icon

Bulka na krku u dvouletého syna. Máte podobnou zkušenost?

jana5382
22. led 2025

Dobrý den, synovi budou 2 roky. Občas když natáhne krk, jde mu na pravé straně z boku vidět malá bulečka, první jsem myslela, že to je nějaké zakřivení žil. Dnes jsem mu krk hmatala a nahmatala bulku. Bulka je pohyblivá a je i na druhé strane krku, ale menší. Myslíte, že mám plašit a zařídit sono přes pediatra? Nebo je to něco běžného. Děkuji za vaše zkušenosti a rady.
Pěkný den

felis
22. led 2025

To jsou uzliny bych tak tipla. Na obrázku je vidět, kde všude jsou. Pokud jsou zvětšené, tak to značí nějakou nemoc... jeji počátek nebo už průběh. Neplaš. Spíš bych řekla, že syn bude nemocný a tělo s tím bojuje. "Zvětšené lymfatické uzliny na krku mohou znamenat zánětlivá onemocnění ústní dutiny, zubů a horních cest dýchacích, jako jsou angína, zánět nosohltanu..." a dalsi citace také ze stránek Dr.Maxe "V cestách lymfatických cév jsou umístěny lymfatické uzliny. Uzliny jsou malé čočkovité až fazolovité útvary, kterých je v lymfatickém systému více než 600. Jejich hlavní funkcí je filtrovat mízu a čistit ji od mikroorganismů a toxických látek. Jestliže jsou uzliny zasaženy infekcí, můžou zduřet (otéci) a být bolestivé."

jana5382
autor
22. led 2025

@felis moc děkuji za hezké vysvětlení. Syn má momentálně rýmu, ale tu bulku tam má již mnohem déle. I mimo nemocnost, nevim proč mě dnes napadlo to zkusit prohmatat.

felis
22. led 2025

@jana5382 nemáš zač... heleď, ja si některé taky nahmatám při plném zdraví. A jestli ma rymu, tak je muze mít větší. Je dobře, že je mame - pomáhají ve zdraví i k uzdravení. Ať mu brzy lépe.

miryp
22. led 2025

Pokud je zvětšená dlouhodobě, není třeba alergik? Alergici mívají zvětšené uzliny i bez nějakého akutního onemocnění, protože alergeny spouští v těle různé zánětlivé procesy. Děti jsou potravinoví alergici a obě mají potvrzený zánět uzlin na střevech, tyto jsou zvětšené a tlačí na břišní stěnu, což je mnohdy bolí. Synovi pak díky těm alergiím hodně vystupuje také uzlina na zátylku a občas i ta na boční straně krku.

jana5382
autor
22. led 2025

@miryp nee alergik právě není.

felis
22. led 2025

@jana5382 nebo o tom nemusíš vědět 🤷🏼‍♀️

jana5382
autor
22. led 2025

@felis a nebo i to je možnost. Uvidím, jak se uzdraví zdali bulky zmizí nebo ne a pak bych to pro můj klid řešila u Dr. Moc vám děkuji za laskavost 🙂

miryp
22. led 2025

Alergie se mohou rozvinout kdykoliv v průběhu života, takový prach a roztoči dnes dráždí kde koho. Uzliny po nemoci mohou být zvětšené klidně i měsíc, tak jen s tím počítej ;)