Hlen ve stolici u měsíčního miminka?

vasek30
28. lis 2021

Dobrý den našemu chlapeckovi je 1 měsíc a 17 dní. Malej měl rýmu a tudíž i hlen ve stolici dle lékaře je to normální. Už je to tak 14 dní od poslední kontroly kde nám doktor řekl, že už je bez rýmy. Jenže hlen ve stolici je stále. Na dotaz proč tak nám bylo řečeno, že v tomhle věku je to normální, že mimča neumí smrkat tak lidově "smrkaji přes zadek". Takže se nám ulevilo. Jenže pak dva dny po sobě měl i malé nepatrné nitky krve a asi i pár tmavých skvrn jakoby. Opět jsme jeli k doktoru a tam nám řekl, že mohla prasknout žilka. A že kdyby to byla alergie na mléko tak by se i osypal a měl i ekzém a špatně by prospíval. Pak byl týden klid a dnes opět nitja krve a hlen stále ve stolici možná i víc než předtím. Co si o tom myslet ? Malej je i po krmení neklidnej a brečí takže ho pak po krmení musíme i uklidnit. Mám víc zatlačit na doktora na nějaké vyšetření ?

mamikry
28. lis 2021

@vasek30 Podle toho, co pises, bych zkusila mleko vynechat. Nas maly mel nejdriv hlen a vyrazka vylezla az pozdeji. Taky ho trapilo brisko a hodne ublinkaval. Prospival az moc a presto mu mleko vadilo.

sanyy22
28. lis 2021

@vasek30 syn skoro 5 měsíců, a do 2 měsíců měl hleny ve stolici skoro furt, i krev. Dělali mu rozbory stoličky a výtěr a vše negativní, dali nám na to Enticon. A doktor mi řekl pokud nemá jiné potíže např. Teplota apod.. tak to nemáme řešit

vasek30
autor
28. lis 2021

@mamikry zapomněl jsem podotknout, že jsme na UM právě. Předtím byl na Hippu a to ho zacpalo. Teď je na Kendamilu. Takže bychom mu museli změnit mléko přímo na alergii předpokládám. Jinak neublinkava, prdíky má, ale nic hrozného prdí sám.

vasek30
autor
28. lis 2021

@sanyy22 něco takového nám řekl doktor taky, že to nevypadá na nic vážného a nemáme se znepokojovat. Že prospívá pěkně a pokud nemá další příznaky nic to nebude

mamikry
28. lis 2021

@vasek30 Aha, tak to bohuzel neporadim. Nas maly je kojeny. Ale mleko muze vadit i pri UM, tam by se asi muselo prejit na nejake to stepene. Kazdopadne ta krev ve stolici by byt nemela. Hlen se udat muze i bez alergie, kor po ryme. Zkus dat dotaz na FB do skuoiny Kojeni pri ABKM, tam by mohl nekdo vedet, co a jak.

mamikry
28. lis 2021

@vasek30 Jeste me napadlo, nemuze ta krev souviset s tim zacpanim? Ze by maly hodne tlacil?

slunea
28. lis 2021

Hlen ve stolici je jedním z prvních projevů alergie. Nepodceňovala bych to. Nitky krve jsou proto, že je střevo už dost podrážděné. Kaká často? Neprospívání být nemusí. Syn (kojený) přibíral až moc. A obecně byl spokojený.
Nechala bych si napsat mléko se štěpenou mléčnou bílkovinou (Nutrilon Allergy Care? možná jich je víc). Ale může se i stát, že to nebude stačit a bude potřebovat ještě víc speciální UM jako Neocate, Alfamino. Taky může vadit i něco jiného, než mléčná bílkovina, ale hledala bych příčinu primárně v ní.
Vyšetření podle mě není třeba, pokud je to non-IgE alergie (což je v tomto věku hodně pravděpodobné), nic by nezjistili. Důležité je tvoje pozorování - jestli se zlepšila stolice, spokojenost atd.

