Histaminová dieta. Jak začít?

8. říj 2023

Ahojte, dceri zjistili histaminovou intoleranci, mesic ma drzet přísnou dietu, ale vůbec nevíme, co vlastně může a co ne, jsou různé seznamy a všude je to jinak. pokud máte někdo zkušenosti, jak začít a co kromě suché rýže může jíst, prosím poradte.

1pomnenka
9. říj 2023

Kolegyně nejí rajčata a sýry typu hermelín, zkrátka ty uleželé. Mám dojem, že čím je uvařené jídlo déle skladované, tím více histaminu pak obsahuje. Nemělo by se po uvaření dlouho skladovat, nejlépe hned sníst a vůbec později neohřívat.

cilkat
9. říj 2023

Histaminovka je Bohužel hodně složitá a dost na ozkoušení. Blízká kamarádka to má třeba takto:¨
Nemůže:
1) nic, co už je vařené déle, jak dva dny
2) nic, co je kvašené (s vyjímkou jogurtů) či fermenotvané (s vyjímkou černého čaje) či nakládané (tam většinou vadí hlavně ocet... včetně jablečného a vinného)
3) ne "dlouho zrající potraviny" (plísňové sýry, tvrdé salámy...)
4) nemůže luštěniny a obecně "nadýmající potraviny" (ale to je možná její vlastní specifikum)
5) nemůže červenou zeleninu (a moc ani ovoce) - obecně čím tmavší, tím zralejší, tudíž víc histaminu. + přezrálé ovoce + "ostré" věci typu cibule, česnek (vyjímkou je u ní zázvor)
6) vadí jí i laktoza a lepek, ale ne ve "stopových množstvích" (zvládá třeba špehačku v kafi, některé typy chlebů, klasicky zahuštěnou omáčku ... ale už ne laté z klasického mléka nebo talíř těstovin)
7) semínka včetně ořechů (opět zvládá stopová množství, lépe snáší mleté)
8) tavené sýry
Naopak může:
1) maso (čerstvě připravené) prakticky všechno, včetně ryb.
2) vajíčka téměř v jakékoliv úpravě
3) rýži, brambory, kukuřici a pečivo z nich.
4) zelenou zeleninu (cukety, zelené/bílé papriky, některteré druhy salátů a polníček)
5) zelená jablka, žlutý meloun, kupodivu bobulové ovoce (maliny, borůvky)
6) bezlaktozové jogurty, tvrdé sýry typu eidam (i klasické - ne bezlaktozové), šlehačku, máslo.
7) z uzenin bezpečně šunku (jiné jsou na vyzkoušení, prochází jí i některé typy párků a buřtů, některé vaukované minisalamky a kupodivu slanina.)
8) z koření bylinky všeho druhu (mohou i zlepšit "použitelnost" připravených pokrmů), kurkuma, kari, zázvor, skořice (naopak ne pepř a chilli)
9) všechny typy zelených a bylinných čajů, většina "ochucených minerálek", čerstvé džusy z žlutého a oranžového ovoce (třeba pomeranč)
10) kupodivu jí často dobře prochází asijská kuchyně, včetně různých klíčků a sojovky.

Držte se. Je to složité, ale nějak se to naučíte.

cilkat
9. říj 2023

Jo, ještě dodatek: často vadí ve větším množství cukr (včetně klasických bombonů, želé a pod) a palmový olej (ketrý ale často kopíruje potraviny s dlouhou trvandlivostí) a sůl (včetně bujonů a pod.) .
Naopak jí nevadí kvalitní čokoláda (ne nutně vysokoprocentní, ale tuk jen kakaový), některé druhy bezlepkových sušenek (takové ty typu cookies - a bez krémů) a med.... Pokud má dcera ráda sladké, dá se z toho obvykle docela obstojně péct doma.

miryp
9. říj 2023

A je to určitě HIT? Má projevy shodné s HIT, či nikoliv? Protože pokud diagnózu určili jen na základě krevního testu, tak ten bývá ovlivněn tolika faktory, že naměřená hodnota vůbec nemusí souviset s HIT. Jinak u HIT platí, že co jeden snese, to druhý nemůže ani v minimálním množství. Syn ji má od narození a řadu povolených surovin vůbec nesmí a řadu zakázaných naopak snese úplně v pohodě. Za nás doporučuji pro pochopení, jak histamin v těle funguje, tuto knihu https://www.luxor.cz/v/1717366/histaminova-into... a k tomu švýcarský seznam surovin a zkusit na něm vyzkoumat, co ano a co ne (začít nulkovými surovinami a pokračovat na jedničkové a dvojkové https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/...

marienkamaru
31. říj 2023

K té čerstvosti potravin. Četla jsem, že není nutné vařit každý den 100% čerstvé, když si pořídíte vakuovačku. Jídlo uvaříte a dáte do dózy nebo vakuovacího sáčku a vydrží to pár dní. Podle mě super vychytávka, když má histaminovku jenom jeden člen rodiny. Dobré jsou vakuovačky STATUS. Já vakuuju docela běžně (máme doma STATUS) a tohle mě celkem překvapilo.