. Diky za postrehy

17. led 2021

@martiniquest z mého pohledu potřebuje králík víc sociálního kontaktu a potřebuje zabavit pokud nemá králičí kamarády jinak bude smutný. Králíci jsou velmi zvědaví a společenští baví je objevovat. Já to řeším tak že jednou za čas jim komplet přestavím pokoj s hlavními zábavního prvky, vždy úplně ožijí a užívají si to. Také klec musí být podstatně větší, některé klece když vidím ve zverimexech označené jako pro Králíky jsou podle mě tak akorát pro většího Křečka. Krmení vyjde také dráž a doporučuji na něm nešetřit. Já kupuji Verselle laga crispy pellets na internetu 25kg za 900,- ale pokud budeš kupovat v obchodě po 2kg za 200,- tak tě to vyjde hodně draho, doproučuju proto mrknout na net na pořádny pytel ☺️ A ještě je super kupovat peletky do záchodku v topenářském obchodě 10kg pytel za 100,- je to úplně to samé a opět cena neskutečně rozdílná oproti zveráku 😁 Jinak mě teď z hlavy už nic moc nenapadá, snad jen pak ještě náklady na veterinu jsou docela velké. Já budu teď ve středu dávat 4 tisíce za kastrace dvou králin a očkování mě pro 3 králiny vyjde na 600,- každý půl rok. Ale rozhodně mi přijde že je s králíkama větší sranda 🙂 a také králíci žijí podstatně déle než morčata takže je to mnohem větší závazek

17. led 2021

@veronika9595 Hm, tak to neni nic, co bych neznala. Morcata se u nas maly jak prasatka v zite (kazdy vecer hodina drbani plus obrovsky vybeh a caste preskladavani vnitrku klece). Vydaje za veterinu znam zase od psa 🙂 Takze bysme to zvladli.

17. led 2021

@martiniquest jasný však to není nic hrozného 🙂 jen je dobré vědět do čeho člověk jde. Také máme ještě psa a to pořádný telátko a navíc je to citový závislák takže oproti psovi je zaječí smečka úplně v pohodě 😂

17. led 2021

@martiniquest a ještě k té čistotnosti, někteří (ne všichni) králíčci jsou pěkný čuňata a je potřeba je vykastrovat a pak se to až srovná. Určitě se to stát nemusí ale je také dobře s tím raději počítat. Mě se to stalo u samečka co jsem měla před spoustou let, značkování močí až do půl metrové výšky úplně všude, fakt mazec ... po kastraci to přestalo. U samiček jsem se s tím nesetkala já, ale zase příbuzní u jejich králiny. Ta jim také všude čůrala a vyřešila to až kastrace. Jak to mají v tomhle směru morčata to netuším teda, ale u toho samečka to byl tenkrát docela hardcore fujky 😁

17. led 2021

Začni psát komentář...

Odešli