vasek30
autor
28. lis 2021

@slunea to mě právě napadlo, že má alergii. Když sem to řešil s doktorem bylo mi řečeno, tě o nic nejde. Že lidově smrka přes zadek proto ten hlen. Takže myslíte, že mám doktora opět kontaktovat a říct mu o tom znovu? Krev tam není pořád právě. Jediné co, že po krmení nám občas brečí a vypadá to, že ho trápí bříško. Kaká 1x denně

delphine1
28. lis 2021

Ty nitky krve jsou z podrazdeneho střeva jak už bylo řečeno, u nás taky jeden s prvních příznaků spolu s hlenem. Ale to podrazdeni muže být klidně i po rýme, a jen se to potřebuje doléčit, nemusí to být nutne alergie.
Doktorovi bych rekla ze ta krev se opakuje, zkuste ho poprosit o předepsání mléka na při alergii, my měli neocate infant, je drahy jako prase ale na předpis se nedoplaci nic.jestli chcete mít jistotu zkuste jednu krabici koupit v lékárně sami, mělo by se to projevit celkem rychle- jestli se po mliku přestane kroutit a bolet bříško, pripadne vymizí i krev a hlen tak to bude alergie, nebo alespoň neznášenlivost. U takto malého dítěte se testy stejně nedělají, pouze vyloučeni alergenů z jídelníčku, takže při UM aspoň hned vite ze jde o mléko (u kojení by musela matka postupně vyloučit a zase zařadit všechny alergeny ve vlastní stravě).

vasek30
autor
28. lis 2021

@delphine1 na kontrole s rýmou jsme byli cca dva týdny zpět kde bylo řečeno doktorem když mrknuk do krku, že už je to vše ok. Tak nám je divný, že pořád ten hlen má a teď i ta krev. Budem teď pozorovat zda se bude pořád objevovat krev. Třeba dnes byl malej ve většině času v klidu ani moc nebrečel jen asi po jednom krmení měl hysterickej záchvat kdy hodně brečel.
Takže jsme i přemýšleli i kdyžtak vyzkoušet i nějaký mléko přímo na alergie zda by bylo zlepšení.

slunea
28. lis 2021

@vasek30 ano, kontaktovala bych doktora s žádostí o Nutrilon Allergy Care. Nebo můžeš první plechovku pořídit za své a uvidíš.
Já byla nucena naši první pediatru vyměnit. Zlehčovala jak synův psychomotorický vývoj, tak i projevy alergie. Když jsem jí při 6m prohlídce řekla, že jsem začala držet dietu a že tu kůži má lepší, jen to přešla a pak začala o tom, že bych už měla začít s příkrmy a ať mu dávám jogurt(!) Někteří pediatři bohužel nemají ideální povědomí o alergiích :( Kdysi se to asi tolik nehrotilo - stolice v pohodě, jo, to může být, ekzém no jo, ten má po tatínkovi...
Když jsem pak u dcery (a u jiné pediatry) váhala, jestli taky nemá alergii, doktorka se tvářila, že hleny ve stolici nejsou úplně ok. A taky že nebyly.

delphine1
28. lis 2021

@slunea jo bohužel se to “zlehčovani” alergii týká prý hlavně doktoru starších ročníku… ono předtím jednak nebylo tolik alergii, a když už, tak často nebyl způsob jak to řešit… 🤷‍♀️ Ale bohužel počet alergii a různých nemocí narůstá, a ne všichni doktoři s tím zvládají udržet krok…

@vasek30 určitě vyzkoušejte, ono kolik krát doktor na alergii na mléko neslyší a moc to nereší… zkuste si vydupat ten předpis a jestli ne tak kupte na zkoušku první krabici za svoje. Potíž je i v tom že ( jen jsem slyšela, potvrzené to nemám ) doktor má prý nějaký “budget” v penězích za které muže předepisovat na recept, a když to překročí tak to nějak obhajuje pojišťovni nebo co 🤷‍♀️ Tak se jim prý nechce moc předepisovat mléko které stojí litr a dítě to vypije za týden, když potvrdit alergii vlastně “papírově” nejde…

