Čoko-poleva: • 200g čokolády (nejlépe 70%.. Nejhůře na vaření 😉 ..) • 7 dkg másla • Trochu rumu Ve vroucí vodní lázni necháme povolit čokoládu a máslo 7 minut. Následně rozmícháme metličkou a přidáme rum. Vymícháme a ihned použijeme.
Postup krém: Do ¼ litru mléka rozkvedláme žloutek a dáme vařit na mírném plameni. Při varu přidáme dvě lžíce hrubé mouky a za stálého míchání vytvoříme hladkou kaši. Odstavíme a necháme zchladnout. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem a přidáme do něj chladnou kaši. Nakonec přilijeme rum a vše utřeme do hladkého krému. Ten dáme do ledničky.. Cca ¼ hodinky před jeho mazáním na dort ho z ledničky vyndáme, aby změkl.
Postup těsto: Cukr se žloutky šleháme a pomalu přidáváme olej, pak vodu a nakonec mouku prosátou s práškem do pečiva. Do dobře umíchané směsi přidáme sníh z 6ti bílků (ten šestý je kámoš od žloutku, který je v krému ).. Těsto rozdělíme na poloviny. Do jedné z nich přidáme kakao. Dvě formy na „srnčí hřbet“ si vymažeme a vysypeme. Do jedné nalijeme světlé těsto, do druhé tmavé těsto. Upečeme a necháme vychladnout. Studené nakrájíme na krajíčky a spojujeme krémem. Střídáme vždy jeden bílý kousek a jeden tmavý kousek a hodně stlačujeme k sobě. Celý dlouhýýýýý dort potřeme krémem a polijeme čokoládovou polevou. Necháme nejlépe do druhého dne v chladu. (Do ledničky se nevejde, tak lze udělat dva „půl“ metrové ).. Stulí se krájí šikmo, takže na jednotlivých řezech vznikají světlé a tmavé proužky.
Pokud by se stalo, že bude jeden z upečených hřbetů nižší než druhý, tak se po slepení k sobě vyrovná výška krémem na vrchu 😉 ..
METROVÝ DORT
Ingredience na těsto:
• 30 dkg cukru moučka
• 5 žloutků
• 1 sklenka (2 dcl) oleje
• 1 sklenka (2 dcl) teplé vody
• 30 dkg polohrubé mouky
• 1 prášek do pečiva
• Sníh z 6 ti bílků
• 4 lžíce kakaa
Ingredience krém:
• ¼ litru mléka
• 1 žloutek
• 2 polévkové lžíce hrubé mouky
• 250g másla (kostka)
• 20 dkg cukru moučka
• Cca ½ dcl rumu
Čoko-poleva:
• 200g čokolády (nejlépe 70%.. Nejhůře na vaření 😉 ..)
• 7 dkg másla
• Trochu rumu
Ve vroucí vodní lázni necháme povolit čokoládu a máslo 7 minut. Následně rozmícháme metličkou a přidáme rum. Vymícháme a ihned použijeme.
Postup krém:
Do ¼ litru mléka rozkvedláme žloutek a dáme vařit na mírném plameni. Při varu přidáme dvě lžíce hrubé mouky a za stálého míchání vytvoříme hladkou kaši. Odstavíme a necháme zchladnout. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem a přidáme do něj chladnou kaši. Nakonec přilijeme rum a vše utřeme do hladkého krému. Ten dáme do ledničky.. Cca ¼ hodinky před jeho mazáním na dort ho z ledničky vyndáme, aby změkl.
Postup těsto:
Cukr se žloutky šleháme a pomalu přidáváme olej, pak vodu a nakonec mouku prosátou s práškem do pečiva. Do dobře umíchané směsi přidáme sníh z 6ti bílků (ten šestý je kámoš od žloutku, který je v krému ).. Těsto rozdělíme na poloviny. Do jedné z nich přidáme kakao. Dvě formy na „srnčí hřbet“ si vymažeme a vysypeme. Do jedné nalijeme světlé těsto, do druhé tmavé těsto. Upečeme a necháme vychladnout. Studené nakrájíme na krajíčky a spojujeme krémem. Střídáme vždy jeden bílý kousek a jeden tmavý kousek a hodně stlačujeme k sobě. Celý dlouhýýýýý dort potřeme krémem a polijeme čokoládovou polevou. Necháme nejlépe do druhého dne v chladu. (Do ledničky se nevejde, tak lze udělat dva „půl“ metrové ).. Stulí se krájí šikmo, takže na jednotlivých řezech vznikají světlé a tmavé proužky.
Pokud by se stalo, že bude jeden z upečených hřbetů nižší než druhý, tak se po slepení k sobě vyrovná výška krémem na vrchu 😉 ..