Čištění oček novorozence, čím a jak?
Maminky, je tu všude spousta témat jak léčit a čím záněty, ale nikde tu nemohu najít, čím a jak jste prováděli běžnou hygienu očiček u novorozence bez problému. Všude se tu píše o léčbě borovou vodou a ophtalmo septonexem, ale např, ten ophtal se uvádí, že se nesmí používat déle, než 10 dní a tak to asi není vhodné pro běžné čištění očiček. Tak tedy prosím o radu.... čím a jak často jste, vy maminky, běžne čistily očička od narození? Děkuji 🙂
@terkosek Nic takového jsem nedělala. Dr. mi při první prohlíce malé řekla jak čistit nos a uši. O očích nic neříkala tak jsem to neřešila. A když se občas objevil v rohu očička hnis, tak jsem ho vytřela prstem (samozřejmě řádně umytým).
Takže by v podstatě na hygienu očiček měl stačit namočený tampón nebo gázový čtvereček třeba v převařené vodě? Borová voda už se zase prý moc nemíchá ta na očka, tak nvm poptám se.
není potřeba nic, pokud by byl drobný problém, tak stačí tampón omočený v převařené vodě nebo čestvě odstříknutém mateřském mléku ... při větších problémech to MM (má antimikrobiální účinky) nebo ophtalmoseptonex a vyhledat lékaře
Super tak to jsem ráda 🙂 Děkuji moc za pomoc :D
Jo a ještě by mne zajímalo, jestli jste používaly více čtverečky gázy, nebo spíše ty tampony, gáza nepouští žádné vlákna, ale hodně maminek tvrdí, že je příliš drsná.... tak co si vybrat? 🙂
Ja pouzivala ty ctverecky. 🙂
Tak to je super, jestli to nevadilo, tak bych se také chtěla přoklonit k nim, nerada bych pak vytahovala nějaká vlákna z oček :D Ik dyž u kvalitních tamponu to nemusí být, radši bych věřila teda té gáze. Děkuji moc za rady, je mi hned lépe 🙂
@terkosek jj jsou urcite setrnejsi 😉
Já jsem malé očička jen občas opláchla vodou - většinou vatovým tamponkem. Nikdy žádný zánět neměla...
jemně buď vatovým tamponem nebo jemným ubrouskem perlan namočeným ve vodě přetřít očko od vnějšího okraje k vnitřnímu koutku...měli jsme jedno očičko citlivější a tak jsme ještě prokapávali borovou vodou...dostali jsme z porodnice i optalmo...jen na ten mírnej zánět, když se objevil, měl ho od narození..doma při příchodu z porodnice nás trápil ještě asi týden a pak pokaždé, když jsme šli ven a stačilo, že synka mírně ofouklo a bylo to hned...asi do dvou měsíců..pak vše přestalo...tak už jen vytírám perlanem - mám ho nastříhaný na malé kousky - při běžné hygieně...
@terkosek stačí voda na perlan (je jemnej) a nebo na čtverec -daj se koupit takový měkký, jsou lepšá než ty klasický, ty mi přijdou dost tvrdý a lezou z toho ty vlákna. Já měla doma pár balení těch měkkejch čtverců a hodily se, ale asi tak od 2měsíců utřu normálně žínkou oči, při hyg celýho obličeje
jinak borová voda, už se fakt moc nepužívá a hlavně kdy se otevře, tak moc dlouho nevydrží
očíčka jsem myla gaou v přvařené vodě 🙂
a ta gáza se jmenuje : gáza z netkané textilie 🙂 to je ta mekoučká ( a prodávají i sterilní) 🙂
Dobrý den maminky,chtěla bych se zeptat,jak vytáhnout vlákno z očička kojence,zkoušela jsem kapičky,namazat,ale vůbec nic,očičko stále slzí a mám strach ať z toho nedostane zánět,děkuji předem za každou radu a zkušenost ☹

Ahoj,ja vytirala jen borovou vodou.Dcera mela ocicka v poradku,ale synovi hnisala,tak jsem musela pouzivat i ophtalmo framykoin a kapky Pamycon.Ale kdyz je vse v poradku,staci ta borova voda,ja vytirala u obou 1xdenne 🙂