Jestli má syn ale opravdu alergii, tak do budoucna mu ušetříte hodně trápení, symptomy se budou bohužel už jen zhoršovat…

vasek30
autor
29. lis 2021

Tak přemýšlíme, že koupíme na zkoušku buď ten Nutrilon aleegy care a nebo Kendamil taky nabízí mlíko při alergii když teď má taky Kendamil 1. A mezitím kontaktujeme doktora aby nás vyšetřil.
Zatím máme vypozorováno, že má hlen ve stolici, trošku krve, po krmení bývá občas ne vždy neklidnej a brečí a musí se chovat aby se uklidnil, přes den má problém usnout na druhou stranu v noci spí.

30bar
1. pro 2021

@vasek30 jak jste dopadli?

vasek30
autor
2. pro 2021

@30bar zatím nevíme, dnes jsme byli na odběru krve a výtěru že stolice. Zítra budou první výsledky. A příští týden budou výsledky ohledně alergie na tu bílkovinu. Takže zatím čekáme. Včera měl malej celej den hrozný bolesti bříška, řev a vůbec nespal usnul až kolem půlnoci. Dnes sice taky moc nespí, ale je klidnější tak jsme zvědavý co bude

sanyy22
2. pro 2021

@vasek30 držím palce! Dejte vědět jak maličký dopadl

delphine1
2. pro 2021

@vasek30 Taky držím taky palce, snad se to brzo zlepší. A kdyby vám tvrdil doktor ze je vše v pořádku tak se nenechte odbít, testy na alergii jsou u takto malých mimin neprukazne jelikož imunitní systém (a tedy i alergie) se jim pouze vytváří….

vasek30
autor
3. pro 2021

Tak dnes první výsledky rozboru krve. Vše je prý v pořádku a malej má hodnoty dobré. Výsledky ohledně alergie budou az příští týden tak uvidíme co nám poví.
Je divné, včera měl stolici zase hlen, ale tentokrát už bez krve

30bar
3. pro 2021

@vasek30 ahoj,promiň, ze pisu az ted. Mam zkusenosti s abkm u syna a ted resim bohužel i u male dcerky (8tydnu). Jake mleko ted maly ma? Fakt bych trvala na tom nutrilonu alergy care. Synovi nepomohl ani on a musel mit Neocate. Nekterym detem vadi i ta nastepena bílkovina v nutrilonu. Rekni dr at ti napíše ten Nutrilon. Testy nejsou u tak malych deti prukazne,ale to uz psala
@delphine1 urcite se bobek trapi a boli ho brisko kvuli te alergie.

vasek30
autor
4. pro 2021

@30bar malej dostává Kendamil, jeden den je to třeba dá se říct lepší a druhej den obrat a chudák jen brečí a kroutí se. Uvidíme co nám doktor řekne, sem koukal, že Nutrilon má dvě verze jedná je i bez laktózy nebo od Nestlé Athera. Ještě se chci zeptat i na Kendamil ten má taky něco při alergii

hani_na
5. pro 2021

@vasek30 Já jsem malému dávala Kendamil Anti colic, má štěpenou ml. bílkovinu. ABKM jsme měli potvrzenou z alergologie, ale já kojila, dávala jsem mu UM jen do kaše a snášel to dobře.

vasek30
autor
7. pro 2021

Tak od víkendu má malej pořád hlen ve stolici, ale zmizela krev. Plus ne po každém krmení brečí a kroutí se, ale vždy večer kolem osmé chytne úplně hysterický záchvat kdy se kroutí, brečí a nejde skoro uklidnit. Jediné co ho třeba na půl hodiny sklidni je pár kapiček baby calmu a houpání. Usne až vyčerpáním kolem půlnoci.

