icon

Nižší dávky hormonů po čtyřicítce. Co mám očekávat?

24. bře 2025

Dobry den. Začínám brát podruhé v životě antikoncepci. Poprvé jsem ji brala ve 20 letech, ale to jsem měla antikoncepci s 0,03 syntetického estrogenu(yadine). Nyní mi lékař předepsal 0,02 (luissiene). Tehdy ve 20 mi nedělala žádný problém. Co očekávat nyní? Proč se starším ženám dává nižší dávka hormonu? Špinila jste některá po 40.roce po antikoncepci a nebo už jsou v tomto věku hormony nižší a na udržení cyklu stačí nižší dávka hormonu? Předtím jsem mela nehormonální tělísko a nesedlo mi, ke konci jsem špinila i 14dni v kuse. Tak doufám, že mě to po antikoncepci v začátku nečeká zase🤦‍♀️ Můžu preventivně něco brat, abych tomu špinění mimo cyklus předešla? Ascorutin? Vitamin C? Mate zkusenost? Diky

lencaa11
24. bře 2025

Pokud jste spinila už i při tělísku tak bude háček jinde já tohle měla rok cca a zjistilo se hyperplazie endometria + ademyoza + křečové žili na děloze závěr by byl že bych musela brát hormonální léky - vše vyšlo najevo po hysterektomii asi bych pátrala spíš po příčině jinak super jsou tyto vitamíny

autor
24. bře 2025

@lencaa11 ja mela naprosto vzorný cyklus celý život. Nikdy jediný problém, pak jsem dala nehormonální tělísko (med/zlato/stribro), delší ms a spineni je běžný vedlejší účinek, ale pokud nezmizí do cca roka, tak to tělu nesedí. Me se opravdu jen spineni prodlužovalo. Jakmile šlo tělísko ven, hned opět cyklus přesný jak hodinky, krasny, bezbolestný, jako cely život predtim. Tu antikoncepci ve 20 jsem brala jen 2roky. Takze opravdu tam byl problem v přijetí tělíska. Jinak hormonálně cely život super. Poznám na sobe ovulaci, poznám, kdy se blíží menstruace, obě děti mam na první pokus. Nikdy žádné gynekologické potíže. Takze myslim, ze problem v gyn.oblasti tam nebude. Ale dekuji za nazor.

andelka
24. bře 2025

Jj, po 40 se dává méně hormonů, taky to tak mám. Špiněni moc nemívám a když, tak beru Ascorutin. Mam HA s 24 aktivními tabletami a 4 placebo a krvácím hodně slabě, občas skoro vůbec. Sliznice je i před pauzou hodně nízká a to potřebuju.

autor
24. bře 2025

@andelka diky za odpoved😉

michell86
6. dub 2025

Muzu vedet jak ti to sedlo? Me letos bude 39, antikoncepci jsem si nechala napsat v letě, štvaly me prodluzujici cykly a nemoznost cokoli planovat, mela jsem leverette a velmari ale ta mi absolutne cyklus neudrzela,krvacela jsem 14 dni a musela jsem k tomu zobat norethysteron, ted bych mela nasadit silnejsi jangee a premyslim ze se na to vykaslu, pri anti nemam absolutne chut na cokoli a jsem psychicky uplne rozhozena😏