Horečka, 6měsíční dítě. Neublíží chybné množství podání léku?
Chtěla bych se prosím zeptat mám 6 měsíční holčičku a stala se mi taková nepříjemná věc má horečky už dva dny a střídám to nurofen s panadolem jenže já mám ty nurofeny dva jeden od těch 3 měsíců a jeden od 6 let a omylem sem ji dala 3 ml od těch 6 let tak se teď bojím aby ji to neublížilo stastalo se vám to taky někomu ? Děkuji všem za odpovědi.
Jednorázově to nevadí. Doporučuju vypocitat si povolenou maximální davku nurofenu : 30 mg účinné latky ( ibuprofen) na 1 kg hmotnosti dítěte na den, to celé vydelit poctem davek za den a dostaneš výsledek, kolik mg ibuprofenu máš mít v jedné dávce. Musíš se ale podívat, kolik mg ibuprofenu je v jednom mililitru Nurofenu.
Tozn například 6 kg dítě: 6 *30 je 180 mg na den, počet denních dávek je 4, tj 180 děleno 4 je 45. Tedy 45 mg ibuprofenu můžeš podat v jedné dávce 6 kg dítěti, celkem 4 x denně. A kouknout, kolik mililitru je to celkem Nurofen sirupu .
@rajly jednorázové překročení dávky není tragédie. Nejsem pediatr, z hlavy netuším, kolik mg je v ml sirupu pro malé a kolik pro větší, ale spočetla bych si denní dávku (20-30mg na kilo, já se držím toho vyššího dávkování), odečetla bych, co už jsem podala. Dospělý člověk má taky brát max. 1600mg ibuprofen, což jsou 4 400mg tablety a když vidím, kolik jich někteří pacienti dokáží sníst…

@rajly koukám do příbalového letáku, ten pro větší děti by v dávce 3ml měl obsahovat zhruba 120mg ibuprofenu, což je v pohodě dávka na cca 4-6kg dítě (doporučená dávka je 20-30mg na kilo hmotnosti), což předpokládám půlroční dítě má.
Samozřejmě ale nejsem lékař, takže pokud tady nějaká lékařka neodpoví, třeba @drep, tak bych asi zavolala na pohotovost pro jistotu - na konzultaci