sanyy22
7. pro 2021

@vasek30 náš chlapeček do 3 měsíce každej den večer řval i 2 hodiny. Spinkat chodil až okolo 22:00-23:00. Po 3 měsíci se to zlepšilo. Pomohlo ho nosit. 3 měsíční kolika je fakt hrozná 😒

vasek30
autor
9. pro 2021

Tak dnes nám řekli výsledky. A prý je bez alergie. Na otázku proč má hlenovou stolici mi bylo řečeno, že to bývá u takhle malých dětí normální. Jelikož teď zase už měl jen hlen bez krve pár dní. Tak teď teda nevím zda vyzkoušet třeba ten Nutrilon aleegy care nebo věřit doktorovi

delphine1
9. pro 2021

@vasek30 jak už jsem psala tak testy bohužel být průkazné nemusí.
Pozorujte samy doma- hlen být ještě teoreticky muže, ale neměla by se vrátit ta krev. Taky by měli přejít velké bolesti bříška- případně zkoušejte různé cviky s nožkama a probiotika, kdyby šlo jen o koliku a prdíky.

Jestli pomáhá babycalm tak je možné že má prdiky anebo mu jen nesedí aktuální mléko, jak mate dlouho ten Kendamil?
Neodpovídá náhodou doba co je syn na Kendamilu těm problémům s bříškem???

Jestli se vrátí ale krev ve stolici, tak být vámi bych určitě koupila alespoň na zkoušku nějaké to spešl mliko.

vasek30
autor
10. pro 2021

@delphine1 bohužel měl takové problémy i na Hippu, který ho navíc betonoval. Ten měl necelé tři týdny jinak je na Kendamilu. Bere bio Gaia probiotika plus ten baby Calm. Prdíky má prdí dost přitahuje nožičky a většinou se u toho vyprdi. Občas má lepší dny, že skoro nebrečí a občas brečí sotva po krmení. A pak pravidelně večer kolem osmé, ale to se do hodiny uklidní. Už to není jako v prvních dnech.
Proto nevíme co dál zda tu alergii má a nebo to přisuzovat, že nemá ještě ty střeva vyvinuté.
Jo doktor říkal pokud se vrátí krev, že se to bude dál řešit.

Taky mě napadlo mu koupit jiný mlíčko jestli mu ten Kendamil třeba nesedí, ale jak říkám někdy má dny v klidu a někdy katastrofa. Je mi ho kolikrát tak líto

slunea
10. pro 2021

@vasek30 Potřebuje speciální mléko pro alergiky - Nutrilon allergy care, Sunar allergy care, Neocate, Alfamino... Čím dřív ho dostane, tím dřív mu může být líp. Jiná cesta, než to vyzkoušet, není.

vasek30
autor
10. pro 2021

@slunea takže zkusit změnit teda to mlíčko. Proč nám teda doktor řekl, že je vše v pohodě. A na mou otázku kvůli hlenů zda nezkusit právě mlíčko nám řekl, tě zatím by to neřešil. Tak asi zkusím koupit od Kendamil to jejich mlíčko na alergii na kravskou bílkovinu

delphine1
10. pro 2021

@vasek30 tak doktoři se budou řídit papírem, jestli alergie nevyšla tak on nic řešit nebude 🤷‍♀️ Bohužel…

Jinak doporučuji koupit něco z toho co vypsala slunea. Ono mezi tema mlikami je rozdíl (poznáte hlavně na ceně, bohužel).

Jsou mléka které obsahují naštepenou bílkovinu případně bilkovinu kozího mléka, takže jsou lehčí na trávení. Ty pomůžou při intoleranci.
Pak jsou mléka které jsou přímo antialergenni, ty uz mléčnou bilkovinu prakticky neobsahují vůbec, jsou rozštepené až na aminokyseliny. Vy vyzkoušejte tu druhou kategorii, jsou sice fakt drahé, ale ta první verze by nemusela stačit- je to jako u všech alergii.
Alergikovi na buraky tak stačí sníst taky jen jeden kousek aby vznikla reakce, nemusí to být cely pytlik…

delphine1
10. pro 2021

@vasek30 tak teď jsem koukala na ten kendamil a je to jak jsem si myslela, mají výrobek “medi+ lactose free”, ale v popisku výrobku je napsáno ze se hodí při intoleranci ale není určen pro vrozenou alergii protože obsahuje mléko. Takže přesně tento produkt je vám k ničemu…