Dcera "neumí" vytlačit bobek
Zdravím maminky,jdu si pro radu, třeba máte některá podobné zkusenosti. Dcera měla v roce 2017 2x za sebou vsunuta střeva, narovnání ji to v nemocnici, ale od té doby "neumí" vytlačit bobek. Jsem už bezradna. Nemáte některá "návod", jak to dítko naucit? Moc děkuji za každou radu.
@moxha vyprazdňuje se tak, že tak stolice, která se nepřidá k tuhému bobku ji obtéká ten tuhý bobek a tím špiní kalhotky. U odborníka jsme byly, máme i po kolonoskopii a irigo vyšetření a střeva má naprosto v pořádku. Má to prý v hlavě a já ji to mám "naučit" znovu. Ale nevím už jak. Dostávala Forlax, ale je to silné projímadlo a ani bohužel to nepomáhalo. Proto už zkouším i rady tady, jelikož jsem bezradná. ☹
Asi bych zkusila ji to nazorne ukazat treba ve vane, cupnout si a delat ze tlacim 😀 zni to divne, ale jinak nevim, jak jinak. Vysvetlovat, ale podle me nejlepsi proste ukazat.
@lela36 asi jsem to napsala špatně, ona to vytlačí, když už ten bobek je tzv. "napůl venku", ale ten prvotní, že má. Jít na záchod a zatlačit nám nejde. Odblokovat ji strach nebo nevím co, z toho vytáčení. Ona to v sobě drží a nechce tlačit. Má v hlavě tu vzpomínku, že když tlačila, bolelo. Ji to.
Kamarádka řeší to samé, teda fyzicky. Mentální blok u ní netvrdej, ale prostě tím, jak tam má uvnitř bobek furt, nepozná, kdy jít, protože prostě nemá rozdíl "prázdno" a "plno". Trošku nějakýho posunu dosáhli teď tím, že dávali opakovaně klizma na rozpuštění toho bobku uvnitř, a pak rozpustnou vlákninu a opakovaný připomínání, jestli náhodou nepotřebuje...
Dcera měla teď blok, bylo to při přechodu z plinek na nočník. Dávala jsem ji týden laktulosu, je to taky takové projímadlo, ráno jsem jí to dala, odpoledne ji to nutilo jít na nočník a zatlačit. Během toho týdne přišla jak na to a teď už jí to jde normálně🙂

A jak se tedy vyprazdňuje? Nemá tu stolici moc tuhou? Moc neporadím,ale asi bych se obrátila na nějakou gastroenterologii ( obor zabývající se trávicí soustavou).Snad by poradili a nebo udělali nějaká další vyšetření.