Bezinková marmeláda a Jeřabinové "brusinky" ke zvěřině ❤️
Období sklizně bobulí je v plném proudu. Příroda toho nabízí tolik dobrého. Bezinkovou marmeládu je dobré kombinovat s méně výrazným ovocem /jablka, hrušky/ a já přidávám ještě sladké zralé ovoce, v tomto případě mango. Bezinky samy o sobě nejsou nijak výrazné. Vlastně by Vám samotná bezinková marmeláda možná ani nechutnala. S mangem a hruškou ovšem dostane neuvěřitelnou, plnou a sladkou chuť.
Jeřabinové brusinky jsou variantou v případě, že si chcete vyrobit přílohu ke zvěřině nebo svíčkové. Sbírejte sladkoplodou jeřabinu moravskou, jeřáb ptačí /divoká odrůda/ je trpký - ale i ten jde zbavit hořkosti tak, že vyluhujete bobule v osolené vařící vodě. Hotové výrobky určitě potěší nejen vaše žaludky, ale jsou i perfektním dárkem pro přátele.
Bezinková marmeláda s hruškou a mangem
500g bezinek
2 hrušky
1 zralé mango
500 g třinového cukru /může být i méně/
6 lžic želírovacího cukru
3 ČL kyselina citrónová
5 ks hřebíček
1 ČL skořice mletá
Bezinky s ovocem podlejeme 80 ml vody a vaříme 15 minut. Rozmixujeme a přidáme třtinový cukr a hřebíček. Vaříme dalších 8 minut.
Směs propasírujeme přes síto do jiného hrnce a do něj přidáme želírovací cukr s kyselinou citrónovou a dochutíme skořicí. Citrón už nepřidávám, kyselina citronová se postará o doladění chuti.
Plníme do dobře sterizilovaných sklenic a neotáčíme! Pouze dobře utáhneme a necháme už pracovat horko, aby nám výrobek dobře zakonzervoval. Pokud by se vám totiž marmeláda chytila po převrácení u víčka, pravděpodobně by se vám zkazila.
U jeřabinových brusinek doržujeme stejný postup, ale pro tužší konzistenci přidáme 150 g želírovacího cukru. Jsou perfektní přílohou i ke zralým sýrům a červenému masu.
Tak běžte ven a utrhněte si! ❤️



