icon

Jak probíhá foniatrické vyšetření u dvouletého dítěte?

molu18
23. črc 2025

Ahojte, prosím jak probíhá vyšetření na foniatrii u 2 letého dítěte? Posílá nás obvodní doktorka protože syn stále nemluví…

lti
23. črc 2025

Napred probehne mereni primo v ouskach, pote overeni sluchu pres ukazovani odpovedi na obrazcich.

cilkat
24. črc 2025

To měření přímo v ouškách (otoakustické emise) je to samé, co se dělá u novorozenců - je to na maximálně minutu, pokud dítě vydrží v klidu. ... Pokud máte spolupracujícího lékaře, klidně vezměte nějakou hru na mobilu, ketrou můžete pustit bez zvuku, nebo tak ... někteří měří i třeba u kojení.
U syna měření nešlo, protože panikařil, plakal a nespolupracoval. ... V takovém případě lze vyšetření dělat buď v přirozeném spánku (ale ne všichni to nabízí), nebo v narkóze (což jsme po konzulatci s jeho obvodní lékařkou odmítli).
Takže u nás bylo tohle provizorně nahrazeno klasickým cinkáním a klepáním za zády, jestli se dítě obrátí po zvuku.

Na ukazování "kde je pejsek" musí dítě taky logicky spolupracovat, ale bacha - nejen slyšet, ale taky rozumět.

Takže kdybyste neměli štěstí na empatického lékaře a zároveň víte, že se dítě točí po zvuku, ale neprošlo tím "ukaž pejska", nemusí jít o poruchu sluchu jako takového, ale poruchu rozumění, tak se nenechte vyděsit. ... a určitě se nechtě poslat k logopedovi (který ale tu zprávu z foniatrie chtít bude).

molu18
autor
24. črc 2025
@lti

Napred probehne mereni primo v ouskach, pote overeni sluchu pres ukazovani odpovedi na obrazcich.

@cilkat @lti Děkuji za odpovědi. Jinak ho vyšetrovat nebudou, jenom ten sluch?

cilkat
24. črc 2025
@molu18

@cilkat @lti Děkuji za odpovědi. Jinak ho vyšetrovat nebudou, jenom ten sluch?

@molu18 u nás to bylo asi na půl hodiny, možná 20 minut... koukal mu do uší, do krku, možná i nosu (kontroluje pohledem velikost mandlí myslím), sahal podle mě na uzliny na krku... taková ta klasika, co dělá i pediatr... to je otázka pár minut. Ptal se podle mě jsk na okolností porodu, tak nějaké vývojové věci (nevím přesně. Byli jsme tam s manželem oba, já měla v tu chvíli novorozence a resila víc toho). Pak vytáhl knížku, že mu má syn říct, co je na obrázku a tak... (obrazek typu Ferdy Mravence, poměrně složitý - ale uznávám, že synovi byly tři, ne dva, ale bylo to vyšetření kvůli zpozdene řeči, no.)... vlastně si dost dlouho zkoušel se synem povídat, ale za celou dobu z nej dostal jen "domů " nebo tak. ... Myslím, že se pokoušel zhodnotit úroveň řeči, minimálně ve zprávě to zmiňuje. Ale ne moc úspěšně, no.

molu18
autor
25. črc 2025
@cilkat

@molu18 u nás to bylo asi na půl hodiny, možná 20 minut... koukal mu do uší, do krku, možná i nosu (kontroluje pohledem velikost mandlí myslím), sahal podle mě na uzliny na krku... taková ta klasika, co dělá i pediatr... to je otázka pár minut. Ptal se podle mě jsk na okolností porodu, tak nějaké vývojové věci (nevím přesně. Byli jsme tam s manželem oba, já měla v tu chvíli novorozence a resila víc toho). Pak vytáhl knížku, že mu má syn říct, co je na obrázku a tak... (obrazek typu Ferdy Mravence, poměrně složitý - ale uznávám, že synovi byly tři, ne dva, ale bylo to vyšetření kvůli zpozdene řeči, no.)... vlastně si dost dlouho zkoušel se synem povídat, ale za celou dobu z nej dostal jen "domů " nebo tak. ... Myslím, že se pokoušel zhodnotit úroveň řeči, minimálně ve zprávě to zmiňuje. Ale ne moc úspěšně, no.

@cilkat Děkuji, doufám, že to nějak zvládneme...Moc se mu nechce spolupracovat, u obvodní doktorky většinou brečí...

cilkat
25. črc 2025
@molu18

@cilkat Děkuji, doufám, že to nějak zvládneme...Moc se mu nechce spolupracovat, u obvodní doktorky většinou brečí...

@molu18 Upřímě - proto zmiňuji ty možnosti jako vyšetření ve spánku a podobně... My měli Bohužel smůlu na přístup lékaře (myslím, že diagnostickou zkušennost má asi velkou, ale empatii na nule), takže... nebýt toho, že máme fakt perfektní obvoďačku, asi bych z toho byla dost špatná.
Držím palce, ať to u vás jde co nejlépe.

lti
29. črc 2025
@molu18

@molu18 Ten brekot by mohl být problém, protože u těch vyšetřenítření je potřeba, aby byl naprosto ticho

lti
29. črc 2025

@molu18 A chodíte už na logopedii? Řeším vlastně se synem to stejné, i když teďko mu je dva a třičtvrtě a začíná pomalinku napodobovat, opakovat