icon

Můžu v ČR používat autosedačku koupenou v zahraničí?

amenophus
21. bře 2019

Pokud je to někdo, kdo se vyzná v legislativní stránce téhle věci, potřebovala bych poradit. V zákoně se píše, že se v ČR smí používat jen autosedačky splňující evropský standard. Znamená to tedy, že Australský a Americký standard akceptovatelný není?
A dále pokud budu pořizovat sedačku s evropským standardem - ve chvíli, kdy má tu žlutou nálepku, už je jedno co je to za typ? Srovnávám obchody u nás (žiju v zahraničí) a v Čechách a většinou jsou to úplně jiné značky a i od těch pár stejných značek to jsou úplně jiné modely sedaček. Tak nevím, jestli si sedačku zakoupenou u nás můžu vzít s sebou do ČR nebo ne.

j.a.n.i
21. bře 2019

@amenophus Ne, americky ani australský standard uznavany neni. Druhemu dotazu uplne nerozumim, nevim co myslis tim typem.

amenophus
autor
22. bře 2019

@j.a.n.i Například mám vyhlídnutou autosedačku Maxi Cosi Vela AP, kterou jsem ale na Evropském trhu, a to ani na oficiálních stránkách Maxi Cosi, nenašla. Naopak jsem tam našla podobně (aspoň dle obrázku) vypadající sedačku Maxi Cosi Opal, ta zase ale není k dostání u nás. Prodejce tvrdí, že jeho Maxi Cosi sedačky splňují evropskou normu, ale nevím jeslti tomu věřit? Jestli je to ta samá sedačka co opal, akorát se tady jmenuje jinak, nebo je to něco úplně jiného?

amenophus
autor
22. bře 2019

Ha, našla jsem jednu sedačku co se prodává u nás i v čechách! Joie Every Stage FX - má s ní někdo zkušenost? Ještě zjistit jestli nám bude pasovat do auta.

j.a.n.i
22. bře 2019

@amenophus Pak by chelo prohlidnout tu sedacku nazivo a pokud ma na sobe nalepeny ten spravny evropsky homologacni stitek, tak je to ok a ke fuk, ze se v CR vubec neprodava...

amenophus
autor
23. bře 2019

@j.a.n.i Díky! Tak to vyšetřím 🙂