ABKM - potraviny, recepty, inspirace
Milé maminky,
mám syna 13m, pár dnů zpět jsem uděřila na paní doktorku, že zdravotní stav mého syna opravdu není normální a je neúnosný a tak nám MUDR řekla, ať nasadíme bezmléčnou dietu pro podezření na ABKM. Syna dlouhodobě trápily bolesti bříška, křeče, s nimi spojený neutišitelný pláč, noční i denní buzení ze spánku i co 10 minut se srdcervoucím rykem, průjmy, občasný ekzém na očích.
Vím, že je tady hodně obdobných fór, stejně jako jinde různě po internetu. Nicméně já jsem maminka, která je s malým skoro pořád sama doma a jednoduše nemám tolik času na to, abych googlila a hledala informace všude možně. Po obědě kdy malý hodinu spí jsem ráda, že se můžu aspoň jít najíst a chvíli vydechnout. Takže ne, nejsem líná nebo neschopná si info pohledat - prosím o shovívavost.
Můžete mi sem napsat nějaké odkazy na oveřené a přínosné stránky, kam se podívat?
Vaše zkušenosti se snídaněma, svačinakama a večeřema pro děti s ABKM?
Nějaké konkrétní oblíbené značky a výrobky?
Oblíbené recepty?
Odkaz na oveřený eshop kde na jednou místě nakoupím co nejvíce vhodných potravin?
Jak udělat méně nechutné UM? My máme Sunar Allergy Care a malý pláče, flašku nechce, vyráží mi ji z ruky a když už bych do něj něco dostala na sílu, vyplive to ... to nemá cenu. Prozatím jeho "noční" flaštičku mléka řeším bio ovesným mlékem se lžickou Melty.
Děkuji moc za jakoukoliv radu.
Hezký den,
M.
@tervi za recepty budu moc ráda (až tedy budeš mít chviličku), mail curiosity@seznam.cz, děkuju moc!!!
@curiosity a zkoušela jsi i jogurty z ovčího či kozího mléka? Já je malé kupuju v hypermarketu Albert a to jí dávám na sváču a supr. Jinak třeba banánovo ovesné lívánce máme všichni rádi s ovesným mlékem. Ovesné kaše s ovocem. S UM teda neporadim, já kojím, ale snažím se vařit pro všechny dokupy, protože jsem musela mléko vysadit i já. Zpočátku jsem si myslela, že to nedám a na 100% umřu hlady, ale nakonec jsem se to naučila a mléčné mi už vůbec nechybí. Já třeba ráda i vařim rajčatové omáčky, prostě vezmu dýni, mrkev, petržel, rajčata co zrovna je, smahnu maso na rychlo a pak dovařim v rajčatovém protlaku s trochou vody se zeleninou do omáčky a naučili jsme se všichni jíst i bez soli (přidávám jen nové koření, bob.list a občas trochu skořice, ta tomu dá takovou pěknou vůni). Nebo i maso dusim na zelenině a jíme všichni dokupy.

@curiosity Ahoj, byla jsem v podobné situaci, takže chápu, rozumím. Chce to hlavně čas, zkoušet, testovat...
Na pečivo je super Alsan, místo šlehačky/smetany dávat rýžovou, kokosovou ojediněle sójovou. Pozor, sóju by děti do 3 let neměly. Já jí ale do svíčkové dám, protože jinak je to fakt hnusný. Zase svíčkovou nejime každý měsíc. Hodně používám sádlo a ghi (pozor, to nemusí tolerovat, chce to vyzkoušet). Dobře se mi nakupuje v Globusu. Dělám pudink z mandlovejo nebo liskooriskoveho mléka. Já dávám i kozí a ovcí sýry a jogurty, ale protože ta bílkovina je podobná, může to dělat neplechu také. Recepty pošlu, když budeš chtít-az budu mít čas.😉 Co se týče UM, neporadím. To nepoužíváme.